Σε επί γης κόλαση έχει μετατραπεί η Σρι Λάνκα για χιλιάδες αμάχους που έχουν παγιδευτεί μεταξύ των πυρών του στρατού και των Ταμίλ. Η κυβέρνηση έχει αρνηθεί να σταματήσει την επίθεση εναντίον των ανταρτών – παρά το βαρύ «φόρο αίματος» σε αμάχους, ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν πως λόγω της κατάστασης, δεν μπορούν να βοηθήσουν πλέον τους ανθρώπους.
Στο μεταξύ, την Πέμπτη, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, περίπου 2.000 άνθρωποι κατάφεραν να ξεφύγουν από την εμπόλεμη ζώνη (στα βορειοδυτικά της χώρας) διασχίζοντας τη λιμνοθάλασσα, προσπαθώντας να φτάσουν σε ασφαλή περιοχή. Αξιωματούχος του στρατού δήλωσε στο BBC, ότι καθώς οι άμαχοι προσπαθούσαν να ξεφύγουν, δέχονταν τα πυρά των Ταμίλ, με αποτέλεσμα τέσσερις να χάσουν τη ζωή τους.
Ανταποκριτής του BBC, στη Σρι Λάνκα αναφέρει ότι υπάρχουν μη διασταυρωμένες πληροφορίες ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εγκατέλειψε το κεντρικό νοσοκομείο, μέσα στη ζώνη πολέμου, λόγω των συνεχόμενων βομβαρδισμών. Μέλος του ιατρικού προσωπικού δήλωσε ότι άφησαν πίσω τους 400 σοβαρά τραυματίες και πάνω από 100 άταφους νεκρούς.
«Πέραν της φαντασίας ανθρωπιστική καταστροφή»
Ο Ερυθρός Σταυρός στο μεταξύ αναφέρει ότι το προσωπικό του που δραστηριοποιείται στην περιοχή, διαπιστώνει μία «πέραν της φαντασίας ανθρωπιστική καταστροφή». Μέλος του Ερυθρού Σταυρού έχασε την Τετάρτη τη ζωή του, από βομβαρδισμούς. Πρόκειται για το τρίτο μέλος της οργάνωσης που σκοτώνεται μέσα σε έξι εβδομάδες.
Η οργάνωση δεν μπορεί καν να εφοδιάσει τους 50.000 ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στην περιοχή που διεξάγονται οι μάχες, καθώς πλοίο που είχε μισθωθεί δεν μπόρεσε να προσεγγίσει την ακτή. «Καμία ανθρωπιστική οργάνωση δεν μπορεί να τους βοηθήσει υπό τις επικρατούσες συνθήκες. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους» δήλωσε ο διευθυντής αποστολών του Ερυθρού Σταυρού από τη Γενεύη.
Την Πέμπτη, ο βρετανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μπίλ Ράμελ, δήλωσε ότι η Βρετανία θα υποστηρίξει τη διεξαγωγή έρευνας για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν ζήτησε την ίδια ημέρα από τον επικεφαλής του γραφείου του, Βιτζάι Ναμπιάρ να επιστρέψει στην Σρι Λάνκα και να καλέσει τις τοπικές αρχές να ενεργήσουν προς την προστασία των πολιτών. Ο κ. Μπαν μελετά το ενδεχόμενο να μεταβεί ο ίδιος στη Σρι Λάνκα, θεωρώντας ότι η παρουσία του εκεί «μπορεί να σώσει ζωές».