Το Digital Crete θέλοντας να πληροφορήσει το κοινό του για το γενικότερο κλίμα αλλά και τα επενδυτικά εργαλεία που βρίσκονται στην διάθεση των επιχειρηματιών αυτήν την περίοδο, φιλοξενεί τον κ. Γιαννακάκη Δημήτριο Διευθύνοντα Σύμβουλο της intelligent Management. Από την συζήτηση μας προσπαθήσαμε αναλύσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον από την σκοπιά ενός σύμβουλου επιχειρήσεων.
Κύριε Γιαννακάκη, πώς θα χαρακτηρίζατε το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Κρήτη του 2013.
Σίγουρα τα πράγματα είναι δύσκολα, ίσως και απογοητευτικά αλλά σε καμία περίπτωση μη αναστρέψιμα. Η ύφεση είναι γεγονός και οι επιχειρήσεις σχεδόν στο σύνολο τους αδυνατούν να ανταπεξέλθουν με ευκολία στις υποχρεώσεις τους. Αυτό επιφέρει έναν σκεπτικισμό στον επιχειρηματικό κόσμο, ο οποίος με την σειρά του τροφοδοτεί ατονία και μειωμένα αντανακλαστικά. Δεν ανήκω στους ανθρώπους που συνηθίζουν να μεμψιμοιρούν ή να μεταθέτουν ευθύνες και να θέλετε την αίσθηση μου είμαστε κοντά στην αναγέννηση. Νομίζω όμως ότι αρκετά φλυαρήσαμε, είναι καιρός οι Κρήτες επιχειρηματίες να ξαναβάλουν μπροστά την μηχανή, χωρίς λόγια αλλά με έργα.
Τι νομίζεται ότι οφείλει να πράξει ένας επιχειρηματίας της Κρήτης υπό αυτές τις συνθήκες;
Κάθε επιχείρηση έχει ανάγκη να πράξει ότι είναι δυνατόν ώστε να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Η εποχή των εύκολων λύσεων κάθε τύπου έχει παρέλθει ανεπιστρεπτή. Χρειάζεται δυναμισμό, θάρρος και αξιοποίηση κάθε δυνατού στοιχείου ανάπτυξης είτε εκ των έσω, είτε μέσο εξωγενών συνεργασιών. Οι επιχειρηματίες οφείλουν να αφυπνιστούν και να ανοίξουν τα φτερά των επιχειρήσεων τους προς νέους Ορίζοντες. Το οικονομικό γίγνεσθαι μεταλλάσσεται συνεχώς και όποιος επιθυμεί να έχει θέση στον επιχειρηματικό χάρτη, οφείλει να ακολουθήσει. Νέες στρατηγικές, νέες πολιτικές, νέες δομές και ανακαθορισμός της πελατειακής βάσης είναι απαραίτητα από κάθε επιχείρηση, διαφορετικά τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα.
Μπορεί να αναπτυχθεί μια επιχείρηση στην Κρήτη του 2013 χωρίς κεφάλαιο;
Ας μην γελιόμαστε, για να αναπτύξεις ή πόσο μάλλον να δημιουργήσεις μια επιχείρηση χρειάζονται χρήματα τόσο για την αντικατάσταση ή απόκτηση εξοπλισμού όσο και για την κάλυψη των πάγιων αναγκών. Δυστυχώς το τραπεζικό σύστημα στην παρούσα φάση δεν συμβάλει ούτε κατ ελάχιστον σε τέτοιες προσπάθειες. Από την άλλη πλευρά δεν δέχομαι ότι το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία απραξίας. Με όραμα, συγκεκριμένο πλάνο, μεθοδική δουλειά, εργατικότητα και υπομονή μπορεί ο καθένας να κερδίσει το προσωπικό του στοίχημα.
Διαβάζουμε συνεχώς στον τύπο για Δράσεις και «προγράμματα». Μπορούν αυτού του είδους τα εργαλεία να βοηθήσουν έναν επιχειρηματία στα σχέδια του.
Η πολιτεία προσπαθεί με τέτοιου είδους Δράσεις να βοηθήσει συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα την δεδομένη στιγμή. Άλλοτε αυτές οι Δράσεις επιτυγχάνουν το σκοπό τους και άλλοτε όχι. Οι Δράσεις μπορούν να αποτελέσουν από μια πραγματική σανίδα σωτηρίας έως και τον πραγματικό μοχλό ανάπτυξης μιας επιχείρησης. Αρκεί να αξιοποιηθούν ορθολογικά και να ενταχθούν στο γενικότερο δομικό πλάνο σχεδιασμού της επιχείρησης και του μέλλοντος της. Μια επένδυση θα πρέπει να πραγματοποιείται στα πλαίσια των αναγκών μιας επιχείρησης και όχι στα πλαίσια μιας συγχρηματοδοτούμενης Δράσης. Προσοχή λοιπόν σε κάθε επίπεδο.
Για την προκήρυξη του Β κύκλου ΜΜΕ στα πλαίσια των ΠΕΠ, που ο πολύς κόσμος αποκαλεί ΕΣΠΑ ποια είναι η γνώμη σας. Τι θα πρέπει να κάνει ένας επιχειρηματίας που θέλει να επενδύσει.
Η συγκεκριμένη Δράση προκηρύχτηκε πρόσφατα και με τελείως διαφορετικό πλαίσιο σε σχέση με το παρελθόν. Οι προϋποθέσεις ένταξης μιας επιχείρησης θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουν «χαλαρώσει» κατά ένα βαθμό. Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη η Δράση είναι ιδιαιτέρως ελκυστική και «γενναιόδωρη» για τα επιχειρηματικά σχέδια που θα κατατεθούν. Αν αναλογιστούμε δε ότι δίδεται για πρώτη φορά η δυνατότητα 100% προκαταβολής της αναλογούσας επιχορήγησης, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι δεν πρέπει να αφήσει αδιάφορο κανέναν επιχειρηματία. Βέβαια θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το πρόγραμμα είναι ανταγωνιστικό και μονάχα οι προτάσεις με την μεγαλύτερη Βαθμολογία θα επιχορηγηθούν τελικά . Οπότε μια πρόταση θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, στοιχειοθετημένη και ξεκάθαρη για να μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις την ένταξη της.
Κάθε επιχειρηματίας ή εν δύναμη επιχειρηματίας, οφείλει να εξετάσει πολύ προσεκτικά το σχέδιο του και να καθορίσει επακριβώς το οικονομικό του πλάνο. Θα πρέπει να συζητήσει εξονυχιστικά με τον σύμβουλο του για τα χρονοδιαγράμματα και τις οικονομικές υποχρεώσεις που θα ανακύψουν στην πορεία, ώστε να μην βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Σε κάθε περίπτωση προσεκτικούς χειρισμούς από τους επενδυτές και επιλογή των κατάλληλων συνεργατών μπορούν να αποτελέσουν τα εχέγγυα επιτυχίας.
Εκ της intelligent Management
Δημήτριος Α. Γιαννακάκης
(Δ/νων Σύμβουλος)
Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης,
MSc, Βιομηχανική Αριστεία (Τομέας Συστημάτων Παραγωγής)
Πολυτεχνείου Κρήτης
Οδός 1878 αρ. 18, Ά όροφος
Τ.Κ.: 71202, Ηράκλειο Κρήτης
Τηλ/FAX.: 2810222744
Κιν,: 6946686768
Για οτιδήποτε χρειαστείτε επικοινωνήστε μαζί μας, στα τηλέφωνα της εταιρείας μας 2810222744, στο Blog μας http://imanager.pblogs.gr