5 Κορυφαία αρχιτεκτονικά στυλ

Δημοσίευση: 13/03/2021 11:03
Συντάκτης: digitalcrete.gr
2172 προβολές

Το οικοδομημένο περιβάλλον που μας περιτριγυρίζει είναι μια πλούσια αρχιτεκτονική “ταπετσαρία” με αλληλεπικαλυπτόμενα στυλ και συνδυασμούς που έχουν καταφέρει να ταξιδέψουν σε όλες τις γωνιές αυτού του πλανήτη.

Αρχιτεκτονικά στυλ προσαρμοσμένα σε διαφορετικά κλίματα, τοπία και πολιτιστικές ανάγκες, έχουν αφήσει το στίγμα τους εδώ και αιώνες. Εδώ είναι μια λίστα με 5 δημοφιλή αρχιτεκτονικά στυλ που έχουν χαράξει τη δική τους πορεία μέσα από το βαθύ πέρασμα του χρόνου. Πάμε να τα ανακαλύψουμε:

1.  Κλασική αρχιτεκτονική

Ένας αρχιτεκτονικός όρος που σαν “ομπρέλα” καλύπτει όλα εκείνα τα στυλ των κτιρίων που προέρχονταν από την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη. Η κλασική αρχιτεκτονική έχει επηρεάσει αιώνες μεταγενέστερων σχεδιαστικών κινήσεων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της νεοκλασικής αλλά και της ελληνικής αρχιτεκτονικής αναβίωσης. Μερικά από τα πιο διάσημα κτίρια του σύγχρονου κόσμου βασίζονται σε αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά σχέδια.

Η κλασική αρχιτεκτονική εστιάζει στη συμμετρία και τις αναλογίες, χρησιμοποιώντας στήλες με δωρικές, ιωνικές ή κορινθιακές λεπτομέρειες. Στο συγκεκριμένο είδος αρχιτεκτονικής χρησιμοποιούνται υλικά όπως μάρμαρο, τούβλο και σκυρόδεμα και κλασικά μοτίβα σχεδιασμού, όπως η χύτευση διαφόρων εσωτερικών χώρων, την κατασκευή στεγών μεσαίου υψώματος, μαρκίζες διακοσμημένες με κουτιά, διακοσμητικά περιβλήματα πορτών και σπασμένα αετώματα πάνω από τις πόρτες εισόδου.

2. Νεοκλασική αρχιτεκτονική

Η νεοκλασική αρχιτεκτονική αναφέρεται σε ένα στυλ κτιρίων που κατασκευάστηκαν κατά την αναβίωση της κλασικής ελληνικής και ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής που ξεκίνησε περίπου το 1750 και άνθισε τον 18ο και 19ο αιώνα. Ενώ η ελληνική αρχιτεκτονική αναβίωσης χρησιμοποιεί κλασικά στοιχεία, όπως στήλες με δωρικές, ιωνικές ή κορινθιακές λεπτομέρειες, ο νεοκλασικισμός χαρακτηρίζεται από μια πιο ολοκληρωμένη αναβίωση ολόκληρων και συχνά μεγαλύτερης κλίμακας κλασικών τόμων. Τα πιο διάσημα και αναγνωρίσιμα θεσμικά κτίρια σε Ευρώπη αλλά και Αμερική είναι κατασκευασμένα με νεοκλασικό στυλ, όπως για παράδειγμα ο Λευκός Οίκος στην Ουάσιγκτον.

3. Μοντέρνα αρχιτεκτονική

Η μοντέρνα αρχιτεκτονική αναφέρεται στο στυλ της αρχιτεκτονικής που άκμασε στις αρχές έως τα μέσα του 20ού αιώνα. Η μοντέρνα αρχιτεκτονική εστιάζει στις καθαρές αρχιτεκτονικές γραμμές, απορρίπτοντας τις παρελθοντικές τεχνικές. Εστιάζεται περισσότερο στον λειτουργικό σχεδιασμό, χρησιμοποιώντας ανοιχτές κατόψεις, ενσωματωμένους αποθηκευτικούς χώρους και εστιάζει σε υλικά όπως είναι ο χάλυβας, το σκυρόδεμα, το σίδερο, το γυαλί, το ξύλο, το τούβλο και η πέτρα.

Δίνεται τεράστια έμφαση στην ενσωμάτωση της αρχιτεκτονικής στο φυσικό τοπίο που περιβάλλει το κτίσμα, ενώ ταυτόχρονα φέρνει σε επαφή το εξωτερικό περιβάλλον με το εσωτερικό μέσα από τη χρήση μεγάλων παραθύρων,  τα οποία επιτρέπουν το φυσικό φως και τον αέρα να εισχωρήσουν μέσα στο κτίσμα.

Ο καταξιωμένος αρχιτέκτονας Στέφανος Βασδέκης, ειδικεύεται στην κατασκευή κτισμάτων που υπηρετούν τις μοντέρνες τάσεις της αρχιτεκτονικής, παρέχοντάς σας αρχιτεκτονικές μελέτες αλλά και κατασκευές που ικανοποιούν κάθε προσωπική σας ανάγκη διαβίωσης. Η μοντέρνα αρχιτεκτονική επηρέασε με τη σειρά της και την εσωτερική διακόσμηση των κτισμάτων στο καινοτόμο στυλ που γνωρίζουμε όλοι σήμερα.

Αυτό το μίνιμαλ και μοντέρνο στυλ επικρατεί πλέον στα περισσότερα κτίσματα της χώρας, διότι αποπνέουν αυτό το αίσθημα της ευμάρειας και της χλιδής. Γι’ αυτό και οι περισσότερες πολυτελείς κατοικίες προς πώληση στην Ελλάδα, είναι χτισμένες με βάση τη μοντέρνα αρχιτεκτονική τέχνη που αναπτύχθηκε εδώ και δεκαετίες.

4. Βιομηχανική αρχιτεκτονική

Ακόμη ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει αυτή τη φορά κτίρια κατασκευασμένα για να διευκολύνουν τις ανάγκες της βιομηχανίας. Η βιομηχανική αρχιτεκτονική περιλαμβάνει μια σειρά τύπων και στυλ κτιρίων που συνδυάζουν τη λειτουργικότητα και το σχεδιασμό και μπορούν να εντοπιστούν σε ολόκληρο τον βιομηχανικό κόσμο, όπως είναι τα εργοστάσια,  οι αποθήκες, τα χυτήρια, τα χαλυβουργεία, τα αποστακτήρια και άλλες χρηστικές δομές. Τα πρώτα βιομηχανικά κτίρια κατασκευάστηκαν το 1700 κατά τη διάρκεια της πρώτης βιομηχανικής επανάστασης που έλαβε χώρα κυρίως στη Βρετανία, την περίοδο από το 1760 έως το 1830.

5. Ελληνική αναγεννησιακή αρχιτεκτονική

Η ελληνική αρχιτεκτονική αναβίωσης εμπνέεται από τη συμμετρία, την αναλογία, την απλότητα και την κομψότητα των αρχαίων ελληνικών ναών του 5ου αιώνα π.Χ. Εμπνευσμένοι από τη γενέτειρα της δημοκρατίας, διάφοροι αρχιτέκτονες απ όλα τα σημεία του κόσμου δανείστηκαν κλασικά στοιχεία για να σχεδιάσουν κτίρια, όπως στήλες με δωρικές, ιωνικές ή κορινθιακές λεπτομέρειες, βαμμένες στο λευκό χρώμα για να μιμηθούν την εκτενή χρήση του μαρμάρου που χρησιμοποιήθηκε στην αρχαία Ελλάδα. Οι εσωτερικοί χώροι των κτισμάτων αυτών έχουν αρκετά απλές και ανοιχτές διατάξεις.  Γιατί η ελληνική αναγεννησιακή αρχιτεκτονική δεν είναι τίποτα άλλο από ένα αρχιτεκτονικό κίνημα αναγνώρισης της αξίας της χώρας μας για την τεράστια συνεισφορά της στον κόσμο του πολιτισμού.