Ένταλμα σύλληψης εξέδωσε την Τετάρτη (01/12) η Interpol εις βάρος του ιδρυτή της ιστοσελίδας Wikileaks, Τζούλιαν Ασάντζ, που ήδη καταζητείται από τις αρχές της Σουηδίας, κατηγορούμενος για βιασμό.
Πιο συγκεκριμένα, η Ιντερπόλ ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης, ότι ειδοποίησε όλα τα κράτη-μέλη της, να συλλάβουν αμέσως τον Ασάντζ, ο οποίος ζει αρκετό καιρό το χρόνο στη Βρετανία και αρκετό στη Σουηδία, όπου τον εντοπίσουν.
Μία ημέρα πριν, η κυβέρνηση του Ισημερινού εμφανίστηκε να προσφέρει άσυλο και υπηκοότητα στον Ασάντζ, αλλά ο πρόεδρος της χώρας, Ραφαέλ Κορέα, απέσυρε την προσφορά μερικές ώρες αργότερα, λέγοντας ότι ο Αυστραλός "δε θα έπρεπε" να είχε προχωρήσει στην παραβίαση του νόμου των ΗΠΑ.
Ο ίδιος ο ιδρυτής της ιστοσελίδας είχε προαναγγείλει μιλώντας στο περιοδικό Forbes, ότι πρόκειται να ακολουθήσουν αποκαλύψεις για μια τράπεζα, που θα ρίξουν φως "στο πώς συμπεριφέρονται οι τράπεζες σε επίπεδο διοίκησης με τρόπο που θα προκαλέσει έρευνες και μεταρρυθμίσεις, υποθέτω".
Σε άλλη συνέντευξή του μέσω Skype, είχε πει στο Time πως η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον οφείλει να παραιτηθεί, μετά την αποκάλυψη εγγράφου που καταδεικνύει ότι διέταξε διπλωμάτες να κατασκοπεύουν ξένους ομολόγους τους και ειδικά στελέχη του ΟΗΕ.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι, είπε ότι η Κλίντον δε συνέταξε το συγκεκριμένο έγγραφο και ότι η υπογραφή της εμφανίζεται σε πολλά έγγραφα, τα οποία στέλνονται από την Ουάσινγκτον, τονίζοντας ότι γίνονται σημαντικά βήματα για να διορθωθούν οι αδυναμίες στο σύστημα διανομής πληροφοριών, που έγιναν εμφανείς λόγω της διαρροής αυτής”.
Μυστήριο το πώς ξεκίνησε η διαρροή των εγγράφων
Τόσο το Wikileaks όσο και οι αρχές των ΗΠΑ δεν έχουν καταφέρει να εξηγήσουν μέχρι στιγμής, πώς κατέστη δυνατό να διαρρεύσουν 250.000 απόρρητα έγγραφα.
Υποψίες βαρύνουν τον Μπράντλεϊ Μάνινγκ, έναν 23χρονο πρώην αναλυτή του στρατού, ο οποίος έχει συλληφθεί από τον Μάιο, όταν το Wikileaks δημοσιοποίησε βίντεο που απεικόνιζε την επίθεση ενός αμερικανικού ελικοπτέρου Apache στη Βαγδάτη το 2007, κατά την οποία σκοτώθηκαν άμαχοι και δημοσιογράφοι.
Γαλλία και Πακιστάν τα τελευταία “θύματα” της διαρροής
Κάποια από τα νεότερα έγγραφα που συνεχίζουν να δημοσιοποιούνται σταδιακά, αποκαλύπτουν αμερικανικές διπλωματικές αναφορές στο ότι ο επικεφαλής του στρατού στο Πακιστάν "στοχαζόταν" την πιθανότητα να ανατρέψει με πραξικόπημα τον πρόεδρο, Άσιφ Άλι Ζαρντάρι και ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ήταν τόσο υπέρ της Ουάσινγκτον που εξέταζε το ενδεχόμενο να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ.
Η Κίνα κάλεσε την Ουάσινγκτον να "χειριστεί κατάλληλα" την διαρροή, καθώς τηλεγραφήματα έδειξαν πως το Πεκίνο έχει απηυδήσει με τη Βόρεια Κορέα και μπορεί να "αποδεχθεί τη κατάρρευσή της και τη συσσωμάτωσή της" στη Νότια Κορέα. Αντίθετα ο Μιχαήλ Φραντκόφ, επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας της Ρωσίας, χαρακτήρισε τα έγγραφα που δημοσιοποίησε το WikiLeaks "θησαυρό αναλυτικού υλικού" τον οποίο η Μόσχα προτίθεται να αξιοποιήσει.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου αστειεύθηκε αναφερόμενος σε ένα τηλεγράφημα που τον χαρακτηρίζει "εξαιρετικά επικίνδυνο" λέγοντας ότι βλέπει ένα χαμογελαστό πρόσωπο στον. . . καθρέφτη.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς επίσης επιχείρησε να υποβαθμίσει τη συγκεκριμένη αναφορά, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι ορισμένες από τις αντιδράσεις είναι υπερβολικές. "Μας προκαλεί αμηχανία; Ναι. Είναι άβολο; Ναι. Έχει συνέπειες για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ; Νομίζω αρκετά μετρίου μεγέθους", είπε ο Γκέιτς, πρώην διευθυντής της CIA και αναλυτής πληροφοριών.
Αντίθετα η Σάρα Πέιλιν, πρώην υποψήφια αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων και δημοφιλής μεταξύ αρκετών συντηρητικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατήγγειλε την "ανικανότητα" της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το WikiLeaks σαν "τρομοκρατική οργάνωση". Συντηρητικοί δημοσιογράφοι ήδη θέτουν το ερώτημα γιατί δεν έχει "δολοφονηθεί ο Ασάντζ" από τη CIA.
Οι ΗΠΑ αμφισβητούν την ψυχική υγεία της προέδρου της Αργεντινής
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αμφισβήτησε την ψυχική υγεία της προέδρου της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντεζ και ζήτησε από Αμερικανούς διπλωμάτες να ερευνήσουν εάν παίρνει φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με απόρρητα τηλεγραφήματα της Αμερικανίδας ΥπΕξ προς την αμερικανική πρεσβεία του Μπουένος Άιρες, που διέρρευσαν στον Τύπο από τον ιστότοπο Wikileaks.
Σε αυτά η Κλίντον φέρεται να ρωτά τους Αμερικανούς διπλωμάτες για διάφορα θέματα, όπως για τη "διαπροσωπική δυναμική" μεταξύ της Φερνάντεζ και του συζύγου της, Νέστορ Κίρχνερ (ο οποίος πέθανε πρόσφατα) και αναρωτιέται πώς η 57χρονη πρόεδρος διαχειρίζεται "τα νεύρα και το άγχος της".
"Υπό ποιες συνθήκες είναι σε θέση να χειριστεί τις πιέσεις; Πώς επηρεάζουν τα συναισθήματά της την Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρχνερ στη λήψη αποφάσεων και πώς ηρεμεί όταν είναι στεναχωρημένη;(...) Παίρνει τίποτα φάρμακα;" αναφέρεται σε ένα από τα τηλεγραφήματα.
Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε την Δευτέρα ότι η αμερικανική κυβέρνηση λυπάται για τη αποκάλυψη των απόρρητων πληροφοριών και θα αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας για να αποτρέψει τέτοιες διαρροές στο μέλλον.