Αισιόδοξος ότι στα νότια της Κρήτης υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου δηλώνει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, την ώρα που στα ανατολικά του νησιού ανεβαίνει το «θερμόμετρο» καθώς νορβηγικό ερευνητικό πλοίο, το οποίο έχει εκμισθωθεί από την τουρκική κυβέρνηση, κινείται στο τρίγωνο Κύπρου - Κρήτης - Τουρκίας.
«Είμαι άνθρωπος που βάζει χαμηλά τον πήχη, αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι που υποστηρίζουν ότι στην περιοχή της Κρήτης τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις μας», δήλωσε ο υφυπουργός.
Ο κ. Μανιάτης ξεκαθάρισε πάντως ότι η όλη διαδικασία είναι χρονοβόρα και απαιτεί σοβαρούς χειρισμούς, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «προσπαθούμε να δουλέψουμε σε ρυθμούς εξωελληνικούς κάνοντας πολλά πράγματα παράλληλα». Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος επανέλαβε ότι στις αρχές του 2012 θα υπάρχουν τα στοιχεία, ώστε να απευθυνθεί η χώρα σε επενδυτές, τονίζοντας ότι ουσιαστική εξέλιξη θα υπάρχει, όταν θα ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες.
ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Την ίδια ώρα, θέμα ημερών είναι να ξεκινήσει το «Πίρι Ρέις» νέες έρευνες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος βρισκόταν ελλιμενισμένο στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου, αλλά δεν έπαψε να... τραβά την προσοχή των Ισραηλινών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού ΡΙΚ, το Ισραήλ εντείνει τη στρατιωτική παρουσία του στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, στέλλοντας το μήνυμα στην Τουρκία ότι «δεν μπορεί να παίζει τον ρόλο χωροφύλακα στην Ανατολική Μεσόγειο».
Στο πλαίσιο αυτό, ισραηλινά πολεμικά πλοία και αεροπλάνα θα περάσουν από την περιοχή όπου διεξάγονται οι έρευνες της Κύπρου για εντοπισμό υδρογονανθράκων.
Με την ενέργειά τους αυτή οι Ισραηλινοί, εκτός από το μήνυμα στην Αγκυρα, επιθυμούν να ενισχύσουν το αίσθημα της ασφάλειας όσον αφορά την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
Εντονη είναι η παρουσία και άλλων ενδιαφερόμενων χωρών στην περιοχή, ενώ, σύμφωνα πάντα με το ΡΙΚ, αναμένεται και η άφιξη αρμάδας του ρωσικού στόλου με πρώτο το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνιέτσοβ».
Οι εργασίες της αμερικανικής εταιρείας «Noble Energy» συνεχίζονται κανονικά στο τεμάχιο δώδεκα 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την τοποθέτηση βαλβίδων ασφαλείας, το τρυπάνι της αμερικανικής εταιρείας έχει ξαναπιάσει δουλειά και προχωρεί συνεχώς σε μεγαλύτερο βάθος.
Στόχος είναι να διαφανεί με ασφάλεια η ποσότητα και η ποιότητα του φυσικού αερίου που υπάρχει.