Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση, για τη νέα -το τελευταίο διάστημα- «αποψίλωση» των Χανίων από Υπηρεσίες, εξαπέλυσε χθες στη Βουλή ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος, μάλιστα, απευθυνόμενος στον παριστάμενο υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, έθεσε το εξής ερώτημα:
Αμεσα ο κ. Παπαϊωάννου διέκοψε τον κ. Μαρκογιαννάκη και επεσήμανε ότι «είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να πω το αυτονόητο, γιατί ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τον κύριο συνάδελφο -που μπορεί να έχει πράγματι δικαιολογημένες και πρόσθετες αγωνίες για τον Νομό του- που φτάνει στο σημείο να λέει για μια ολόκληρη κυβέρνηση, έναν παριστάμενο υπουργό και βουλευτές ότι μισούν τον Νομό Χανίων και τον κόσμο του.
Τους αγαπάμε!», σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου και λίγο αργότερα κάλεσε τον Χανιώτη βουλευτή να μη χρησιμοποιεί «αυτούς τους χαρακτηρισμούς, οι οποίοι πρωτίστως αδικούν εσάς κι όχι εμάς».
Ο κ. Μαρκογιαννάκης, μιλώντας στη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφιση νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επεσήμανε ότι «μέσα σε ένα εξάμηνο έχουν συμβεί τα εξής απίστευτα: Εχει φύγει το Εφετείο από τα Χανιά, έχει φύγει το Στρατοδικείο, υποβαθμίστηκαν τα ΕΛ.ΤΑ., έφυγε το Στρατολογικό Γραφείο, καταργήθηκε το Κέντρο Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης, καταργήθηκαν τα μισά Κ.Ε.Π. και διατηρούνται οι Βάσεις από όπου ξεκινούν κάθε βράδυ τα αεροπλάνα της Συμμαχίας για να πηγαίνουν να βομβαρδίζουν στη Λιβύη και να μην αφήνουν τον Νομό Χανίων και τους Χανιώτες να ησυχάσουν. Εχετε καταντήσει τον Νομό Χανίων να είναι σκουπιδότοπος της Κρήτης! Εκεί τον έχετε οδηγήσει».
Ο κ. Μαρκογιαννάκης εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του και για την κατάθεση τροπολογίας, με την οποία, όπως είπε, όλες οι υποθέσεις που εκκρεμούν είτε έχουν προσδιοριστεί είτε δεν έχουν προσδιοριστεί, θα εκδικαστούν στο Εφετείο Ανατολικής Κρήτης στο Ηράκλειο.
«Το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο αναφέρεται στην ίδρυση του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, λέει το εξής πράγμα: 'Οι υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον του Εφετείου Κρήτης για τις οποίες δεν έχει οριστεί δικάσιμος, περιέρχονται στην αρμοδιότητα του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης'. Αυτό έγινε μετά από συζητήσεις, 'για όποιες δεν έχει οριστεί δικάσιμος'. Ερχεστε σήμερα και λέτε συλλήβδην και αθρόως όλες τις υποθέσεις που εκκρεμούν είτε έχουν προσδιοριστεί είτε δεν έχουν προσδιοριστεί, τις πηγαίνουμε στο Εφετείο Ανατολικής Κρήτης», υπογράμμισε ο κ. Μαρκογιαννάκης.
Και συνέχισε: «Εγώ ερωτώ: Η κυβέρνηση έχει συνέχεια; Ο προηγούμενος υπουργός Δικαιοσύνης, όταν έφτιαξε αυτό το Προεδρικό Διάταγμα, γιατί το έβαλε αυτό; Εγώ ερωτώ: Σε μια εποχή που η χώρα αντιμετωπίζει όλα αυτά τα οικονομικά προβλήματα; Ξέρετε ότι ο προσδιορισμός μιας υποθέσεως συνεπάγεται στη συνέχεια επιδόσεις και μια σειρά από διαδικασίες που έχουν έξοδα, κόπο, ανθρώπους, εργατοώρες και όλα τα άλλα. Γιατί έρχεστε, λοιπόν, σήμερα και διαπράττετε αυτό το οποίο μεταξύ των άλλων ξέρετε τι θα κάνει; Θα ανάψει καινούργιες φωτιές. Εκεί που λίγο τα πράγματα είχαν ηρεμήσει όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, θα ανάψει πάλι καινούργιες φωτιές. Σας παρακαλώ, λοιπόν, πάρα πολύ, πάρτε το πίσω, διότι πολλά έχετε κάνει σε βάρος του Νομού. Δείχνετε -και δεν ξέρω για ποιο λόγο- ότι τον αντιπαθείτε και κάνετε όλα αυτά τα οποία προανέφερα. Επιτέλους, λίγη δικαιοσύνη», ανέφερε ο κ. Μαρκογιαννάκης.
Απαντώντας, ο κ. Παπαϊωάννου, σημείωσε ότι «το γεγονός ότι οι υποθέσεις αυτές με την τροπολογία που φέρνουμε πρέπει να εκδικαστούν στον Νομό Ηρακλείου, στο νέο Εφετείο Ηρακλείου, έχει να κάνει με την αποτελεσματική λειτουργία της Δικαιοσύνης στον χώρο της κρίσης. Μας το ζήτησε ο εισαγγελέας και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου και αυτό κάναμε. Σε κάθε περίπτωση θέλω να ακούσω και τους άλλους συναδέλφους, θα συνεννοηθώ και με τους συνεργάτες μου μήπως δώσουμε μία μικρή παράταση. Δεν έχει να κάνει με τίποτα άλλο παρά πώς θα τελειώσει ο όγκος των υποθέσεων μοιραζόμενος ανάμεσα στα δύο Εφετεία το δυνατόν συντομότερα με βάση τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών που, επιτέλους, πρέπει να έχουν γρήγορη απονομή στη δικαιοσύνη».