Το αδιαχώρητο σημειώθηκε στις Οικονομικές Υπηρεσίες για ενστάσεις και διορθώσεις στα εκκαθαριστικά σημειώματα από τους φορολογούμενους του Ηρακλείου.
Χθες ήταν βάσει του πρώτου προγραμματισμού η τελευταία ημέρα καταθέσεων των ενστάσεων, αλλά και η τελευταία ημέρα πληρωμής της περαίωσης. Ωστόσο, λόγω της πληθώρας των υποθέσεων που χρήζουν περαιτέρω προσοχής δόθηκε παράταση στην περαίωση έως τις 17 Δεκεμβρίου με εγκύκλιο που εξέδωσε ο υπουργός Οικονομικών, στην οποία όπως έγινε γνωστό οι Εφορίες θα δέχονται για κάποιες ακόμα ημέρες πληρωμές, αλλά και ενστάσεις από τους φορολογούμενους.
Ανταπόκριση
Ικανοποιητική κρίνεται η ανταπόκριση των φορολογουμένων στην περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, καθώς το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε στις Εφορίες του Ηρακλείου και χθες από τους πολίτες που προσήλθαν για να προκαταβάλουν το 20% του φόρου και να μπουν στη ρύθμιση.
Ωστόσο, πολλά ήταν τα λάθη που διαπιστώθηκαν κατά τον έλεγχο της περαίωσης του κάθε φορολογουμένου, οι οποίοι έσπευσαν στην Εφορία που ανήκουν για να επανεξεταστεί το θέμα τους.
Σε άλλους διαπιστώθηκαν λάθη τα οποία μεταφράζονταν σε υπέρογκα ποσά, σε άλλους δεν είχαν μελετηθεί σωστά τα οικονομικά έτη που περιέχονταν στην περαίωση, ενώ σε κάποιες δεν είχε έρθει ακόμα το σημείωμα της περαίωσης.
Σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ. του ΟΕΕ/ΤΑΚ και αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οικονομολόγων, Νίκο Πρινιωτάκη, τα λάθη σημειώθηκαν λόγω του ότι η περαίωση εκδόθηκε από το σύστημα του υπουργείου Οικονομικών και δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι ιδιαίτερες περιπτώσεις της κάθε επιχείρησης.
«Τα λάθη είναι πάρα πολλά και καθημερινά εμφανίζονται κι άλλα. Ο λόγος που παρατηρήθηκε αυτή η πληθώρα των λανθασμένων περαιώσεων είναι το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών έβγαλε από το σύστημά του την περαίωση και δεν έλαβε υπόψη του τις ιδιαίτερες περιπτώσεις που έχει η κάθε επιχείρηση. Βέβαια, από την άλλη μεριά έχει παρατηρηθεί και το φαινόμενο ένας επιχειρηματίας να έχει σταματήσει το επάγγελμά του αλλά να μην έχει ειδοποιήσει κανέναν γι' αυτόν. Ενώ θα έπρεπε ο πρώτος που θα το γνώριζε να ήταν η Εφορία και να έχει κάνει διακοπή επαγγέλματος. Όσοι δεν έκαναν αυτήν τη διαδικασία σίγουρα είδαν υπέρογκα ποσά στην περαίωσή τους και τώρα τρέχουν για να κάνουν διακοπή επαγγέλματος και στη συνέχεια να ξεκαθαρίσουν το θέμα της περαίωσης» αναφέρει μιλώντας σχετικά στην «Τ» ο κ. Πρινιωτάκης.
Δεν προλαβαίνουν στην Α' ΔΟΥ
Η έλλειψη του προσωπικού, αλλά και η πληθώρα προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Α' ΔΟΥ είναι για πολλούς φορολογούμενους η αιτία που δεν έχουν προλάβει οι εργαζόμενοι να βγάλουν την περαίωση, αλλά να κάνουν και τον απαιτούμενο έλεγχο και διορθώσεις όπου αυτές χρειάζονται.
«Εκτός από τα λάθη που έχουν γίνει από το υπουργείο Οικονομικών στις περαιώσεις που έχουν σταλεί στους φορολογούμενους, υπάρχει πρόβλημα με την Εφορία της Α' ΔΥΟ, καθώς δεν έχει προσωπικό για να τρέξει τις υποθέσεις που πρέπει. Οι διορθώσεις πρέπει να γίνουν άμεσα, όπως και η έκδοση των περαιώσεων, σε όσους δεν έχουν ακόμα φτάσει, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται "χέρια", που η συγκεκριμένη δημόσια οικονομική υπηρεσία δεν έχει» αναφέρει μιλώντας, ο φορολογούμενος Γιάννης Χατζάκης, ο οποίος χθες βρισκόταν για αρκετή ώρα στην Α' ΔΟΥ και περίμενε να εξυπηρετηθεί, κατανοώντας όμως πλήρως την κατάσταση που βιώνουν οι υπάλληλοι της συγκεκριμένης Εφορίας.
Αρκετοί όμως είναι και οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν έχει φτάσει στα χέρια τους η περαίωση. «Δεν μας έχει έρθει ακόμα σημείωμα περαίωση και ήρθαμε στην Εφορία για να δούμε ακριβώς τι γίνεται. Ήρθαμε λοιπόν σήμερα, τελευταία ημέρα -αν δεν πάρουμε παράταση- για να μας το εκδώσουνε. Ελπίζω να μπορεί η Εφορία να μας το εκδώσει για να δούμε αν υπάρχει κάποιο λάθος και εφόσον όλα είναι σωστά να πληρώσουμε, αν όμως είναι λάθος να προλάβουμε να κάνουμε την αίτηση για επαναξέταση» αναφέρει μιλώντας η κυρία Μεραμπελιώτη.