Σύμφωνα με τα στοιχεία οργανώσεων που ασχολούνται με το Παιδί, 5.000 – 10.000 παιδιά το χρόνο πέφτουν θύματα κακοποίησης ή παραμέλησης από το οικογενειακό τους περιβάλλον.
Κακοποιημένα παιδιά – παραβατικοί έφηβοι
Η παιδική κακοποίηση σύμφωνα με τους ειδικούς της ψυχικής υγείας των οργανισμών που ασχολούνται με το Παιδί, σημαίνει ενήλικες που θα παρουσιάσουν προβλήματα στην κοινωνική τους ένταξη και συμπεριφορά. Υπολογίζεται ότι 97% των κακοποιημένων παιδιών θα αναπτύξουν παραβατική συμπεριφορά. Ο ψυχίατρος του Ινστιτούτου για την Υγεία του Παιδιού Γ. Νικολαϊδης σε συνέντευξη τύπου που έδωσε την Πέμπτη αναφέρει: «Σαφής είναι σύμφωνα με διεθνείς μελέτες η σχέση κακοποίησης και παραμέλησης με τη νεανική παραβατικότητα και τη συνέχιση του κύκλου θύτης – θύμα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, που έρχονται στο φως μέσω δημοσιευμάτων του Τύπου της Παρασκευής (14/11), κάθε χρόνο τα φαινόμενα κακοποίησης και παραμέλησης αυξάνονται κατά 1.000 με 2.000 με μεγαλύτερη συχνότητα στις προσχολικές ηλικίες.
Παραμέληση και σεξουαλική βία
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες η παραμέληση των παιδιών συχνά οφείλεται στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση των γονιών καθώς και στο μορφωτικό τους επίπεδο. Όσο χαμηλότερα στην κοινωνική κλίμακα πηγαίνουμε τόσο αυξάνονται τα ποσοστά παραμέλησης.
Αντίθετα η σεξουαλική κακοποίηση δεν σχετίζεται με το μορφωτικό επίπεδο ούτε με την κοινωνική θέση καθώς θύτες είναι άνθρωποι όλων των κοινωνικών στρωμάτων και όλων των επιπέδων μόρφωσης. Με την έννοια «σεξουαλική κακοποίηση» δεν εννοείται ο μόνο ο βιασμός ή ό,τι έχει να κάνει με το άγγιγμα των παιδιών καθώς σεξουαλική βία μπορεί να ασκηθεί σε ένα παιδί – με εξίσου άσχημα αποτελέσματα – και όταν το εκθέτουμε σε σεξουαλικά ερεθίσματα τα οποία δεν είναι έτοιμο να επεξεργαστεί.
Ο κ. Νικολαϊδης αναφέρει ότι «όταν ένας ενήλικος με τη βία ωθεί ένα παιδί να παρακολουθήσει βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου, για παράδειγμα (…) η πράξη αυτή θεωρείται σεξουαλική βία».
Οι καταγγελίες των παιδιών στη γραμμή 1056 του «Χαμόγελου»
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, στοιχεία ενός άλλου φορέα που εθελοντικά έχει αναλάβει τον ρόλο που θα έπρεπε να εκπληρώνει το κράτος, του Χαμόγελου του Παιδιού, έρχονται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία του Ινστιτούτου. Στην γραμμή που έχει δημιουργήσει το Χαμόγελο (1056) και στην οποία μπορούν να καλέσουν παιδιά, έχει δεχτεί μέσα στο 2008 καταγγελίες από 251 παιδιά (197 αγόρια- 154 κορίτσια).
Η πλειονότητα των παιδιών που έχει καλέσει έχουν δεχτεί σωματική βία σε ποσοστό 35% από τη μητέρα και 23% από τον πατέρα. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Δύο στα τρία κακοποιημένα παιδιά στον κόσμο, κάτω των πέντε χρόνων
Τα διεθνή στοιχεία δείχνουν ότι 2 στις 3 περιπτώσεις κακοποίησης αφορούν παιδιά μέχρι πέντε ετών ενώ από τα παιδιά από 0-3 ετών που υφίστανται κακοποίηση και φτάνουν στο νοσοκομείο τα 4 στα 10 πεθαίνουν.
Τα διεθνή στοιχεία για τη σεξουαλική βία απέναντι στα παιδιά δείχνουν ότι κάθε χρόνο θύματα πέφτουν 73.000.000 αγόρια και 150.000 κορίτσια.
Η βία στα παιδιά ως μέσο «σωφρονισμού» από τους γονείς δεν έχει εκλείψει στην Ελλάδα όπως δείχνουν τα στοιχεία – αν και μελέτες που έγιναν πρόσφατα σε Αιγαίο και Κύπρο δείχνουν ότι υπάρχει μικρή μείωση-. Πάντως όπως και να έχει η λογική ότι της επικράτησης του «μεγάλου» απέναντι στον «μικρό» με το πιο εύκολο μέσο – τη βία – λεκτική ή σωματική – εξακολουθεί να έχει περίοπτη θέση σε μια κοινωνία σαν την ελληνική όπου η «κουλτούρα του διαλόγου» ακόμη και μεταξύ των «μεγάλων» είναι εξαιρετικά προβληματική.
Πηγή: cosmo.gr