Ένας χρόνο μετά το φονικό σεισμό στην Αϊτή

Δημοσίευση: 12/01/2011 01:01
Συντάκτης: digitalcrete.gr
215 προβολές

Είναι μερικά γεγονότα, για τα οποία όλοι θυμόμαστε πού βρισκόμασταν όταν τα πληροφορηθήκαμε. Ένα από αυτά είναι και ο φονικός σεισμός των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε την Αϊτή ακριβώς ένα χρόνο πριν, στοιχίζοντας τη ζωή σε 220.000 ανθρώπους και αφήνοντας ακόμη 1.500.000 άστεγους.

Ένα χρόνο μετά, οι συνθήκες διαβίωσης, σίτισης και περίθαλψης των Αϊτινών, παραμένουν σε ασύλληπτα για τον “πολιτισμένο” κόσμο χαμηλά επίπεδα, ενώ οι ελλείψεις είναι τεράστιες. Ένα χρόνο μετά, σοροί από θύματα του σεισμού εξακολουθούν να ανασύρονται, ενώ τον τραγικό απολογισμό των νεκρών, ανεβάζουν καθημερινά οι θάνατοι που σημειώνονται από το δεύτερο μεγάλο πλήγμα, που “χτύπησε” τη χώρα, τη χολέρα...

Από τα πρώτα κιόλας λεπτά, από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση, τα μηνύματα δεν ήταν αισιόδοξα και οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για χιλιάδες νεκρούς. Και πώς θα μπορούσαν να είναι αισιόδοξα, όταν ο εγκέλαδος “μάζεψε” δύναμη 7 Ρίχτερ την οποία και “ξέσπασε” στην περιοχή...

Στην πρωτεύουσα, Πορτ-ο-Πρενς, και στις άλλες πληγείσες περιοχές επικράτησε χάος. Πλάνα που έκαναν το γύρο του κόσμου, απαθανάτιζαν την απόλυτη καταστροφή. Όπου κι αν γύριζε το βλέμμα, αντίκριζες ερείπια, ανθρώπους κάτω από τα κατεστραμμένα κτίρια και "τυχερούς" μέσα στην ατυχία τους επιζώντες, που έψαχναν καταφύγιο και περίθαλψη.

Οι μέρες περνούσαν και η κατάσταση όχι μόνο δε βελτιωνόταν, αλλά αντίθετα κάθε μέρα αποκάλυπτε μία πτυχή παραπάνω από το σκηνικό της ανείπωτης καταστροφής.

Ο αριθμός των νεκρών αυξανόταν τρομακτικά. Μόνες “ακτίδες” ελπίδας, τα θαύματα που γεννήθηκαν μέσα από τα χαλάσματα. Άνθρωποι, ακόμη και μικρά παιδάκια, που είχαν μεγαλύτερη δύναμη από αυτή του σεισμού και κρατήθηκαν στη ζωή, πολλές ημέρες μετά το σεισμό.

Ποιος θα ξεχάσει τα δύο αδελφάκια, που ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια 7 ημέρες μετά ή τον 31χρονο άνδρα που επέζησε 12 ημέρες “θαμμένος” κάτω από τη γη ή τη 12χρονη που άντεξε 15 ημέρες αναμένοντας τα σωστικά συνεργεία...

Ποιος θα ξεχάσει τον 5χρονο Αϊτινό, που μόλις ανασύρθηκε από τα σωστικά συνεργεία, άπλωσε τα χέρια του, ανοίγοντας μία “τεράστια” αγκαλιά που εκείνη τη στιγμή φαινόταν να χωράει όλον τον κόσμο...

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα για τις συνθήκες σήμερα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) κάνοντας ανασκόπηση της παρέμβασης μετά το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου 2010, περιγράφουν στην επίσημη ιστοσελίδα τους τις ελλείψεις στην ιατρική περίθαλψη, την παροχή νερού, στέγης και συνθηκών υγιεινής, και επισημαίνουν τα κενά και τις προκλήσεις στη δευτεροβάθμια ιατρική περίθαλψη.

Σήμερα, οι Αϊτινοί συνεχίζουν να ζουν σε άθλιες συνθήκες, εν μέσω μιας μεγάλης επιδημίας χολέρας, παρά την παρουσία της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει αναπτυχθεί ποτέ παγκοσμίως, δηλώνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ).

Κι ενώ η συνολική βασική ιατρική βοήθεια έχει βελτιωθεί μετά το σεισμό, η γρήγορη εξάπλωση της χολέρας σε όλη τη χώρα καταδεικνύει τα όρια του διεθνούς συστήματος ιατρικής βοήθειας στην αντιμετώπιση κρίσεων.
Αϊτή: Ένας χρόνος μετά το σεισμό

Τόσο η υγεία του πληθυσμού όσο και η δυνατότητα ελέγχου μιας επιδημίας εξαρτάται από το καθαρό νερό και τις βελτιωμένες συνθήκες υγιεινής, καθώς και από τη διασφάλιση ότι 1.000.000 Αϊτινοί που μένουν ακόμη σε σκηνές, θα μεταφερθούν σταδιακά σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

“Απέναντι στη μαζική καταστροφή που προκλήθηκε μετά το σεισμό, ιδιώτες δωρητές επέδειξαν μια πρωτοφανή γενναιοδωρία, ενώ η διεθνής κοινότητα υποσχέθηκε να ξαναχτίσει μια καλύτερη Αϊτή”, δηλώνει ο Stefano Giannini, επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ στην Αϊτή, προσθέτοντας, ωστόσο:

“Η θλιβερή πραγματικότητα σήμερα είναι ότι, ακόμη και αν οι Αϊτινοί προσπαθούν να ξαναχτίσουν τις ζωές τους, πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν μια δεύτερη και σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίσιμη καταστροφή μετά το ξέσπασμα της επιδημίας χολέρας που έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα τουλάχιστον 3.600 ανθρώπινες ζωές”.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΓΧΣ, μέχρι το τέλος του 2010 είχαν δαπανηθεί 104 εκατομμύρια ευρώ από δωρεές ιδιωτών για την κινητοποίηση ανθρωπιστικής βοήθειας μετά το σεισμό, αλλά και την αντιμετώπιση της επιδημίας χολέρας.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 12 Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2010, οι ιατρικές ομάδες των ΓΧΣ είχαν περιθάλψει περισσότερα από 358.000 άτομα, πραγματοποίησαν πάνω από 16.500 χειρουργικές επεμβάσεις και έφεραν στη ζωή 15.000 μωρά.

Από τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Οργάνωσης, προκύπτει ότι η επιδημία χολέρας στις βόρειες και νότιες περιοχές της Αϊτής, όπου μεταδίδεται με ταχύτατους ρυθμούς, εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση επείγοντος.

“Σε περιοχές όπου μπορούμε να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά με τους κατοίκους, έχουμε διαπιστώσει μια σταθεροποίηση ή ακόμη και μείωση του αριθμού των νέων περιστατικών. Αυτό είναι ένα κρίσιμο σημείο στην αντιμετώπιση της επιδημίας, γιατί οι κάτοικοι είναι ανάγκη να ξέρουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν, τι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν όσους έχουν προσβληθεί από την ασθένεια και πώς μπορούν να αποφύγουν τη μετάδοση από το αρχικό ακόμη στάδιο”, ανέφερε ο Delphine Chedorge, εκ μέρους της αποστολής των ΓΧΣ.

“Όσο βλέπουμε περιστατικά που καταφθάνουν στα προγράμματά ή εντοπίζονται από τα τις ομάδες αξιολόγησης που επισκέπτονται περιοχές όπου δεν υπήρχε ιατρική περίθαλψη μέχρι τώρα, διαπιστώνουμε πόσο σημαντικό είναι να τους εξηγήσουμε ότι ανοίγοντας νέα κέντρα θεραπείας χολέρας μέσα ή κοντά στις πόλεις και τα χωριά τους μπορούμε να σταματήσουμε τη μετάδοση της ασθένειας προστατεύοντας παρά θέτοντας σε κίνδυνο τις περιοχές τους”, υπογράμμισε ο ίδιος.