Ο θόρυβος που προκλήθηκε μετά την ανάθεση των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και του 2022 σε Ρωσία και Κατάρ αντίστοιχα δεν πρόκειται να επηρεάσει τη FIFA, με την παγκόσμια ομοσπονδία να γνωστοποιεί πως δεν είναι στα πλάνα της η αλλαγή στο σύστημα της ψηφοφορίας.
Σχολιάζοντας το θέμα ο γενικός γραμματέας της διεθνούς ομοσπονδίας Τζερόμ Βάλκε, είπε: "Απλά ψηφίσαμε τη περασμένη Πέμπτη. Δεν συζητήσαμε για μια μεταρρύθμιση του συστήματος της ψηφοφορίας. Δεν είναι μέρος των συζητήσεών μας προς το παρών".
Όσον αφορά τις...επιλογές της FIFA-και κυρίως την ανάθεση του Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ-είπε: "Ναι, είναι μια πολιτική απόφαση. Αλλά συνολικά, πιστεύω ότι οι αντιδράσεις ήταν θετικές. Η απόφαση ήταν καλοδεχούμενη από τους φιλάθλους του ποδοσφαίρου. Δείχνει ότι το ποδόσφαιρο είναι ανοικτό στον κόσμο. Η Ρωσία είναι μια μεγάλη ποδοσφαιρικά χώρα και το αξίζει. Και η Μέση Ανατολή είναι μέρος της οικογένειας του ποδοσφαίρου".
Τα δημοσιεύματα που θέλουν μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA να...πούλησαν τη ψήφο τους σχολιάστηκαν επίσης από τον Βάλκε: "Τα 22 μέλη ήταν σε ένα δωμάτιο με έναν δικηγόρο και έναν ανώτερο υπάλληλο. Καθένας σηκώθηκε να ψηφίσει με ένα ψηφοδέλτιο που ήταν σφραγισμένο από το δικηγόρο. Είναι φυσιολογικό η ψηφοφορία να είναι μυστική. Το θέμα έχει κλείσει. Ασχοληθήκαμε πολύ καλά με τα δύο μέλη που αποβλήθηκαν. Αντιδράσαμε καλά στην κατάσταση. Τα μέλη αποβλήθηκαν», υποστήριξε ο Βάλκε, ο οποίος τόνισε ότι η διαδικασία ανάθεσης του μουντιάλ 2026 δεν θα πραγματοποιηθεί πριν το 2018.
Δεν απέδωσε τα αναμενόμενα το Μουντιάλ του 2010
H προσπάθεια της FIFA να προσφέρει την ευκαιρία στη Νότια Αφρική να...αναγεννηθεί με την ανάληψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010 δεν ήταν επιτυχημένη για την ίδια, αφού το προσδωκόμενο-για την ίδια-κέρδος δεν ήρθε ποτέ.
Ο τουρισμός κατά τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο δεν γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση, αφού μόλις 520.000.000 δολλάρια ήταν το καθαρό κέρδος, νούμερο που απέχει αρκετά απ' αυτό που είχαν υπολογίσει οι άνθρωποι της παγκόσμιας ομοσπονδίας.
Eίναι δεδομένο πως η παγκόσμια οικονομική κρίση αποτέλεσε εμπόδιο στην προσπάθεια της FIFA να αποκομίσει το υψηλότερο δυνατό κέρδος. Παράλληλα ο Σεπ Μπλάτερ και οι συνεργάτες του εκφράζουν ερωτηματικά όσον αφορά τη μελλοντική χρήση των σταδίων που κατασκευάστηκαν για να φιλοξενήσουν τη διοργάνωση του 2010.
Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής είχε εκφράσει αρχικά την πρόθεσή της να ακολουθήσει το παράδειγμα της Νότιας Κορέας και να φτιάξει τις εγκαταστάσεις και τα εμπορικά κέντρα μέσα στα στάδια, ωστόσο είχε συναντήσει την αντίθεση των τοπικών αρχόντων.
Aυτό που αξίζει να σνμειωθεί είναι ότι σύμφωνα με ανθρώπους της FIFA το 90% των επισκεπτών δήλωσαν πως θέλουν να ξαναπάνε στη Νότια Αφρική, ενώ μόνο το 38% από τους συνολικά 300.000 επισκέπτες ήταν μέσα από “Μαύρη Ήπειρο”.