Η αύξηση της εγκληματικότητας και η έξαρση των φαινομένων βίας που έχουν ως οδυνηρή συνέπεια την αύξηση του φόβου των πολιτών, οδηγούν -επιτέλους - στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.!
Με στόχο την καλύτερη οργάνωση της υπάρχουσας δύναμης των αστυνομικών υπηρεσιών της Κρήτης, ώστε αυτή να αξιοποιηθεί προς όφελος των πολιτών και για να υπάρχει άμεση και συνεχής ανταπόκριση στις ανάγκες αστυνόμευσης που προκύπτουν όλο το 24ωρο, ο διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου και πρώην αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., Γιώργος Παπακωνσταντής εκπονεί μία νέα μελέτη για την αναδιάρθρωση της αστυνομίας στο νησί.
Την εκπόνηση της μελέτης την ανέθεσαν στον κ. Παπακωνσταντή οι Ενώσεις Αστυνομικών της Κρήτης και ήδη έγινε μία πρώτη παρουσίασή της στα Χανιά, προκειμένου να καταγραφούν παρατηρήσεις από τους δημάρχους και τους φορείς. Επίσης, ανάλογες παρουσιάσεις πριν την τελική διαμόρφωση θα γίνουν και στους υπόλοιπους νομούς τις επόμενες ημέρες.
Όπως τόνισε, μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ο κ. Παπακωνσταντής, η μελέτη έρχεται ως συνέχεια εκείνης που εκπόνησε πέρυσι για την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα που είχε ανατεθεί στον ίδιο από την ΠΟΑΣΥ και ήδη την έχει λάβει υπόψη του και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, όπως επεσήμανε ο υπουργός Νίκος Δένδιας.
Τη μελέτη, σύμφωνα με το cna.gr προτίθενται να την προωθήσουν προς το αρμόδιο Υπουργείο οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα έρθει η πολυπόθητη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά συνολικά στην χώρα με στόχο πάντα την καλύτερη λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ.
Σωστή κατανομή
Βασικό συμπέρασμα της μέχρι σήμερα καταγραφής είναι το γεγονός ότι η αστυνομική δύναμη στην Κρήτη είναι αρκετή, αφού υπηρετούν περίπου 1770 αστυνομικοί. Ωστόσο, η κατανομή τους είναι αυτή που δημιουργεί σοβαρές δυσλειτουργίες στο σύστημα, γεγονός που εμφανίζεται ως πρόβλημα στην ανταπόκριση της αστυνομίας στις ανάγκες των πολιτών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος προβλέπει έναν αστυνομικό ανά 550 πολίτες, στην Κρήτη το αντίστοιχο ποσοστό είναι ένας αστυνομικός προς 330 πολίτες. Ανά νομό, επίσης, παρουσιάζεται δυσαναλογία με το Ρέθυμνο να έχει τη μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη αναλογικά. Στο νομό Ρεθύμνου αντιστοιχεί ένας αστυνομικός ανά 216 πολίτες, ενώ την ίδια στιγμή στο Ηράκλειο η αναλογία είναι 1 προς 425 πολίτες! Στα Χανιά, η ισορροπία είναι ένας αστυνομικός προς 320 κατοίκους.
«Αυτό δείχνει ότι η κατανομή της οργανικής και υπάρχουσας δύναμης δεν έχει γίνει με κάποια κριτήρια, αλλά με συγκυριακό τρόπο και με τρόπο που λαμβάνει υπόψη του τις πολιτικές πιέσεις», σχολίασε ο κ. Παπακωνσταντής, προσθέτοντας: «Η αστυνομία στην Κρήτη είναι κατακερματισμένη σε πολλές υπηρεσίες, μικρές, αυτόνομες μεταξύ τους, που έχουν πολλή ανάγκη για διοίκηση, συντονισμό και γραμματειακή υποστήριξη. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 50% των αστυνομικών ασχολείται με γραφειοκρατικά καθήκοντα. Όλα αυτά επισημαίνονται στην πρόταση και προτείνεται η αλλαγή τους».
Η πρόταση
Στην πρόταση που μέχρι στιγμής έχει διαμορφώσει ο πρώην αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. κρίνεται ως απαραίτητη η δημιουργία ενός νέου συστήματος λειτουργίας της αστυνομίας στην Κρήτη. Ουσιαστικά, προτείνεται η συγχώνευση υπηρεσιών, ώστε να πάψει ο σημερινός κατακερματισμός που θεωρείται και ο βασικότερος λόγος δυσλειτουργιών του συστήματος.
Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται «βασικό κύτταρο της αστυνομίας να θεωρείται η περιπολία», όπως τονίζει ο κ. Παπακωνσταντής, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δηλαδή να μη μιλάμε πια για κτήριο και αξιωματικό υπηρεσίας και κανείς απέξω, αλλά ότι καθένας θα υπηρετεί σε συγκεκριμένη περιπολία σε συγκεκριμένη περιοχή.
Οι περιοχές αντιστοιχούνται με τους καλλικρατικούς δήμους και άρα κάθε καλλικρατικός δήμος θα έχει σε 24ωρη βάση δύο ή περισσότερες περιπολίες. Διαφοροποιούνται τα πράγματα το καλοκαίρι, οπότε οι ανάγκες είναι αυξημένες.
Επίσης, σε κάθε καλλικρατικό δήμο να υπάρχει ένα γραφείο αστυνόμευσης που θα είναι ανοιχτό την ημέρα και θα λειτουργούν οι αστυνομικοί ως αστυνομικοί της γειτονιάς, διοικητικής υποστήριξης, προανακρίσεων. Εκεί θα μπορούν να είναι 2-3 αστυνομικοί για να εξυπηρετούν τον κόσμο και την ίδια στιγμή θα έχει εξασφαλισμένες ο κάθε δήμος περιπολίες σε 24ωρη βάση σε όλη την έκταση του δήμου.
Όλες οι περιπολίες θα συντονίζονται από την έδρα από μία υπηρεσία που θα είναι το κέντρο συντονισμού και θα υπάρχει ο αξιωματικός υπηρεσίας της διεύθυνσης και ανάλογα με το περιστατικό που θα τυχαίνει θα υπάρχει η ομάδα που θα ασχολείται με τα περιστατικά ασφαλείας, αστυνόμευσης ή τροχαίας».
Οι καινοτομίες που προτείνει ο κ. Παπακωνσταντής έχουν να κάνουν με τα εξής: «Μία άλλη καινοτομία που προτείνεται είναι η δημιουργία ενός ΑΚΕΠ σε κάθε μητροπολιτικό δήμο, δηλαδή αστυνομικού κέντρου εξυπηρέτησης πολιτών, όπου θα συγκεντρωθούν όλες οι αρμοδιότητες σε σχέση με τους πολίτες. Δηλαδή δεν θα πηγαίνει αλλού για διαβατήριο, αλλού για ταυτότητα και τα άλλα που υπάρχουν.
Έτσι, μειώνεις και το προσωπικό που έχεις ανάγκη για κάθε ξεχωριστή υπηρεσία. Θα υπάρχει ομάδα ΕΚΑΜ σε κάθε αστυνομική διεύθυνση και διμοιρία ΕΚΑΜ στο Ηράκλειο.
Συγχωνεύεται η αστυνομική δύναμη σε κάθε νομό για να είναι υπό την αρμοδιότητα του προϊσταμένου κάθε νομού και στην ουσία η ιεραρχία είναι (από κάτω προς τα πάνω) περιπολία, μητροπολιτική υπηρεσία και γενική, που θα είναι το περιφερειακό αρχηγείο.
Επίσης, περιλαμβάνεται ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός σε κάθε Α.Δ.
Περιλαμβάνεται ενισχυμένο γραφείο εγκληματολογικών ερευνών σε κάθε διεύθυνση για να μπορεί 24 ώρες να καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών».
Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει ο κ. Παπακωνσταντής, «στόχος είναι να πετύχεις οποιοδήποτε σημείο της Κρήτης οποιαδήποτε ώρα του 24ωρου να είναι εφικτή η άμεση ανταπόκριση της αστυνομίας. Αυτό γίνεται μόνο με περιπολίες. Είναι ένα σύστημα που εφαρμόζεται πολύ επιτυχημένα όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά γενικά στις δυτικές χώρες».