Σε οικονομική δυσπραγία η Αλ Κάιντα

Δημοσίευση: 07/11/2010 08:11
Συντάκτης: digitalcrete.gr
208 προβολές

Οι τελευταίες επιθέσεις της Αλ Κάιντα με παγιδευμένα δέματα, σύμφωνα με αναλυτές, αποτυπώνουν τις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η οργάνωση με αποτέλεσμα να στρέφεται σε χαμηλού κόστους επιχειρήσεις.

Το κίνημα του Μπιν Λάντεν, όπως προκύπτει από έρευνα της αμερικανικής ΕπιτροπήςΕξωτερικών Σχέσεων (CFR), αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας σε σχέση με το 2001, όταν, σύμφωνα με τη CIA, ο ετήσιος προϋπολογισμός της ξεπερνούσε τα 30εκατατομμύρια δολάρια, τροφοδοτούμενος από τη γενναιοδωρία χορηγιών και δωρεών προερχόμενων από τον Περσικό Κόλπο και ιδίως από τη Σαουδική Αραβία.

Ενδεικτικό στοιχείο της δεινής οικονομικής κατάστασης της οργάνωσης, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", αποτελεί το γεγονός πως νέα μέλη της Αλ Κάιντα διέθεσαν 2.000 ευρώ για να πραγματοποιήσουν το ταξίδι από την Ευρώπη, 900 ευρώ για τον οπλισμό τους και τα πολεμοφόδια και 450 ευρώ για τον εκπαιδευτή τους.

Επίσης, τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αλ Κάιντα φανερώνονται από τις εκκλήσεις του Αϊμάν αλ Ζαουαχίρι, δεύτερου στην ηγεσία της Αλ Κάιντα, που επανειλημμένα έχει ζητήσει «να στηρίξετε την τζιχάντ και τους μουτζαχεντίν με άτομα, χρήματα, απόψεις, εμπειρία, πληροφορίες και κήρυκες». Τέλος, από τις διαμαρτυρίες του διοικητή της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν, Αμπού αλ Γιαζίντ, για ελλείψεις τροφίμων και όπλων.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Αμερικανού υφυπουργού Οικονομικών, Ντέιβιντ Κοέν, αποδυναμώνει την επιρροή της Αλ Κάιντα, κάτι που γίνεται εμφανές από τις "οικονομικές" απόπειρες ή επιθέσεις που επιχειρεί.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ενώ η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους εκτιμάται ότι στοίχισε 500.000 δολάρια και η επίθεση στο Λονδίνο το 2005 κόστισε 15.000, η αποτυχημένη επίθεση σε πτήση με προορισμό το Ντιτρόιτ τα περασμένα Χριστούγεννα στοίχισε 6.000 δολάρια, εκ των οποίων τα μισά ήταν για το εισιτήριο.

Η Αλ Κάιντα εκτιμάται ότι μετά την 11 Σεπτεμβρίου άλλαξε οργανωτική δομή και μετετράπη σε μια αποκεντρωμένη οργάνωση με παρακλάδια σε πολλές περιοχές του πλανήτη και ενώ στο παρελθόν χρηματοδοτούσε και ήλεγχε τις επιχειρήσεις από τη βάση της στο Αφγανιστάν, τα παρακλάδια καλούνται σήμερα να αναζητήσουν τους δικούς τους πόρους.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους εξακολουθεί να προέρχεται από δωρεές ζάπλουτων ιδιωτών του Κόλπου, ιδίως του Κουβέιτ και της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και ένα εκτενές δίκτυο φιλανθρωπικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, τζαμιών, ιστότοπων, τραπεζών ή το hawala, το άτυπο σύστημα χρηματικών συναλλαγών, που αποτελεί σήμα κατατεθέν του μουσουλμανικού κόσμου.

Σε αντίθεση με τον υφυπουργό Οικονομικών, Ντέιβιντ Κοέν, ο Μάθιου Λέβιτ, πρώην υφυπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, εκτιμά πως δεν έχει επηρεαστεί καταλυτικά η επιχειρησιακή ικανότητα της Αλ Κάιντα από τα μειωμένα έσοδά της. «Υπάρχουν περισσότερα χρήματα από παράνομες και νόμιμες πηγές από αυτά που μπορούμε να ανακόψουμε», σημείωσε.

Η Αλ Κάιντα στο Ιράκ τις τελευταίες 15 ημέρες έκανε μερικές από τις πιο πολύνεκρες επιθέσεις της, με εκατοντάδες θύματα, και οι απόπειρες εναντίον της Δύσης συνεχίζονται έστω και με «χαμηλού κόστους και τεχνολογίας».

Αυτές οι επιχειρήσεις φέρουν το σήμα κατατεθέν του Αντίλ, στρατιωτικού αρχηγού της Αλ Κάιντα, ο οποίος εκτιμάται πως θα σημάνει αναβίωση των διεθνών επιχειρήσεων της Αλ Κάιντα. «Ο Αντίλ θα είναι το νέο πρόσωπο της Αλ Κάιντα το 2011, με επιχειρήσεις που θα ξεκινούν από το Πακιστάν και θα εκτείνονται στη Σομαλία, την Υεμένη και την Τουρκία και στοχευμένες επιθέσεις σε Ευρώπη και Ινδία», σημειώνεται.