1/12: Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

Δημοσίευση: 01/12/2010 10:12
Συντάκτης: digitalcrete.gr
317 προβολές

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 1988, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και αργότερα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, μίας από τις φονικότερες επιδημίες του σύγχρονου κόσμου, κύριος τρόπος μετάδοσης της οποίας είναι η σεξουαλική επαφή.

Παρά την προσπάθεια ελέγχου και περιορισμού της επιδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, το AIDS συνεχίζει να παραμένει ανεξέλεγκτο στις περισσότερες χώρες του κόσμου και ειδικά στην Υποσαχάρεια Αφρική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην επίσημη ιστοσελίδα τους, κάθε λεπτό της ημέρας, ένα παιδί ηλικίας κάτω των 15 χρονών μολύνεται από τον ιό HIV, που σκοτώνει κάθε μέρα 1.400 παιδιά και κοστίζει τη ζωή σε περισσότερα από μισό εκατομμύριο παιδιά κάθε χρόνο.

Εκατομμύρια παιδιά με HIV/AIDS πεθαίνουν γιατί δεν υπάρχουν κατάλληλα διαγνωστικά εργαλεία και παιδιατρικοί συνδυασμοί αντιρετροϊκών φαρμάκων, που να μην κοστίζουν ακριβά.

Παιδιά ενός κατώτερου θεού...

Τα 9 μάλιστα από τα 10 παιδιά που γεννιούνται με HIV ζουν στην Αφρική. Στη Δύση, η μετάδοση της ασθένειας από τη μητέρα στο παιδί μπορεί να αποφευχθεί αποτελεσματικά, ενώ η αντιρετροϊκή θεραπεία προσφέρει σε ένα παιδί που έχει γεννηθεί με HIV μία ευκαιρία να φτάσει στην ενηλικίωση.

Στις πλούσιες χώρες η μετάδοση του HIV/AIDS έχει τεθεί υπό έλεγχο σε μεγάλο βαθμό: η πρόληψη της μετάδοσης από τη μητέρα στο παιδί είναι επιτυχής, ενώ τα μωρά και τα παιδιά έχουν πρόσβαση στα διαγνωστικά εργαλεία και στην αντιρετροϊκή θεραπεία.

Ωστόσο, το 88% από τα 2,2 εκατομμύρια παιδιά που ζουν με HIV/AIDS μεγαλώνουν στην Αφρική και η μεγαλύτερη πλειοψηφία δεν έχουν καμία πρόσβαση σε αυτές τις ιατρικές υπηρεσίες. Είναι καταδικασμένα να πεθάνουν εξαιτίας της έλλειψης πρόσβασης στη θεραπεία.

Διάγνωση και περίθαλψη

Σύμφωνα πάντα με την ιστοσελίδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, η διάγνωση και η περίθαλψη παιδιών με HIV/AIDS είναι πολύ πιο δύσκολες και δαπανηρές σε σχέση με τους ενήλικες.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας του HIV/AIDS στα παιδιά ήταν και θα εξακολουθήσουν να είναι καταστροφικές.

Ωστόσο, στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, η έλλειψη της θεραπευτικής εμπειρίας και οι δυσκολίες χορήγησης αντιρετροϊκών φαρμάκων στα παιδιά έχουν ως αποτέλεσμα, να λαμβάνει θεραπεία μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό παιδιών που την έχουν ανάγκη.

Τα μισά παιδιά απ' όσα έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV ποτέ δε συμπληρώνουν το δεύτερο έτος της ζωής τους...

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS 2010

Εύκολη μετάδοση... δύσκολη πρόσβαση

Περισσότερα από 1 στα 10 παιδιά μολύνονται από τον ιό HIV από τη μετάδοση από τη μητέρα στο παιδί. Αυτή μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της γέννας ή του θηλασμού.

Ωστόσο η μετάδοση αυτή του ιού από τη μητέρα στο παιδί μπορεί εύκολα να αποφευχθεί στις πλούσιες χώρες, με τη χορήγηση ιδιαίτερα ενεργής αντιρετροϊκής θεραπείας στις μητέρες που είναι φορείς του HIV κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και στο βρέφος μέσα στις πρώτες ώρες μετά τη γέννα, με τη διενέργεια επιλεκτικών καισαρικών και με την παροχή ασφαλών εναλλακτικών του γάλακτος από το θηλασμό.

Ωστόσο, οι φτωχότερες χώρες δεν έχουν τη δυνατότητα να επιτύχουν τον ίδιο στόχο, γιατί οι περισσότερες μητέρες δεν έχουν πρόσβαση στα διαγνωστικά εργαλεία που προσδιορίζουν αν είναι φορείς του HIV ή όχι και επομένως ποτέ δεν ξεκινούν θεραπεία.

Εκτός αυτού δεν έχουν ούτε πρόσβαση στην αντιρετροϊκή θεραπεία γι' αυτές και τα παιδιά τους.ενώ οι επιλεκτικές καισαρικές σπάνια διενεργούνται στις αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως για πρακτικούς λόγους.

Η δυσκολία διάγνωσης

Η διάγνωση του ιού HIV είναι πολύ σημαντική για να ξεκινήσει η χορήγηση αντιρετροϊκής θεραπείας όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Συνήθως δεν μπορεί να βασιστεί μόνο στα κλινικά συμπτώματα, καθώς αυτά μπορεί να μην αποδεικνύουν κάτι ή να συγχέονται με άλλες τυπικές παιδικές ασθένειες.

Τα αντισώματα, που αποτελούν μέρος της ανοσοποιητικής αντίδρασης του οργανισμού, εμφανίζονται στο αίμα μέσα σε λίγες εβδομάδες ύστερα από τη μόλυνση.

Ωστόσο, η ανακάλυψη αυτών των αντισωμάτων δεν είναι αποτελεσματική στα νεογέννητα μωρά, γιατί όλα τα παιδιά που γεννιούνται από γυναίκες φορείς του HIV αποκτούν τα αντισώματα της μητέρας τους.

Το να καταλάβει κανείς αν ένα παιδί έχει μολυνθεί ή όχι, αν τα αντισώματα είναι του παιδιού ή της μητέρας, είναι μια πολύ περίπλοκη διαδικασία.

AIDS: Ζωές χωρίς διαπραγμάτευση

Τι πρέπει να γίνει

Η υπάρχουσα στρατηγική για τη διάγνωση στα παιδιά απαιτεί υψηλής τεχνολογίας και ιδιαίτερα ακριβό εργαστηριακό εξοπλισμό που δεν υπάρχει στις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο απαραίτητος εξοπλισμός μπορεί να κοστίζει μέχρι και 140.000 δολάρια. Ακόμα και οι τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από φτωχότερες χώρες κοστίζουν από 7.000 ως 30.000 δολάρια. Εκτός αυτού, κάθε τεστ κοστίζει 125 δολάρια.

Καθώς υπάρχει μικρό κέρδος από την έρευνα και την ανάπτυξη τεστ και φαρμάκων κατά του HIV/AIDS για παιδιά στις φτωχές χώρες, λίγες εταιρίες επενδύουν σε αυτόν τον τομέα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν για μία μαζική αύξηση στην έρευνα για τη δημιουργία τεστ που να μπορούν να ανακαλύψουν τον ιό σε μωρά και για την κατασκευή απλών συνδυασμών φαρμάκων κατάλληλων για παιδιά.

«Δεν έχουμε ακόμα ανακαλύψει κάποια θεραπεία, αλλά το AIDS αποτελεί μια ασθένεια που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Πολύ περισσότερα μικρά παιδιά θα μπορούσαν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή αν υπήρχαν τα κατάλληλα τεστ και φάρμακα, ωστόσο εκατομμύρια παιδιά περιμένουν ακόμα», τονίζουν.