Αναχώματα κατά της ανεργίας στην Κρήτη ζητάει ο Φραγκίσκος Παρασύρης

Δημοσίευση: 07/03/2012 04:03
Συντάκτης: digitalcrete.gr
103 προβολές

Αναφορά προς τους Υπουργούς Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη και Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου Φρακίσκος Παρασύρης σκιαγραφώντας με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας της Κρήτης.

Θεμελιώνοντας την αναφορά του σε δημοσιεύματα του τοπικού τύπου ο κ. Παρασύρης σημειώνει στην αναφορά του ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ απολύονται  72 κρητικοί κάθε 24 ώρες σε όλο το νησί, με την ανεργία να εκτοξεύεται σε ακόμη πιο ανησυχητικά για την εποχή ποσοστά, φέρνοντας σε απόγνωση τους πολίτες, που μέσα σε αυτή την κρίση, είναι εγκλωβισμένοι σε ένα πλήθος οικονομικών υποχρεώσεων απέναντι στο κράτος.

Το δραματικό είναι υπογραμμίζει ο κ. Παρασύρης « ότι η ανεργία στην Κρήτη όχι μόνο λειτουργεί  σωρευτικά όσον αφορά τις κοινωνικές τις συνέπειες αλλά δεν φαίνεται να συναντάει  κανένα ανάχωμα ».

Είναι ενδεικτικό, σημειώνει, ο βουλευτής παραπέμποντας στα δημοσιεύματα ότι τον Νοέμβριο του 2011 είχαμε  60.502 άνεργους με ποσοστό το 19,4%, ενώ μόλις δύο μήνες αργότερα τον Ιανουάριο του 2012  οι άνεργοι έφτασαν τους 64.811, με το ποσοστό της ανεργίας να ξεπερνά το 20,78%.

Μέσα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα, η ανεργία χτύπησε άλλους   4.309 εργαζόμενους. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, συνολικά στην Κρήτη, στο μητρώο του Οργανισμού είναι εγγεγραμμένοι 34.431 άνεργοι, ενώ όσοι λαμβάνουν τα επιδόματα ανέρχονται στους 33.166.

Την ίδια στιγμή, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι κάτω των 30 ετών ψάχνουν, δεν ψάχνουν για δουλειά, υπολογίζονται στους 17.126, ενώ οι εγγεγραμμένοι άνεργοι από 30 έως και 54 ετών φτάνουν στους 43.136. Όσοι τώρα είναι πάνω από 55 ετών και παραμένουν άνεργοι υπολογίζονται στους 4.549. Σε όλο τώρα το νησί συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι άνεργοι ανέρχονται στους 64.811. Από αυτούς σε αναζήτηση εργασίας βρίσκονται οι 34.431, ενώ δε ζητούν εργασία οι 30.380.

Όλα αυτά τα στοιχεία σημειώνει ο κ. Παρασύρης συντείνουν προς την συρρίκνωση του οικονομικού ιστού της Κρήτης και προς ένα έλλειμμα αναχωμάτων. Ως εκ τούτου απαιτείται η ολική παρέμβαση της πολιτείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.