Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Βατοπεδίου

Δημοσίευση: 14/10/2008 06:10
Συντάκτης: digitalcrete.gr
2325 προβολές

Πολιτικές διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνει η υπόθεση Βατοπεδίου, μετά την απόφαση των εισαγγελέων Ηλία Κολιούση και Ελένης Σωτηροπούλου να υποβάλλουν την παραίτησή τους τόσο από την έρευνα για την ανταλλαγή ακινήτων μεταξύ του Δημοσίου και της μονής όσο και από το δικαστικό σώμα.

Έπειτα από παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης δεν έκανε δεκτές τις παραιτήσεις των δύο εισαγγελέων, ενώ αναμένεται να διαταχθεί η άμεση διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο εισαγγελείς είχαν αποστείλει επιστολή το πρωί της Τρίτης (14/10) στον υπουργό Δικαιοσύνης και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά, στην οποία εξηγούσαν τους λόγους της παραίτησής τους.
Επιστολή Εφραίμ

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο ηγούμενος Εφραίμ έχει αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στους βουλευτές, όπου κάνει λόγο για άδικες και πρωτοφανείς επιθέσεις.

Ο ηγούμενος υποστηρίζει ότι αξιοποίησε την περιουσία της μονής, βάσει υπουργικών αποφάσεων και γνωμοδοτήσεων κρατικών υπηρεσιών σημειώνοντας ότι όλα αυτά εξετάστηκαν, εγκρίθηκαν και επικυρώθηκαν από την κορυφή της πυραμίδας της κρατικής και δικαστικής εξουσίας. Καταλήγει λέγοντας ότι «σαν Έλληνας με απλό κοινό νου, δεν δέχεται ότι βουλευτές όλων των παρατάξεων καθώς και επίσημοι ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί, υπήρξαν αφελείς και παραπλανήθηκαν».

Οι δύο εισαγγελείς φέρονται να αντιδρούν στην τοποθέτηση και τρίτου εισαγγελικού λειτουργού, της εισαγγελέως Εφετών Ευσταθίας Σπυροπούλου, από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Κυριάκο Καρούτσο.

Ήδη, από την περασμένη εβδομάδα, φέρονται να έχουν ταχθεί υπέρ της αποστολής της δικογραφίας για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου στη Βουλή, για τη διερεύνηση τυχόν πολιτικών ευθυνών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι ίδιοι είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες υφυπουργών. O προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών όμως είχε αντίθετη άποψη, και ζήτησε τη διενέργεια περαιτέρω έρευνας, τοποθετώντας εποπτεύουσα της έρευνας την κυρία Σπυροπούλου, με στόχο την επιτάχυνση της σχετικής διαδικασίας.

Συγκεκριμένα, οι εισαγγελείς που παραιτήθηκαν είχαν λάβει τη Δευτέρα (13/10) εντολή από τον κ. Καρούτσο να επιταχύνουν τους ρυθμούς της έρευνάς τους και να εξετάσουν τέσσερις επιπλέον μάρτυρες.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη (14/10) ήταν προγραμματισμένη η κατάθεση στους δύο εισαγγελείς του ηγούμενου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου, με την κατηγορία των υπόπτων για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος που φέρεται ότι διέπραξε δικαστικός λειτουργός.

Η αντίδραση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης εγκαλεί την κυβέρνηση και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που συγκαλύπτουν την υπόθεση, λέγοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση με τον εντολοδόχο της αρχιδικαστή ξεπέρασαν κάθε όριο επεμβάσεων στην δικαιοσύνη προκειμένου διασωθούν οι κορλεόνηδες του Μαξίμου. Ευτυχώς όμως υπάρχουν έντιμοι και ανεξάρτητοι δικαστές».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης επανέλαβε, από την πλευρά του, το αίτημα του κόμματος για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Όπως ανέφερε, ο φάκελος της υπόθεσης θα πρέπει να σταλεί στη Βουλή και να επανέλθουν οι δύο εισαγγελείς στο δικαστικό σώμα. «Τέτοιους Εισαγγελικούς Λειτουργούς χρειαζόμαστε: όρθιους, ικανούς να αποκρούουν προσπάθειες πολιτικής χειραγώγησης, όπως επιχειρήθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση από την κυβέρνηση» δήλωσε.

Προστατευόμενος βιότοπος η Βιστωνίδα από το 1996

Όπως αποκαλύπτουν δημοσιεύματα, η λίμνη και οι παραλίμνιες περιοχές στη Βιστωνίδα είχαν χαρακτηριστεί προστατευόμενος βιότοπος ήδη από το 1996 και άρα δεν μπορούσαν να μεταβιβαστούν. Σύμφωνα με Τα Νέα, από τα συμβόλαια που συντάχθηκαν προκύπτει σαφώς ότι όσοι συνέπραξαν στις επίμαχες μεταβιβάσεις (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι κ.ά.) γνώριζαν ότι αντάλλασσαν βιότοπο.

Το γεγονός αυτό θέτει ερωτηματικά και για την πρόσφατη παρέμβαση του ΥΠΕΧΩΔΕ με την οποία χαρακτηρίστηκε, ουσιαστικά για δεύτερη φορά, η επίμαχη περιοχή προστατευόμενο εθνικό πάρκο.

Ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος το 1996 είχε υπογράψει σχεδόν πανομοιότυπη υπουργική απόφαση για την προστασία της Βιστωνίδας και των γύρω περιοχών ήδη από το '96, καταγγέλλει την κυβέρνηση για «απελπισμένη προσπάθεια συγκάλυψης».

Πηγή: cosmo.gr