2 αεροπορικά δυστυχήματα σε Κούβα και Πακιστάν - 89 συνολικά οι νεκροί

Δημοσίευση: 05/11/2010 09:11
Συντάκτης: digitalcrete.gr
222 προβολές

Εικοσιένας άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν μικρό ιδιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε εργαζόμενους της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρίας ΕΝΙ συνετρίβη στο Καράτσι, την Παρασκευή (05/11), ενώ δεν υπάρχουν επιζώντες ανάμεσα στους 68 επιβαίνοντες σε κουβανικό αεροσκάφος που συνετρίβη την ίδια ημέρα στην κεντρική Κούβα.

Ειδικότερα, όσον αφορά στο αεροπορικό δυστύχημα στο Πακιστάν, μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί η εθνικότητα των θυμάτων, αλλά η αστυνομία ανέφερε πως τα περισσότερα είναι Πακιστανοί.

"Υπήρχαν 17 επιβάτες, δύο πιλότοι, ένας τεχνικός και ένας φρουρός ασφαλείας. Κανείς δεν επέζησε. Το δυστύχημα οφείλεται σε βλάβη, ο πιλότος ενημέρωσε αμέσως μετά την απογείωση ότι ένας από τους κινητήρες δεν λειτουργούσε", δήλωσε ο Περβέζ Τζορτζ, εκπρόσωπος της πακιστανικής Πολιτικής Αεροπορίας.

Το αεροσκάφος της ιδιωτικής εταιρίας τσάρτερ JS Air μετέφερε τους εργαζόμενους σε πετρελαιοπηγή στο Μπιτ Σαχ, στο νότιο Πακιστάν, όταν κατέπεσε σε προάστιο του Καράτσι.

"Το αεροπλάνο καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι νεκροί δεν είναι δυνατό να αναγνωρισθούν. Δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν ήταν άνδρες ή γυναίκες", δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, συνταγματάρχης Νουρ Αγκά.

Δεν υπάρχουν επιζώντες από το αεροπορικό δυστύχημα στην Κούβα

Δεν υπάρχουν επιζώντες ανάμεσα στους 68 επιβαίνοντες στο κουβανικό αεροσκάφος, που συνετρίβη στην κεντρική Κούβα, ανακοίνωσαν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Η επίσημη ιστοσελίδα ενημέρωσης Cubadebate.cu. δημοσίευσε χωρίς άλλα σχόλια "τον κατάλογο με τα ονόματα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα του ATR-72-212".

61 επιβάτες, ανάμεσα τους αρκετοί ξένοι από 10 χώρες, και επτά μέλη του πληρώματος βρίσκονταν στο αεροσκάφος της κρατικής αεροπορικής εταιρίας AeroCaribbean που εκτελούσε την πτήση Σαντιάγο δε Κούβα-Αβάνα.

Τα συνεργεία διάσωσης έχουν ήδη αρχίσει να ανασύρουν πτώματα από τα συντρίμμια του αεροσκάφους, το οποίο συνετρίβη στις 05:42 τοπική ώρα, αφού πρώτα είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου.

Αμέσως μετά χάθηκε κάθε επαφή με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.