Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, απεύθυνε η Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κα Μαρία Σκραφνάκη, για το πότε θα ξεκινήσει η καρδιοχειρουργική μονάδα στο ΠΑΓΝΗ, της οποίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πατρίς» αναστέλλεται η λειτουργία.
Κύριε Υπουργέ,
Με έκπληξη είδα σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Πατρίς» έγγραφο με το οποίο συνεχίζεται για 2 χρόνια η εκπαίδευση ειδικευόμενου ιατρού στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, λόγω αναστολής της λειτουργίας της καρδιοχειρουργικής μονάδας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).
Όπως έχω επισημάνει και άλλες φορές, κύριε Υπουργέ, η ανάγκη λειτουργίας της καρδιοχειρουργικής κλινικής στο Ηράκλειο είναι μεγάλη, αφού κάθε χρόνο τα περιστατικά που φεύγουν από τη Κρήτη για να χειρουργηθούν σε άλλα μέρη τις Ελλάδος είναι πάρα πολλά, οι ασθενείς δαπανούν χιλιάδες ευρώ για τις μετακινήσεις και τη νοσηλεία τους, και παράλληλα οι οικογένειες τους υφίστανται μια τεράστια και συνεχή ταλαιπωρία.
Επειδή, η ταλαιπωρία εκατοντάδων συμπολιτών μας κάθε χρόνο που χρήζουν καρδιολογικής επέμβασης είναι μεγάλη.
Επειδή, έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα για την κατασκευή και τον εφοδιασμό της καρδιοχειρουργικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ με πλήρη και υπερσύγχρονο εξοπλισμό και σήμερα είναι έτοιμη να λειτουργήσει.
Επειδή, η Κρήτη είναι νησί, και σύμφωνα με το Σύνταγμα, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα και προσοχή στις απομακρυσμένες και απομονωμένες από την υπόλοιπη Ελλάδα νησιωτικές περιοχές για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.
Επειδή, δεν υπάρχει μία υπεύθυνη απάντηση σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τη λειτουργία της τόσο αναγκαίας για την Κρήτη καρδιοχειρουργικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Γιατί, σύμφωνα με έγγραφο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, αναστέλλεται η λειτουργία της καρδιολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ;
2. Πότε τελικά θα λειτουργήσει η καρδιοχειρουργική κλινική του ΠΑΓΝΗ, η οποία είναι έτοιμη να δεχτεί τους πρώτους ασθενείς;



