Φοβάται να κατέβει στην Κρήτη η Διαμαντοπούλου λόγω των κινητοποιήσεων φοιτητών

Δημοσίευση: 22/10/2010 11:10
Συντάκτης: digitalcrete.gr
824 προβολές

Έντονο προβληματισμό στο υπουργείο Παιδείας προκαλούν οι κινητοποιήσεις που διοργανώνουν φοιτητές, αλλά και πανεπιστημιακοί στο Ρέθυμνο ενάντια στη νέα σαρωτική μεταρρύθμιση που σχεδιάζεται, με αποτέλεσμα η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και οι συνεργάτες της να… ξανασκέφτονται το ενδεχόμενο της καθόδου στην Κρήτη, με αφορμή τη Σύνοδο των πρυτάνεων.

Μέχρι και χθες το απόγευμα πάντως, το πρόγραμμά της δεν είχε οριστικοποιηθεί, ενώ οι πληροφορίες ανέφεραν ότι σε πρώτη φάση το επιτελείο της κυρίας Διαμαντοπούλου εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο η επίσκεψή της από διήμερη να μετατραπεί σε… ολιγόωρη. Σύμφωνα με κάποιες άλλες πληροφορίες, δεν αποκλείεται η υπουργός Παιδείας να εμφανιστεί στη Σύνοδο των πρυτάνεων του Ρεθύμνου το απόγευμα του Σαββάτου και πιθανότατα σε ώρα που δεν θα γνωστοποιηθεί, ποντάροντας στην… κόπωση των διαδηλωτών που θα βρίσκονται από το μεσημέρι έξω από το «Creta Palace», εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για το νέο νόμο - πλαίσιο και τον Καλλικράτη της Τριτοβάθμιας.

Την ίδια ώρα, προκειμένου να αποφευχθούν οι εντάσεις και οι μαζικότερες κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, πληροφορίες ανέφεραν χθες ότι το κείμενο της διαβούλευσης για τις αλλαγές στα ΑΕΙ - ΤΕΙ δεν θα δοθεί πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών, πράγμα που σημαίνει ότι αν δεν διανεμηθεί το κείμενο στα ΑΕΙ μέχρι και σήμερα, πρεμιέρα της Συνόδου, τότε η παρουσία της κυρίας Διαμαντοπούλου δεν είναι απαραίτητη το Σάββατο. Σύμφωνα όμως με άλλες πληροφορίες, που βασίζονται στο πιθανότερο σενάριο, η υπουργός Παιδείας θα επισκεφθεί τη Σύνοδο, προκειμένου η ίδια και ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος να διανέμουν εκ του σύνεγγυς το κείμενο της διαβούλευσης στους πρυτάνεις, ενώ για να ξεκινήσει και τυπικά ο δημόσιος διάλογος η πρόταση του υπουργείου Παιδείας θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο την ερχόμενη Δευτέρα. Όπως και να 'χει πάντως, επίσημες ανακοινώσεις για το πρόγραμμα της υπουργού αναμένονται σήμερα, ενώ οι πρυτάνεις των ΑΕΙ, με ή χωρίς το κείμενο της διαβούλευσης, θα καταθέσουν για πρώτη φορά τις απόψεις τους. Σημειώνεται ότι πολλοί είναι οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων που αντιδρούν με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, θέτοντας ακόμη και θέμα συνταγματικότητας, όσον αφορά στη δυνατότητα αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ, που παρέχεται από το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Ενδεικτικές του κλίματος που θα επικρατεί σήμερα στις εργασίες της Συνόδου είναι οι αποφάσεις συγκλήτων και διοικήσεων διαφόρων ΑΕΙ, που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σε ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Μετσόβειου Πολυτεχνείου επισημαίνονται χαρακτηριστικά τα εξής: «Η Σύγκλητος πιστεύει ότι οι μεταρρυθμιστικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, η απαξίωση και η ταπείνωση του δημοσίου Πανεπιστημίου και των λειτουργών του έχουν ως στόχο να πλήξουν το δημόσιο χαρακτήρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, να συρρικνώσουν περαιτέρω την κρατική χρηματοδότηση και να προλειάνουν το έδαφος για ιδιωτικά ΑΕΙ με ολέθριες για τον τόπο επιπτώσεις. Επιπλέον, το προσκλητήριο κείμενο του διαλόγου είναι προκλητικό στις ισοπεδωτικές γενικεύσεις και αστήρικτες καταγγελίες του».

Αντιστοίχως η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Η αυτοτέλεια των ΑΕΙ είναι σήμερα το ζητούμενο, δεδομένου ότι, ενώ κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα, δεν προσδιορίζεται απ' αυτό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις πολύπλευρες παρεμβάσεις της Πολιτείας, αλλά και πολιτικών ή άλλων δυνάμεων στη λειτουργία τους και την ανάπτυξή τους».