Επεισόδια και ένταση, τα οποία ευτυχώς δεν πήραν μεγάλες διαστάσεις, σημειώθηκαν χθες και στο Ηράκλειο, με αφορμή το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, κυριάρχησαν ο πετροπόλεμος, το κυνηγητό μεταξύ αγνώστων νεαρών και της αστυνομίας, η πυρπόληση κάδων απορριμμάτων και οι ζημιές κυρίως σε υποκαταστήματα τραπεζών. Επίσης, έγιναν έξι προσαγωγές νεαρών ατόμων, φοιτητών αλλά και μαθητών, οι οποίοι αργά χθες το βράδυ, και μετά την εξακρίβωση των στοιχείων τους, αφέθηκαν ελεύθεροι.
Η ένταση ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πορείας μαθητών και φοιτητών που πραγματοποιήθηκε το πρωί με αφετηρία την πλατεία Ελευθερίας. Λίγο πριν από τη μία το μεσημέρι κι ενώ η «ουρά» της πορείας βρισκόταν στην πλατεία Κορνάρου, έγιναν αντιληπτοί από διαδηλωτές, άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονταν παραταγμένοι σε στενά και στοές κατά μήκος της διαδρομής. Κάδος απορριμμάτων τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ εκτοξεύτηκαν και μερικές πέτρες. Η πορεία ωστόσο συνεχίστηκε, χωρίς άλλα προβλήματα μέχρι την πλατεία Ελευθερίας, όπου η ένταση κορυφώθηκε και πάλι προς στιγμήν. Τη στιγμή που ο κύριος όγκος των μαθητών διαλυόταν, σημειώθηκαν φθορές σε τζαμαρία αλλά και το ΑΤΜ της Τράπεζας Κύπρου. Στη συνέχεια, το συντονιστικό των φοιτητών και των μαθητών άρχισε εν πορεία να κατευθύνεται προς τη λεωφόρο Δημοκρατίας και το Εργατικό Κέντρο, όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Συντονιστικού για τη διοργάνωση της συμμετοχής μαθητών και φοιτητών στο απογευματινό συλλαλητήριο που έχει προαναγγελθεί για τις 6 μ.μ. στα Λιοντάρια. Τα μέλη του συντονιστικού, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν και αρκετοί ανήλικοι μαθητές, ακολουθήθηκαν από διμοιρίες των ΜΑΤ. Η ένταση πυροδοτήθηκε όταν αστυνομικοί που βρίσκονταν παραταγμένοι μέσα στο πάρκο Γεωργιάδη έγιναν αντιληπτοί από τους διαδηλωτές. Τα επεισόδια ξεκίνησαν από τη συμβολή της λεωφόρου Δημοκρατίας με τη Χαριλάου Τρικούπη, με «κλεφτοπόλεμο» μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, στους δρόμους γύρω από το Εργατικό Κέντρο. Κάδοι απορριμμάτων πυρπολήθηκαν από άγνωστα άτομα, ενώ εκτοξεύτηκαν και πέτρες εναντίον των αστυνομικών. Τα μέλη του συντονιστικού, κατά τη διάρκεια των μικροεπεισοδίων που σημειώθηκαν, εισήλθαν στο χώρο του ΕΚΗ, σε μία προσπάθεια να προστατευθούν.
Οι μαθητές τίμησαν τον Αλέξη
Με συνθήματα και πανό, για τέταρτη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, οι μαθητές του Ηρακλείου έδωσαν ένα δυναμικό «παρών» στις μαθητικές κινητοποιήσεις, τιμώντας παράλληλα τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που δολοφονήθηκε πριν από δύο χρόνια στα Εξάρχεια.
Με τη συμμετοχή φοιτητών, εκπαιδευτικών, καθηγητών και δασκάλων, αλλά και εκπροσώπων από διάφορες συνδικαλιστικές οργανώσεις, πραγματοποιήθηκε χθες στο κέντρο της πόλης ένα ακόμη δυναμικό συλλαλητήριο με όγκο και παλμό. Οι μαθητές, με τη διακριτική συμπαράσταση των καθηγητών τους, από Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ, συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας και μισή ώρα αργότερα πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας, ακολουθώντας τη συνηθισμένη διαδρομή, για να καταλήξουν και πάλι στην αφετηρία τους, όπου και διαλύθηκαν.
Πολλές φορές κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου και ειδικά στα κομβικά σημεία, οι μαθητές πραγματοποιούσαν καθιστικές διαμαρτυρίες, φωνάζοντας συνθήματα σχετικά με τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου, τα αιτήματα της εκπαίδευσης, αλλά και της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Στο πλευρό των μαθητών, στη χθεσινή κινητοποίηση, που είχε επετειακό χαρακτήρα, βρέθηκαν και οι καθηγητές τους, καθώς συνόδευαν τα σχολεία τους στο συλλαλητήριο, εκτελώντας παράλληλα και χρέη περιφρούρησης. Μαζί με τους μαθητές διαδήλωσαν και οι φοιτητές, ενώ υπό κατάληψη τελούσαν χθες τα τέσσερα από τα 8 τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Στο μέτωπο των καταλήψεων, λουκέτο είχε μπει χθες σε συνολικά 24 Γυμνάσια, Λύκεια και Επαγγελματικά Λύκεια, ενώ σε αποχή από τα μαθήματά τους προκειμένου να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση ήταν οι μαθητές άλλων 11 σχολείων στο Νομό Ηρακλείου.
Υπηρεσιακοί παράγοντες της εκπαίδευσης εκτιμούν πάντως ότι το κύμα των μαθητικών κινητοποιήσεων θα εκτονωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, οπότε και θα ξεκινήσει η συζήτηση για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών.
Μέσα στην εβδομάδα πάντως θα γίνουν νέες συνελεύσεις στα σχολεία, αλλά και τις σχολές. Προς το τέλος της πορείας των μαθητών, άγνωστα άτομα πέταξαν αβγά εναντίον των γραφείων της Ν.Ε. Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, ενώ μαθητές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της τρόικας, αλλά και των προβλημάτων στην εκπαίδευση. Γύρω στη μία το μεσημέρι, ο κυριότερος όγκος των μαθητών που συμμετείχαν στο χθεσινό μεγάλο συλλαλητήριο διαλύθηκε στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως σημαντική ήταν η παρουσία των μαθητών και του Γυμνασίου. Κατά τη χθεσινή ημέρα, το κτίριο της Νομαρχίας Ηρακλείου παρέμεινε κλειστό, με πρωτοβουλία των υπαλλήλων της, σε ένδειξη τιμής και μνήμης στον 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.