Οργισμένες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον πολιτικό και δικαστικό κόσμο η απόφαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Γιώργου Σανιδά να μην στείλει στη Βουλή τη δικογραφία για την υπόθεση του Βατοπεδίου.
Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, κ. Σωτήρης Μπάγιας έκανε λόγο για θεσμική παρέκκλιση του κ. Σανιδά, προσθέτοντας πως ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου «δεν είναι γενικός εισαγγελέας, και δεν δικαιούται να αντικαθιστά το ρόλο και τις αρμοδιότητες άλλου εισαγγελέα πολύ δε περισσότερο να υποκαθιστά την κρίση και τη συνείδηση κάθε αρμόδιου εισαγγελέα για συγκεκριμένη υπόθεση».
Το κείμενο του κ. Σανιδά στο Εφετείο Αθηνών
«Στην υπό κρίση υπόθεση, μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξετάσεως, ουδέν νεώτερο στοιχείο προέκυψε που να επιβάλλει να αποστούμε από τη διατυπουμένη στην υπ’ αριθμ. πρωτ. 670/22-10-2008 παραγγελία μας θέση.
»Ειδικότερα, ουδείς μάρτυρας και ουδείς από τους εξετασθέντες ως υπόπτους κατέθεσε ότι ενήργησε, όπως ενήργησε, κατόπιν πιέσεως, εντολής, οδηγίας ή οποιασδήποτε μορφής παρεμβάσεως οποιουδήποτε υπουργού ή υφυπουργού, ενώ εξάλλου οι αποφάσεις των υπουργών εκδόθηκαν με βάση τις αποφάσεις των γνωμοδοτικών συμβουλίων ή τις αποφάσεις τμημάτων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
»Εικασίες ή αόριστες αναφορές σε υπουργούς, χωρίς να συνοδεύονται από πραγματικά περιστατικά, δεν μπορούν να θεωρηθούν στοιχεία ικανά να πιθανολογήσουν την ύπαρξη ευθύνης υπουργού, που να δικαιολογεί την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή.
»Ανεξαρτήτως όμως τούτων αποτελεί πασίδηλο γεγονός ότι όλοι οι εξετασθέντες, είτε ως μάρτυρες είτε ως ύποπτοι, κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξετάσεως (αλλά και άλλα πρόσωπα πέραν τούτων), έδωσαν καταθέσεις, ενώπιον της συσταθείσας εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, οι οποίες μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία δεν κρίθηκαν από τη Βουλή ότι είναι αρκετά για να οδηγήσουν στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
»Υπό τα δεδομένα αυτά, δεν είναι επιτρεπτή η αποστολή των, μετά και την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξετάσεως, συλλεγέντων στοιχείων στη Βουλή.
»Ευχερώς εξάλλου θα μπορούσε να υποστηριχθεί, ενόψει και του ότι η Βουλή έχει επιληφθεί ήδη της υποθέσεως, ότι αυτό θα αποτελούσε παρέμβαση της δικαστικής εξουσίας στις άλλες δύο λειτουργίες, πράγμα το οποίο όμως, ενόψει της διακρίσεως των εξουσιών, είναι ανεπίτρεπτο».
Οι αντιδράσεις των κομμάτων
Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης έχει ξεσπάσει με αφορμή την πρωτοβουλία του προέδρου του Αρείου Πάγου.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του κ. Σανιδά, με το ΠΑΣΟΚ να κάνει λόγο για δικαστικό πραξικόπημα και παραβίαση του Συντάγματος. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος: "Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί ότι δεν έχουν δικαίωμα ανώτεροι δικαστικοί να κάνουν πολιτική και ο κ. Σανιδάς κάνει πολιτική" τόνισε.
"Μετά την προκλητική παρέμβαση του Γ. Σανιδά υπέρ της εταιρείας Τζάμπο, όπου χαρακτήρισε έγκλημα τις εργατικές κινητοποιήσεις κατά των εκβιασμών και των απολύσεων, καθόλου δεν μας ξαφνιάζει η νέα παρέμβασή του για να μη σταλούν οι δικογραφίες στη Βουλή για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ούτε επίσης μας εκπλήσσει η υποκρισία του δικομματισμού, τόσο για αυτά που λένε για το σκάνδαλο, όσο και για τη δήθεν ανεξάρτητη και δήθεν ακομμάτιστη δικαιοσύνη" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
"O κ. Σανιδάς αποστερώντας από την Βουλή τα προνόμιά της που απορρέουν από το Σύνταγμα και τους Νόμους, υποπίπτει σε κακούργημα. Αργά ή γρήγορα θα βρεθεί κατηγορούμενος, παρά τις μεθοδεύσεις για να το αποφύγει" τόνισε ο ΛΑΟΣ.
Πηγή: cosmo.gr