ΤΕΧΝΕΣ · ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ · ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΧΑΝΙΑ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΛΑΣΙΘΙ BLOGS · ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ · ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΕΧΝΕΣ · ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ · ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΧΑΝΙΑ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΛΑΣΙΘΙ BLOGS · ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ · ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
Σήμερα Αύριο Μεθαύριο

ΠΟΕΣΥ: Μεγάλες συνέπειες αν κλείσει η Απογευματινή

03/11/2010 173 digitalcrete.gr
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) καταγγέλλει την απόπειρα της ιδιοκτησίας της εφημερίδας ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ να προσφύγει σε διαδικασία πτώχευσης και να οδηγήσει μια ιστορική εφημερίδα στο λουκέτο.

Όπως επισημαίνει σε ανκοίνωση της :

"Εάν αυτή η απόπειρα δεν αποτραπεί -έστω την τελευταία στιγμή- οι συνέπειες θα είναι μεγάλες: . Οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα μένουν κυριολεκτικά στο δρόμο στερούμενοι και των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων (δεδουλευμένα, αποζημιώσεις, επιδότηση ανεργίας.).

Η ενημέρωση υφίσταται πλήγμα, αφού αποδεικνύεται ότι ακόμα και μια ιστορική εφημερίδα μπορεί να πεταχτεί σαν στημένη λεμονόκουπα όταν τα συμφέροντα των ιδιοκτητών της -σε άλλους τομείς, όπως τα δημόσια έργα- παύουν να εξυπηρετούνται από την ιδιότητα του εκδότη".

Η ΠΟΕΣΥ καλεί την κυβέρνηση να πάψει να παρακολουθεί ως Πόντιος Πιλάτος τις τραγικές εξελίξεις στον Τύπο και να αναλάβει τις ρυθμιστικές ευθύνες που απορρέουν από τον ειδικό χαρακτήρα των επιχειρήσεων ενημέρωσης, αλλά και από τα προνόμια που απολαμβάνουν οι εκδότες. Καλεί επίσης τους εργαζόμενους στον Τύπο σε επαγρύπνηση και συστράτευση, ώστε να αποτρέψουμε μια εξαιρετικά δυσμενή εξέλιξη για όλον τον κλάδο.

Παραιτήθηκε το ΔΣ των Εκδοτών

Την παραίτηση τους υπέβαλλαν όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων και έχουν ορίσει γενική συνέλευση για νέο ΔΣ στις 16 Νοεμβρίου. H κίνηση αυτή υπάγεται στην τακτική των Εκδοτών απέναντι στις ενέργειες της ΕΣΗΕΑ, η οποία προετοιμάζεται για μεγάλες κινητοποιήσεις από την στιγμή που δεν έχει βρεθεί λύση (το χάσμα είναι μεγάλο) με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εγασίας.

Το ΔΣ των Εκδοτών είχε ισχύ μέχρι τις 23/3/2012 και το αποτελούσαν οι Σταύρος Ψυχάρης (Πρόεδρος), Δημήτρης Ρίζος (Αντιπρόεδρος), Αλέξης Ζαούσης (Γραμματέας), Φώτης Μπόμπολας (Ταμίας) και Ειρήνη Αθανασιάδη (Μέλος).
Σκέψεις για κλείσιμο του «Ελεύθερου»

Συνεδρίασε την Τετάρτη (03/11)το μικτό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με θέμα τις εργασιακές εξελίξεις στα ΜΜΕ και την πρόταση της ΕΣΗΕΑ (και του διασωματειακού) για απεργιακές κινητοποιήσεις μετά και το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Η εκδότρια της εφημερίδας "Ελεύθερος" δήλωσε στην ΕΣΗΕΑ ότι σκέφτεται να κλείσει την εφημερίδα, δημιουργώντας ανησυχία στους 25 δημοσιογράφους που εργάζονται εκεί.

Η εφημερίδα δε χρωστάει δεδουλευμένα, ή ασφαλιστικές εισφορές, της χρωστάει το κράτος και δεν μπορεί να εισπράξει, ενώ δεν έχει διαφήμιση. Φοβάται μήπως στην πορεία των πραγμάτων μπει μέσα, αν και όπως φαίνεται μάλλον επικρατούν πιο συνετές σκέψεις, από το λουκέτο.

Οσον αφορά την ΕΡΤ μέχρι την Τρίτη 2/11 (η προθεσμία λήγει την Πέμπτη 4/11) για 166 θέσεις συμβασιούχων δημοσιογράφων, είχαν γίνει ήδη 1660 αιτήσεις. Με παρέμβασή της η ΕΣΗΕΑ ζήτησε να μην υπάρξουν προσλήψεις, όσων ήδη εργάζονται αλλού, αλλά να προηγηθούν οι άνεργοι, που όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ είναι περίπου 600.

Η ΕΣΗΕΑ πασχίζει να κλείσει ραντεβού τβων εκπροσώπων των δημοτικών ΜΜΕ με τον υπουργό Γιάννη Ραγκούση αλλά μέχρι στιγμής δεν τα έχει καταφέρει.

Σε ότι αφορά την παραίτηση του ΔΣ των Εκδοτών έγινε αναφορά για την συνέλευση που έχουν στις 16 Νοεμβρίου για να συγκροτηθούν σε Σώμα, ενώ τονίστηκε η επιθυμία τους να μην υπάρχουν ΣΣΕ, αλλά ουσιαστικά ατομικές συμβάσεις.

Μείνε ενημερωμένος

Εβδομαδιαία ενημέρωση για εκδηλώσεις, νέα και πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης.