Πρόσβαση σε δωρεάν φάρμακα θα έχουν άποροι και πολίτες που αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα στα Χανιά καθώς μέχρι το 2012 ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χανίων αναμένεται να λειτουργήσει Κοινωνικό Φαρμακείο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων, κ. Τάσο Βάμβουκα, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα αναμένεται να επιλεγούν με κριτήρια την οικονομική κατάσταση και τη σοβαρότητα του προβλήματος υγείας. Επίσης, θα προβλέπεται και η εξυπηρέτηση αλλοδαπών, ακόμα και μεταναστών.
«Το Κοινωνικό Φαρμακείο απευθύνεται σε ασθενείς και ανθρώπους που δεν έχουν καμία πρόσβαση στο σύστημα παροχής φαρμακευτικής περίθαλψης. Και επειδή διαπιστώσαμε ότι και στα Χανιά έχουμε αρκετούς τέτοιους ανθρώπους και υπάρχει μεγάλη ανάγκη, την οποία μας πιστοποιούν όλοι εκείνοι οι φορείς που ασχολούνται με τον χώρο της Υγείας σε κοινωνικό επίπεδο, όπως είναι οι Γιατροί του Κόσμου ή τα Ιατρεία του Φιλόπτωχου Ταμείου της Σπλάντζιας, πήραμε την απόφαση να διερευνήσουμε τις δυνατότητες ίδρυσης κοινωνικού φαρμακείου στα Χανιά, στα πρότυπα άλλων προσπαθειών σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Διότι και στην πόλη μας υπάρχει κόσμος που δεν έχει αυτή την πρόσβαση και εμείς δεν εξετάζουμε ούτε το χρώμα ούτε το φύλλο ούτε την εθνικότητα των ανθρώπων», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών, κ. Τάσος Βάμβουκας.
Και πρόσθεσε ότι: ´Υπάρχουν και πολλοί Ελληνες πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα παροχής φαρμακευτικής περίθαλψης καθώς και μετανάστες που έχουν αυτήν την ανάγκη. Και αυτή ακριβώς η ανάγκη μας οδήγησε στη σκέψη να πάρουμε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και να δημιουργήσουμε ως Φαρμακευτικός Σύλλογος ένα Κοινωνικό Φαρμακείο´.
Ο κ. Βάμβουκας ανέφερε ότι πρόκειται να γίνουν συζητήσεις για συνεργασία με την εκκλησία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση κι άλλους κοινωνικούς φορείς.
´Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι η συνεργασία με φορείς, όπως είναι ο Δήμος, η Εκκλησία, ο Ιατρικός Σύλλογος, οι Γιατροί του Κόσμου κ.ά. Θα συζητήσουμε μαζί τους και θα καταλήξουμε ποιοι θα είναι οι συνεργάτες μας σε αυτή την προσπάθεια. Πάντως, ανάλογη προσπάθεια είχε γίνει πριν μερικά χρόνια στην Αττική με τη συνεργασία του Δήμου, της Εκκλησίας και του Φαρμακευτικού Συλλόγου. Πρόκειται για μια προσπάθεια που είχε σταματήσει και γίνονται σκέψεις για επανεκκίνησή της. Επίσης υπάρχει ένα επιτυχημένο παράδειγμα Κοινωνικού Φαρμακείου στο Κιλκίς, όπου λειτουργεί εδώ και έναν χρόνο και ο απολογισμός είναι πολύ θετικός´, τόνισε.
´Σκοπός μας είναι το Κοινωνικό Φαρμακείο να μπορέσει να λειτουργήσει εντός του 2012. Ιδιαίτερα σήμερα η κοινωνία έχει πολύ μεγάλη ανάγκη από τέτοιες πρωτοβουλίες και τέτοιες προσπάθειες. Αυτές οι δομές αλληλεγγύης αποκτούν στην εποχή μας ιδιαίτερη αξία καθώς δεν προέρχονται από έναν επίσημο κρατικό φορέα. Η πρωτοβουλία αυτή θα είναι μια σημαντική βοήθεια για να βγούμε πραγματικά από αυτή την κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες και τραύματα. Είναι καλό να επαναξιολογήσουμε αξίες του παρελθόντος και να κάνει ο καθένας ό,τι μπορεί από το δικό του μετερίζι´, επεσήμανε ο κ. Βάμβουκας.
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Μία ακόμη θετική πτυχή αυτής της προσπάθειας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων, είναι η ανακύκλωση των φαρμάκων.
´Εχουμε σκοπό να βάλουμε στα φαρμακεία κάποια ειδικά κιβώτια, στα οποία μέσα θα μπορεί να φέρνει ο καθένας τα φάρμακα που δεν χρησιμοποιεί πλέον. Οι φαρμακοποιοί θα τα αξιολογούμε π.χ. την ημερομηνία λήξης τους και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, θα τα ταξινομούμε και στη συνέχεια θα τα δίνουμε σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούνται πολύ σημαντικά ποσά κι επίσης δεν μολύνεται το περιβάλλον λόγω της ανακύκλωσης που γίνεται´, τόνισε ο κ. Βάμβουκας, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι ασθενείς που θα απευθύνονται στο Κοινωνικό Φαρμακείο δεν θα προμηθεύονται αποκλειστικά φάρμακα, τα οποία θα επιστρέφονται στα φαρμακεία, αλλά και φάρμακα από δωρεές που θα επιτρέπουν την αγορά τους.