Εξαιρετικά συχνός έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ακόμα και στα μικρά παιδιά ο καρκίνος του δέρματος του οποίου η συνηθέστερη μορφή του είναι το μελάνωμα. Ωστόσο ίαση υπάρχει αρκεί να διαγνωστεί γρήγορα και σωστά.
Τα παραπάνω σημείωσε η παθολογοανατόμος και διευθύντρια του Νοσοκομείου Αθηνών "Η Σωτηρία", δρ Κωνσταντίνα Φραγκιά, σε ημερίδα ενημέρωσης προς τους μαθητές των Χανίων με θέμα την ηλιοπροστασία και την πρόληψη του δερματικού καρκίνου. Την εν λόγω ημερίδα διοργάνωσε η υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Παντελεήμονος στην Αμπεριά.
Συγκεκριμένα η δρ Φραγκιά δήλωσε ότι "τα παιδιά που έρχονται από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση μαθαίνουν μέσω της ενημερωτικής ημερίδας το πως να παίζουν στον ήλιο τηρώντας τους κανόνες ηλιοπροστασίας. Πρακτικά είναι εκπαίδευση κυρίως στην ηλιοπροστασία αλλά θίγουμε και τις επιπτώσεις του ήλιου μη διστάζοντας να μιλήσουμε και για λέξεις που είναι ταμπού στην ελληνική κοινωνία, όπως ο καρκίνος και το μελάνωμα".
Η δρ Φραγκιά επεσήμανε, ακόμη, ότι “από αυτήν την ηλικία πρέπει να περάσουμε ότι ο καρκίνος του δέρματος, ακόμα και το μελάνωμα που είναι η πιο σοβαρή του μορφή, αν μάθουμε να την αναγνωρίζουμε γρήγορα τότε μπορούμε να την πολεμήσουμε σίγουρα, και να μην μπορεί να μας κάνει κακό”.
"Δεν είναι τυχαίο", όπως σημείωσε η παθολογοανατόμος, "το γεγονός ότι στην Αθήνα 1 στα 6.500 παιδιά νηπιαγωγείου και προσχολικής ηλικίας που εκπαιδεύτηκαν, έπιασε στην πλάτη της μαμάς του το κακοηθές μελάνωμα, διέγνωσε έγκαιρα την «κακιά ελιά», όπως την είπε, αφαιρέθηκε κι έτσι η μητέρα του ζει και δεν θα πεθάνει ποτέ από μελάνωμα. Δύο παιδιά, 9 και 11 χρόνων, από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, επίσης το διέγνωσαν· το μεγαλύτερο παιδί το είπε κατευθείαν μελάνωμα στην πλάτη του πατέρα του, ενώ το άλλο το είπε «κακιά ελιά». Όπως και να 'χει θίγουμε για πρώτη φορά και στα παιδιά την αλλαγή μίας ελιάς που πρέπει να προσέξουμε και τους μαθαίνουμε το βασικό που είναι η μεταβολή που γίνεται σε τρεις μήνες και πρέπει να ελεγχθεί από έναν ειδικό.
Η ίδια πρόσθεσε ότι "με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά γίνονται μικροί γιατροί κι όσο κι αν φαίνεται περίεργο γυρίζουν σπίτι, έχουν μάθει σωστά δεδομένα και τα περνάνε μέσα στην οικογένεια. Όταν τώρα ο εκπαιδευτικός που συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία και έχει προηγηθεί εκπαίδευσή του, θα δουλέψει με τα παιδιά τότε έχουμε πετύχει το Α και το Ω. Έτσι το παιδί επιμένει και σώζει και γονείς, οι οποίοι παρασύρωνται γιατί μαθαίνουν κάτι καινούργιο από το παιδί και αρχίζουν και ρωτάνε.
Τα καθημερινά κρούσματα που αντιμετωπίζει η δρ Φραγκιά, στατιστικά δείχνουν ότι δυστυχώς αυξάνονται τα κρούσματα των μελανωμάτων σε μικρά παιδιά, ενώ η ίδια συμβουλεύει τους γονείς "ποτέ να μην βγάζουν μωρό γυμνό στον ήλιο καθώς το σώμα του δεν έχει αναπτύξει τη μελανίνη του και δεν μαυρίζει αλλά καίγεται. Η δε βιβλιογραφία λέει ότι ένα σοβαρό έγκαυμα μέχρι τα 5 χρόνια ενός παιδιού διπλασιάζει τον κίνδυνο να κάνει κάπoιος καρκίνο δέρματος και ιδιαίτερα μελάνωμα στη μετέπειτα ζωή του".
"Αν όμως αφαιρεθεί έγκαιρα και σωστά και όχι με λέιζερ, κρυοπηξία ή τσίμπημα αλλά να βγει, όπως βγαίνει ένα δεντράκι από τον κήπο για να μην ξαναπαρουσιαστεί με τη ρίζα του, χειρουργικά, δεν θα απασχολήσει ξανά κάποιον. Αν δεν βγει όμως έγκαιρα μπορεί να ξαναπαρουσιαστεί", υπογράμμισε η κα Φραγκιά.
Παράλληλα η ίδια επεσήμανε πως "εκτός από το κάψιμο από τον ήλιο παίζει σημαντικό ρόλο η διατροφή, το περιβάλλον αλλά και το στρες. Όλα αυτά μαζί με το κάψιμο από τον ήλιο είναι η πολυπαραγοντική σύσταση για να γίνει το μελάνωμα. Άρα ένας άνθρωπος που έχει πολλές και ακαθόριστες ελιές πρέπει να παρακολουθείται δυο φορές τον χρόνο από γιατρό αλλά πρέπει να ξεκαθάρισουμε ότι αν κάποιος έχει τέτοιου είδους ελιές δεν σημαίνει ότι θα κάνει μελάνωμα αφού χρειάζεται ο πυροδοτικός μηχανισμός κι εκεί εισέρχεται το στρες, η διατροφή κ.λπ.".
"Το μήνυμα που πρέπει να περάσει είναι ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία και γι' αυτό γίνονται και αυτές οι ενημερώσεις στα μικρά παιδιά".
Η αυτοεξέταση
“Μπορούμε κι εμείς να ελέγχουμε τις ελιές του σώματός μας”, όπως υπογράμμισες η δρ Φραγκιά, “αρκεί να θυμόμαστε τη λέξη "ΧΑΜΟΣ" που δεν είναι τίποτε άλλο από τα αρχικά των λέξεων Χρώμα, Ασυμμετρία, Μέγεθος, Όρια και Σχήμα. Αν τρία και πάνω από αυτά τα στοιχεία αλλάξουν σε τρεις μήνες πρέπει να πάμε σε έναν γιατρό να το εκτιμήσει. Επίσης αν έχουμε φαγούρα που δεν υποχωρεί σε τρεις μέρες, ενώ βάζουμε τρεις φορές τη μέρα betantin ή οποιοδήποτε αντισηπτικό τότε πρέπει να μας δει ένας γιατρός, όπως επίσης αν κάνουμε μία πληγή η οποία δεν κλείνει μέσα σε τρεις εβδομάδες”.
Επιπλέον η παθαλογοανατόμος ανέφερε πως "μία ακόμα λέξη που πρέπει να θυμόμαστε είναι το "ΜΑΓΙΚΟ" που βγαίνει από τα αρχικά των λέξεων Μπλούζα - Αντιηλιακό - Γυαλιά - Ίσκιος - Καπέλο - Ομπρέλα και πρέπει να υπάρχουν όλα αυτά τα στοιχεία για να βγουν τα παιδιά να παίξουν, γιατί ο κόσμος νομίζει ότι αν βάλουν στα παιδιά ένα αντιηλιακό θα είναι προστατευμένα. Αν ρίξουμε μια ματιά στη φύση από τα ζώα μέχρι και τα ψάρια, το μεσημέρι δεν βγαίνουν έξω, κρύβονται. Εμείς οι άνθρωποι είμαστε που ξεπεράσαμε τους κανόνες".
Το σολάριουμ
H δρ Φραγκιά αναφέρθηκε και στο σολάριουμ, για το οποίο μάλιστα μιλάει στα παιδιά στο πλαίσιο των ενημερωτικών ημερίδων και αυτό για να προληφθεί, όπως εξήγησε η ίδια, "όσο το δυνατόν η κατάσταση που υπάρχει στην Αγγλία με το tanoreksia, κάτι αντίστοιχο της νευρικής ανορεξίας, όπου είναι παιδιά εθισμένα στην UVA ακτινοβολία του solarium και αυτό γιατί η UVA ακτινοβολία μας δημιουργεί ένα πολύ θετικό αίσθημα και ευεξία. Αυτοί που μπαίνουν στο solarium λοιπόν αρχίζουν σιγά σιγά και εθίζονται αλλά και καίγονται απότομα που είναι ό,τι πιο επικίνδυνο, αλλά και επιπρόσθετα εξαρτώνται πια από αυτό. Επίσης πρέπει να ξέρουμε ότι αυτός που καίγεται απότομα στο δέρμα κινδυνεύει από το μελάνωμα πιο πολύ".
Πηγή: haniotika-nea.gr