Η 10η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, σε ανάμνηση της υπογραφής της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις 10 Δεκεμβρίου του 1948.
Με την υπογραφή και κύρωση της Διακήρυξης, τα κράτη - μέλη ανέλαβαν την υποχρέωση να δράσουν ώστε τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να αποτελέσουν το σκελετό της ανάπτυξης και της εξέλιξης των κοινωνιών μας.
Ωστόσο, παρά την πληθώρα διεθνών κειμένων και συμφωνιών, που κύρωσαν τα κράτη - μέλη έκτοτε, αναφορικά προς την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά ένα μεγάλο μέρος του, το περιεχόμενό τους παραμένει δέσμευση και υποχρέωση σε θεωρητικό επίπεδο.
Η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που υπογράφηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 1948 αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο Προοίμιο της ότι:
Η αναγνώριση της αξιοπρέπειας, που είναι σύμφυτη σε όλα τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας, καθώς και των ίσων και αναπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων τους αποτελεί το θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο..
Η παραγνώριση και η περιφρόνηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου οδηγούν σε πράξεις βαρβαρότητας, που εξεγείρουν την ανθρώπινη συνείδηση, και η προοπτική ενός κόσμου όπου οι άνθρωποι θα είναι ελεύθεροι να μιλούν και να πιστεύουν, λυτρωμένοι από τον τρόμο και την αθλιότητα, έχει διακηρυχθεί ως η πιο υψηλή επιδίωξη του ανθρώπου..
Έχει ουσιαστική σημασία να προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα από ένα καθεστώς δικαίου, ώστε ο άνθρωπος να μην αναγκάζεται να προσφεύγει, ως έσχατο καταφύγιο, στην εξέγερση κατά της τυραννίας και της καταπίεσης..
Έχει ουσιαστική σημασία να ενθαρρύνεται η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων ανάμεσα στα έθνη..
Tα κράτη μέλη ανέλαβαν την υποχρέωση να εξασφαλίσουν, σε συνεργασία με τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, τον αποτελεσματικό σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιακών ελευθεριών σε όλο τον κόσμο..
Kαι η ταυτότητα αντιλήψεων ως προς τα δικαιώματα και τις ελευθερίες αυτές έχει εξαιρετική σημασία για να εκπληρωθεί πέρα ως πέρα αυτή η υποχρέωση.