Ερώτηση Μ. Σκραφνάκη στον Γ. Παπακωνσταντίνου

Δημοσίευση: 09/02/2012 10:02
Συντάκτης: digitalcrete.gr
107 προβολές

Με Ερώτησή της προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, η Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κα. Μαρία Σκραφνάκη, επαναφέρει το θέμα της μετεγκατάσταση του εργοστασίου της ΔΕΗ του Ν. Ηρακλείου στην Κορακιά και τα σχέδια για την υπόγεια καλωδιακή ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

ΚύριεΥπουργέ,

Το εργοστάσιο της ΔΕΗ Ηρακλείου, το οποίο βρίσκεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή της Αμμουδάρας του Δήμου Μαλεβιζίου στον Νομό Ηρακλείου, αποτελεί ένα από τα χρόνια περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής. Συγκεκριμένα, η ύπαρξη και λειτουργία του στην περιοχή αυτή δημιουργεί έντονη ατμοσφαιρική και θαλάσσια ρύπανση.

Η απότομη αύξηση της ρυμοτομίας της πόλης του Ηρακλείου και της γύρω περιοχής, που κοντεύει να συμπεριλάβει στον οικιστικό χώρο της και την περιοχή του εργοστασίου, πολλαπλασίασε την παραγωγή ρεύματος και τους ρύπους της μονάδας.

Τα σημερινά δεδομένα λειτουργίας του εργοστασίου αναδεικνύουν ότι πρέπει άμεσα να απομακρυνθεί ο σταθμός της ΔΕΗ από την περιοχή της Αμμουδάρας και να μεταφερθεί σε άλλη, μη κατοικημένη, περιοχή.

Ήδη, έχει εξαγγελθεί η μετεγκατάσταση του εργοστασίου της ΔΕΗ στην περιοχή της Κορακιάς, όπου είναι διαθέσιμη μία μεγάλη έκταση, την οποία μάλιστα το ΥΠΕΚΑ έχει αποφασίσει να απαλλοτριώσει, μακριά από κατοικημένες περιοχές. Ο νέος σταθμός της ΔΕΗ που θα δημιουργηθεί στην Κορακιά θα είναι συνολικής ισχύος 520W και θα λειτουργεί με καύση φυσικού αερίου και εναλλακτικό καύσιμο ελαφρύ diesel.

Παράλληλα, δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα υλοποιηθεί η καλωδιακή σύνδεση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα για τη μεταφορά ρεύματος, με αποτέλεσμα να κωλυσιεργεί η μετεγκατάσταση του σταθμού της ΔΕΗ από τα Λινοπεράματα στην Κορακιά.
Επειδή, δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα υπάρξει καλωδιακή σύνδεση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Επειδή, η απομάκρυνση του σταθμού της ΔΕΗ από τα Λινοπεράματα στην περιοχή της Κορακιάς είναι επιβεβλημένη, αφού κάτι τέτοιο θα απαλλάξει την περιοχή της Αμμουδάρας του Δ. Μαλεβιζίου από την περιβαλλοντική μόλυνση τόσων χρόνων.
Επειδή από τότε που λειτουργεί το εργοστάσιο στην περιοχή, δεν έχει προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στο Δήμο Μαλεβιζίου η επιχείρηση της ΔΕΗ.

Ερωτάται ο Υπουργός

1. Σχεδιάζεται η καλωδιακή σύνδεση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα για να καλυφθούν οι ανάγκες ηλεκτρικής τροφοδοσίας του νησιού;

2. Πότε θα απομακρυνθεί το εργοστάσιο της ΔΕΗ από την περιοχή της Αμμουδάρας;

3. Προτίθεσθε να επιταχύνετε τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης στην περιοχή της Κορακιάς, ώστε να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση του εργοστασίου της ΔΕΗ στην περιοχή αυτή;

4. Θα ζητηθεί από τη Διοίκηση της ΔΕΗ να δοθούν ανταποδοτικά τέλη για τη λειτουργία του εργοστασίου της στον Δήμο Μαλεβιζίου, ώστε να υπάρξει ένα μικρό όφελος για την περιοχή μέχρι να δοθεί οριστική λύση με την απομάκρυνση της συγκεκριμένης μονάδας από την περιοχή;