Δύσκολη η βιωσιμότητα των ιδιωτικών χώρων στάθμευσης της πόλης, που καλούνται κάθε μήνα να πληρώνουν έως και 2.500 ευρώ στο Δήμο Ηρακλείου. Σημαντική φαίνεται να είναι η συμβολή των ιδιωτικών πάρκινγκ που υπάρχουν στο κέντρο της πόλης στο μεγάλο πρόβλημα που έχει το Ηράκλειο και αφορά στις θέσεις παρκαρίσματος.
Την ίδια στιγμή, τα δημοτικά πάρκινγκ που υπάρχουν σε διάφορες γωνιές της πόλης δεν τηρούν το νόμο, καθώς όλα, όπως έχει πλέον αποφασιστεί, έχουν κριθεί παράνομα, αφού δεν έχουν την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας.
Χαράτσι
Τα υπερβολικά δημοτικά τέλη γονατίζουν κάθε μήνα τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών πάρκινγκ του Ηρακλείου, οι οποίοι ψάχνουν τρόπους για να κάνουν την επιχείρησή τους βιώσιμοι. Μάλιστα, όπως οι ίδιοι αναφέρουν ότι δεν υπάρχει και η ανταποδοτικότητα σε αυτά τα τέλη.
«Στην ουσία ο δήμος μάς χρεώνει για τα σκουπίδια που δημιουργούμε. Εμείς, κάθε μήνα καλούμαστε να πληρώσουμε 2.500 ευρώ, αυτό είναι χαράτσι. Στην ουσία δεν έχουμε ανταποδοτικότητα, καθώς -ως επιχείρηση- έχουμε ελάχιστα σκουπίδια», αναφέρει ο ιδιοκτήτης ιδιωτικού πάρκινγκ, Μύρωνας Βλατάκης ο οποίος παράλληλα για να δώσει έμφαση το υπερβολικό ποσό που πληρώνει κάθε μήνα στα δημοτικά τέλη, αναφέρει ότι «να φανταστείτε ότι εμείς πληρώνουμε τα ίδια δημοτικά τέλη με ένα μεγάλο σούπερ - μάρκετ του Ηρακλείου. Αυτό βέβαια πάει ανάλογα με τα τετραγωνικά αλλά όπως μπορείτε να καταλάβετε δεν είναι δίκαιο, υπάρχει μία ανισότητα. Εμείς έχουμε τζίρο 600.000 ευρώ και το σούπερ - μάρκετ έχει 70 εκατομμύρια ευρώ. Όπως και να το δει κάποιος υπάρχει ανισότητα» καταλήγει ο κ. Βλατάκης.
Άδειες
Η εμφάνιση των δημοτικών πάρκινγκ μείωσαν τη δουλειά στα ιδιωτικά, καθώς δελεαστικό ήταν το γεγονός ότι είχαν μικρότερο «εισιτήριο».
«Αυτό ναι μεν είναι καλό για τον Ηρακλειώτη αλλά είναι κακό για εμάς. Μπορεί να έχουν μειωμένη είσοδο απ' ό,τι έχουμε εμείς -που είμαστε ένα ιδιωτικό πάρκινγκ- αλλά είμαστε νομότυποι. Έχουμε άδεια, λειτουργούμε σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, πληρώνουμε δημοτικά τέλη -ένα υπέρογκο ποσό- και σίγουρα έχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Σίγουρα έχει πέσει η κίνηση στα ιδιωτικά πάρκινγκ με την εμφάνιση των δημοτικών, αλλά δεν είναι νόμιμα. Ας γίνουν νόμιμα, ας πληρώνουν κι αυτοί όσο εμείς και μετά ας έχουν χαμηλό "εισιτήριο" υπογραμμίζει σχετικά ο υπεύθυνος ιδιωτικού πάρκινγκ, Δημήτρης Σιδερίδης.
Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες πριν, απόφαση του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης -επιβεβαίωσε την αντίστοιχη απόφαση της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου- που θέλει όλα τα πάρκινγκ που διαχειρίζεται η ΔΕΠΤΑΗ να λειτουργούν χωρίς άδεια.
Το αποτέλεσμα των δύο αυτών αποφάσεων είναι να σφραγιστούν όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στο Ηράκλειο, όπως ο νόμος ορίζει για κάθε τέτοια επιχείρηση.
Από τη μεριά του ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ, Γιώργος Παρασύρης, σχολιάζοντας το θέμα ανέφερε ότι δεν πρόκειται να απολογηθεί σε κανέναν και δεν καταλαβαίνει το γεγονός ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται πως αν σφραγιστούν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες πολλοί άνθρωποι θα μείνουν στο δρόμο.
Μάλιστα, ένα από τα πάρκινγκ που διαχειρίζεται η δημοτική επιχείρηση όχι μόνο δεν έχει άδεια λειτουργίας αλλά έχει καταλάβει παράνομα -σύμφωνα και με την Αρχαιολογική Υπηρεσία- το Ενετικό τείχος και με εισιτήριο αρκετά μεγάλο -για δημοτικό πάρκινγκ-, της τάξεως των 4 ευρώ. Πρόκειται για το δημοτικό πάρκινγκ που βρίσκεται στη Βίγλα.