Η παράνομη απόρριψη μπαζών στον υγρότοπο Μορώνη, στη Σούδα, συνεχίζεται! Παρά τις πολυετείς προσπάθειες του WWF Ελλάς, σε συνεργασία τόσο με τον «Καποδιστριακό» πρώην Δήμο Σούδας όσο και με τον νυν «Καλλικρατικό» Δήμο Χανίων για την αναβάθμιση της περιοχής, με την πραγματοποίηση συγκεκριμένων εργασιών αποκατάστασης, ο υγρότοπος εξακολουθεί, για ορισμένους ασυνείδητους, να αποτελεί... χωματερή!
«Και όμως», προσθέτει η κα Νοΐδου, «η φωτογραφία μέλους του εθελοντικού Δικτύου για την παρακολούθηση των υγροτόπων, που απεικονίζει τα 'φρέσκα' μπάζα, μας αποδεικνύει ότι αρκεί κάποιος ασυνείδητος να κάνει την αρχή για να επανέλθει η περιοχή στην προηγούμενη κατάσταση».
Η κα Νοΐδου υπογραμμίζει ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα αποκατάστασης της εκβολής, αλλά και τοποθέτησης εμποδίων για την αποφυγή κίνησης τροχοφόρων μέσα στον υγρότοπο», επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να χάσουμε και άλλο πολύτιμο χρόνο, που θα έχει ως αποτέλεσμα η περιοχή να γίνει ξανά σκουπιδότοπος. Τι λένε όμως οι 'αρμόδιες τοπικές Αρχές';», καταλήγει η κα Νοΐδου.
Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Αυγούστου ο αντιδήμαρχος Χανίων, Νίκος Ξυνίδης, είχε ανακοινώσει ότι αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες οικολογικής αποκατάστασης του υγροτόπου Μορώνη καθώς δόθηκε το «πράσινο φως» από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, για την έγκριση της περιβαλλοντολογικής μελέτης του έργου, μετά και τη σχετική αδειοδότηση από την Υπηρεσία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Ο κ. Ξυνίδης είχε παραδεχθεί ότι «η εκτέλεση του έργου είχε 'κολλήσει' στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, αφού από τον περασμένο Δεκέμβριο, που κατατέθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης η μελέτη περιβαλλοντικών όρων, δεν είχαμε κάποια εξέλιξη όσον αφορά την έγκρισή της». Ωστόσο, όπως ο ίδιος είχε διευκρινίσει, το θέμα «ξεμπλόκαρε» και πλέον το έργο μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, στο πρόγραμμα «Προώθηση βιοποικιλότητας και φυσικής προστασίας» μετά από την αναμόρφωση στα 750.000 ευρώ του προϋπολογισμού της μελέτης, η οποία είχε συνταχθεί σε συνεργασία με τη WWF Ελλάς και τον τότε Δήμο Σούδας.