Από τις 5 ή ακόμα και νωρίτερα τα ξημερώματα φτάνουν οι πρώτοι πολίτες για να στηθούν στην ουρά έξω από τα γραφεία του Ο.Α.Ε.Δ. και στο Ρέθυμνο, ελπίζοντας να εξυπηρετηθούν εγκαίρως, όταν πλέον η Υπηρεσία ανοίξει λίγες ώρες αργότερα.
Περισσότεροι από τέσσερις χιλιάδες είναι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στον Νομό Ρεθύμνου, χιλιάδες εκ των οποίων συνωστίζονται στις ουρές για να καταφέρουν να καταθέσουν τον φάκελό τους στον Ο.Α.Ε.Δ., όπου το υπάρχον προσωπικό δεν μπορεί να ανταποκριθεί με ταχύτητα στον αυξημένο φόρτο εργασίας.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο, όπως σημείωσε στην Κ.Ε. ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, Γιώργος Νικολιδάκης, ο οποίος, ωστόσο, πρόσθεσε πως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που θέλουν να κάνουν τα δικαιολογητικά τους για το ταμείο ανεργίας θα μπορούσαν να αποφύγουν μεγάλο μέρος της ταλαιπωρίας, εάν επέλεγαν να ετοιμάσουν τον φάκελό τους στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Ολα τα σωματεία της Κρήτης έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια μία συμφωνία με τον Ο.Α.Ε.Δ. και δίνεται η δυνατότητα στους υπαλλήλους να επισκεφθούν το σωματείο (στο κτήριο του Εργατικού Κέντρου), με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Οι άνθρωποι του σωματείου ουσιαστικά καταρτίζουν τον φάκελο, κάνουν τον έλεγχο των ενσήμων και τελικά οι άνεργοι παίρνουν τον φάκελο, τον οποίο απλά καταθέτουν στον Ο.Α.Ε.Δ., αφού εκεί δεν γίνεται νέος έλεγχος. Η μόνη προϋπόθεση είναι όσοι ξενοδοχοϋπάλληλοι ζητήσουν τη συνδρομή του σωματείου να έχουν πληρώσει την ετήσια συνδρομή τους στο σωματείο, που ανέρχεται σε έξι ευρώ.
ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Εκτός από τον εφιάλτη της ανεργίας, εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, ξενοδοχοϋπάλληλοι στον Νομό Ρεθύμνου περιμένουν ακόμα να εισπράξουν τα δεδουλευμένα τους για τους τελευταίους μήνες της τουριστικής σεζόν.
Παρά το γεγονός ότι οι ξενοδόχοι μιλούν για την καλύτερη τουριστική χρονιά των τελευταίων ετών, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, Γιώργος Νικολιδάκης, υποστηρίζει ότι αυτό δεν αποτυπώνεται και στις τσέπες των εργαζομένων. Χαρακτηριστικά, δήλωσε στην Κ.Ε. ότι «το 75% των ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν έχουν πληρωθεί για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και πολλοί έχουν ενημερωθεί ότι δεν θα πληρωθούν ούτε καν μέχρι το τέλος του χρόνου. Δεν είναι δυνατόν να λένε ότι η χρονιά ήταν καλή και τελικά αυτό να μην το καταλαβαίνουν οι εργαζόμενοι, εισπράττοντας τα δεδουλευμένα τους», είπε ο κ. Νικολιδάκης.