Ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, που συνελήρθη στις 7 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο, βάσει διεθνούς εντάλματος που εξέδωσε εις βάρος του η Ιντερπόλ και έχει αποφυλακισθεί υπό όρους, δήλωσε πως, εάν εκδοθεί στις ΗΠΑ για κατασκοπεία, “είναι πολύ πιθανό να δολοφονηθεί σε κάποια αμερικανική φυλακή”.
Ο Ρούμπι δολοφόνησε τον Λι Χάρι Οζβαλντ στις 24 Νοεμβρίου 1963, δύο ημέρες μετά τη σύλληψη του Οζβαλντ για τη δολοφονία του προέδρου Κένεντι.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει αποφυλακισθεί υπό όρους στη Βρετανία, αντιμετωπίζει διαδικασία έκδοσης προς τη Σουηδία, ενώ από την πλευρά της η Ουάσινγκτον εξετάζει την πιθανότητα απαγγελίας εναντίον του κατηγοριών για κατασκοπεία, με τη δημοσίευση χιλιάδων αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων.
Η ακροαματική διαδικασία για την έκδοσή του στη Σουηδία θα αρχίσει στις 7 Φεβρουαρίου, αλλά αναμένεται να διαρκέσει μήνες, εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων εφέσεων που έχει τη δυνατότητα να ασκήσει.
Έρευνα του ΟΗΕ για βασανιστήρια στο “βαθύ λαρύγγι” της WikiLeaks
Την ίδια στιγμή, τις συνθήκες κράτησης του στρατιώτη Μπράντλει Μάνινγκ, που θεωρείται το “βαθύ λαρύγγι” της Wikileaks από τους δεσμοφύλακές του σε αμερικανική στρατιωτική βάση θα ερευνήσει υπηρεσία του ΟΗΕ, μετά από αναφορές υποστηρικτών του πως υποβάλλεται σε πρακτικές, που ισοδυναμούν με βασανιστήρια.
Οι αναφορές που έφτασαν στο γραφείο του Μάνφρεντ Νόβακ, ειδικού εισηγητή για βασανιστήρια στη Γενεύη, κάνουν λόγο για τουλάχιστον 23 ώρες την ημέρα απομόνωσης στο κελί του υπό “απάνθρωπες συνθήκες”, κατηγορίες που απορρίπτει το Πεντάγωνο.
Ο Μάνινγκ κρατείται σε βάση των Πεζοναυτών στο Κουάντικο της Βιρτζίνια, και κατηγορείται πως δημοσίευσε εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα και οπτικοακουστικό υλικό του αμερικανικού Στρατού, αρκετά από αυτά μέσω του Wikileaks.