Κόκκινο σκαθάρι προσβάλλει φοίνικες

Δημοσίευση: 13/01/2011 10:01
Συντάκτης: digitalcrete.gr
190 προβολές

Συνεχίζεται η προσβολή φοινικοειδών σε περιοχές του Νομού Χανίων από το έντομο Rhynchophorus ferrugineus (κόκκινο σκαθάρι). Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρονται σε έγγραφο του Τμήματος Φυτοπροστασίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης προς πολίτη στο Καλαμάκι:

´Με τη διαπίστωση παρουσίας του εντόμου Rhynchophorus ferrugineus σε φοινικόδεντρο που σας ανήκει, σας πληροφορούμε και γραπτώς ότι ο φοίνικας πρέπει να κοπεί και να καεί, σύμφωνα με την απόφαση της επιτροπής 2007/365/Ε.Κ.´, αναφέρεται στο έγγραφο.

Και ακόμα σημειώνεται:

´Πριν την κοπή του δέντρου, θα πρέπει να κοπούν τα φύλλα του φοίνικα και να τυλιχθεί και ο φοίνικας αλλά και τα φύλλα με προστατευτικό δίχτυ, αφού πρώτα ψεκαστούν με τα κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, τα οποία έχουν κοινοποιηθεί στα καταστήματα πωλήσεώς των καθώς και σε όλους τους Δήμους του Νομού. Στη συνέχεια πρέπει να συλλέγονται τα έντομα, οι προνύμφες και οι νυμφικές θήκες που τυχόν έχουν πέσει στο έδαφος και να καίγονται. Στην περίπτωση που η καύση δεν ενδείκνυται, τα τεμαχισμένα ή ολόκληρα φυτά μεταφέρονται καλυμμένα με δίχτυ < 1 mm, σε έναν χώρο ταφής, όπου θα θάβεται σε βάθος τουλάχιστον 2 m. Ο χώρος ταφής θα πρέπει να εγκριθεί από την Υπηρεσία μας καθώς επίσης και η καταστροφή θα πρέπει να επιβλέπεται από τους αρμόδιους φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές της Υπηρεσίας μας. Σε περίπτωση που δεν έχετε ιδιόκτητο χώρο ταφής σας παρακαλούμε, να ψεκάσετε και να τυλίξετε με διπλό ανεμοδίχτυ τον φοίνικα´.