Λογοκρισία και με το νόμο στην Ουγγαρία

Δημοσίευση: 01/01/2011 03:01
Συντάκτης: digitalcrete.gr
368 προβολές

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων και επικρίσεων εξαιτίας του προκλητικού νόμου για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ανέλαβε η Βουδαπέστη ανέλαβε για πρώτη φορά την εξαμηνιαία προεδρία της ΕΕ.

Βάσει νόμου που υπεγράφη από τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπάν, απειλείται με φίμωτρο ή οικονομική εξόντωση κάθε μέσο ενημέρωσης σε όποιον κρίνει τον πρωθυπουργό της χώρας.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου από το κυβερνών κόμμα Fidesz (Συμμαχία των Νέων Δημοκρατών) μοιάζει να εισάγει τη χώρα σε νέα εποχή λογοκρισίας, καθώς κάθε δημοσίευμα στη δημόσια και ιδιωτική ραδιοτηλεόραση, στις εφημερίδες, στα περιοδικά και στο Διαδίκτυο θα υπόκειται αποκλειστικά στην κρίση της κυβέρνησης.

Σε περίπτωση που η ειδησεογραφία δεν υπακούει σε νεφελώδεις κανονισμούς, όπως το να είναι «πολιτικά ισορροπημένα και μη προσβλητικά προς την πλειοψηφία ή τη μειοψηφία» και να σέβονται «την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοφωνικοί σταθμοί ενδέχεται να πληρώσουν πρόστιμα ύψους ως και 715.000 ευρώ, ενώ οι εφημερίδες και οι ιστοσελίδες ως και 90.000 ευρώ για κάθε δημοσίευμα ή ραδιοτηλεοπτική μετάδοση. Σε ακραίες περιπτώσεις, οι οποίες δεν ορίζονται σαφώς, προβλέπεται μέχρι και κλείσιμο του μέσου.

Τα μέλη του Ελεγκτικού Συμβουλίου για τα ουγγρικά ΜΜΕ θα αποτελούνται από κομματικά στελέχη, επιλεγμένα προσωπικά από τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν και η θητεία τους θα διαρκεί εννέα χρόνια. Η εν λόγω Αρχή μπορεί να περνά διατάγματα σχετικά με το αντικείμενό της χωρίς την πρότερη έγκριση της Βουλής.

Ο νόμος αυτός έχει προκαλέσει ενδοευρωπαϊκές τριβές, με τις Βρετανία, Γερμανία και Λουξεμβούργο να μην κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους, ενώ εξέφρασαν και τη σκέψη για το κατά πόσο είναι άξια της προεδρίας η Βουδαπέστη.

Το Βερολίνο ζήτησε από την Ουγγαρία να «κατευνάσει το συντομότερο δυνατόν» τις ανησυχίες που έχει προκαλέσει ο νέος νόμος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Βουδαπέστη «δεν έχει πει ακόμη την τελευταία της λέξη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Λονδίνο, που υπογράμμισε ότι η ελευθερία του Τύπου είναι η καρδιά της δημοκρατίας, ζητώντας να αλλάξει ο νόμος. Από την πλευρά του, ο Βίκτορ Ορμπάν εμμένει στη θέση του, υποστηρίζοντας πως οι Ευρωπαίοι εταίροι «δεν αντιλαμβάνονται την εσωτερική κατάσταση στην Ουγγαρία».

Οι αντιδράσεις μάλιστα δεν φαίνεται να έχουν κάμψει στο ελάχιστον τον Ούγγρο πρωθυπουργό που υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει «πρόθεση να αλλάξει η νομοθεσία για τα media. Ως τώρα έχω επιβιώσει από σκληρότερες μάχες και δεν προτίθεμαι να ξεκινήσω κοινοβουλευτικό διάλογο ή να αντιμετωπίσω με τρεμάμενα γόνατα τον αντίλαλο που έρχεται από τη Δύση» δήλωσε προκλητικά.