Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές στη Γερμανία, καθώς εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα διοξίνης σε αυγά και πουλερικά.
Ο Γκερτ Χάνε, εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας του κρατιδίου δήλωσε ότι "προχωρήσαμε προληπτικά στο κλείσιμο των επιχειρήσεων καθώς διαπιστώσαμε στη βάση της λίστας προμηθειών ενός παρασκευαστή ζωοτροφών ότι οι επιχειρήσεις αυτές προμηθεύτηκαν τροφές, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν πιθανότατα λιπαρά που είναι μολυσμένα με διοξίνη".
Το πιο πιθανό είναι ότι όλα ξεκίνησαν όταν η εταιρεία παραγωγής ζωοτροφών Harles & Jentzsch, στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χολστάιν, χρησιμοποίησε λιπαντικές ουσίες, που προορίζονταν για βιομηχανικούς σκοπούς και συγκεκριμένα για την παρασκευή λιπαντικών, παρά την σαφή αναγραφή στην ετικέτα του προϊόντος ότι δεν προορίζεται για τη βιομηχανία τροφίμων.
Η συγκεκριμένη εταιρεία επί χρόνια αγόραζε από την εταιρεία Petrotec AG μολυσμένο λίπος, κατάλοιπο της παραγωγής βιολογικού ντίζελ και επεξεργασίας τροφίμων, το επεξεργάζονταν και από αυτό έφτιαχνε ζωοτροφές.
Ο επικεφαλής της εταιρείας, προσπαθώντας να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, δήλωσε πως ''βρισκόμασταν σε πλάνη και στηριχθήκαμε στην εκτίμηση ότι το λίπος από την παρασκευή ντίζελ με βάση φοινικέλαιο και σογιέλαιο είναι κατάλληλο και για τις ζωοτροφές.''
Από την πλευρά της η Petrotec AG ανέφερε ότι το λίπος που πούλησε σε μια ολλανδική εταιρεία ήταν κατάλληλο αποκλειστικά και μόνο για βιομηχανική χρήση και όχι για τη παρασκευή ζωοτροφής.
Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων καθησυχάζει το καταναλωτικό κοινό τονίζοντας ότι δεν διαπιστώνει αρχικά άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, επισημαίνει ωστόσο ότι είναι σημαντικό να εντοπιστούν τα μολυσμένα τρόφιμα και να αποσυρθούν εγκαίρως από την αγορά.
Ο γενικός γραμματέας του Γερμανικού Αγροτικού Συνδέσμου, Χέλμουτ Μπορν εξήγησε ότι "οι τιμές που καταγράφηκαν δεν εμπνέουν ανησυχία για άμεσο κίνδυνο από τυχόν κατανάλωση των προϊόντων. Το σημαντικότερο τώρα ήταν να κλείσουμε αυτές τις επιχειρήσεις προκειμένου να σταματήσει η διάθεση των προϊόντων. Ο καταναλωτής μπορεί να είναι βέβαιος ότι είναι ασφαλής".
Για τη χώρα μας ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), δήλωσε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίες καθώς δεν εισήλθε στην Ελλάδα καμιά ''ύποπτη'' παρτίδα.