Βαξεβάνης εναντίον Ταγματάρχη: Η μάχη των επιστολών
Με αφορμή τη μη μετάδοση του προγραμματισμένου για χθες "Κουτιού της Πανδώρας" με θέμα τους μεγαλοοφειλέτες, ο Κώστας Βαξεβάνης απευθύνθηκε με ανοιχτή επιστολή στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ.
Ο Λάμπης Ταγματάρχης απάντησε με δική του επιστολή στον Κώστα Βαξεβάνη
για να δεχτεί τελικά ακόμη μία από το "μυαλό" του "Κουτιού της
Πανδώρας", ο οποίος μάλλον δεν πείστηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο.
Πιο συγκεκριμένα, ο Κώστας Βαξεβάνης ξεκίνησε τον "χορό" των επιστολών με την παρακάτω:
"Κύριε Ταγματάρχη,
Εδώ και μήνες είστε Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ. Της Δημόσιας Τηλεόρασης δηλαδή και όχι της “κρατικής”, όπως θέλουν να την αποκαλούν κάποιοι. Μιας τηλεόρασης που με το δυναμικό της, μπορεί σήμερα, τον καιρό της κρίσης, να παίξει σημαντικό ρόλο ενημέρωσης. Αυτό είναι για κάθε Έλληνα πολίτη το ζητούμενο και όχι για μια ακόμη φορά η ανακάλυψη “συνταγών” ακριβών και ευφάνταστων προγραμμάτων που είχαν ανακαλύψει προκάτοχοί σας που σήμερα απολογούνται στον εισαγγελέα.
Στις 20 Σεπτεμβρίου (ακριβώς πριν 3 μήνες), το Δ.Σ της ΕΡΤ ενέκρινε τον νέο κύκλο επεισοδίων για “Το Κουτί της Πανδώρας”. Οι λόγοι νομίζω είναι αυτονόητοι για κάθε Έλληνα. Μια εκπομπή έγκυρη, μεγάλης τηλεθέασης, ειδικού βάρους και φτηνότερη έως και 10.000 ευρώ από άλλες ομοειδείς.
Η ΕΡΤ ανακοίνωσε πως η πρώτη εκπομπή του νέου κύκλου θα έπαιζε σήμερα στις 23:00, με θέμα “Οι χρεοφειλέτες που όλοι αγαπήσαμε” και αφορούσε τους οφειλέτες του Δημοσίου που είχαν μια χλιδάτη ζωή ενώ χρωστούσαν εκατομμύρια στο Δημόσιο.
Παρά τον προγραμματισμό, εσείς ως σήμερα, δεν έχετε υπογράψει την σύμβαση της εκπομπής, καθιστώντας αδύνατο να παίξει (αυτό ανεξάρτητα με την απεργία της ΕΡΤ). Και το ερώτημα είναι γιατί; Γιατί για όσες εκπομπές εγκρίθηκαν μαζί με τη δική μου έχετε υπογράψει, αλλά όχι για Το Κουτί της Πανδώρας; Γιατί τις έχετε βγάλει όλες στον αέρα αλλά όχι τη δική μου, παρότι έχετε στα χέρια σας ήδη τέσσερα έτοιμα επεισόδια αποκαλυπτικών εκπομπών; Τι είναι αυτό που σας κάνει να συμπεριφέρεστε έτσι, διακινδυνεύοντας μάλιστα δίωξη για παράβαση καθήκοντος, πράγμα για το οποίο έχετε ενημερωθεί από τις νομικές υπηρεσίες;
Επειδή, λοιπόν, πιστεύω και στη Δημοσιογραφία και στη Δημόσια Τηλεόραση, θα σας παρακαλούσα δημόσια να μου απαντήσετε -μια και ποτέ δεν μπήκατε στον κόπο να απαντήσετε ως επαγγελματίας σε επιστολές που σας έστειλα- σε αυτά που ξέρετε καλά:
Πέρυσι ενώ βρισκόμουν σε αποστολή στο Μπαγκλαντές, έμαθα κατά τύχη πως είχατε δώσει εντολή να μην παίξει Το Κουτί της Πανδώρας. Χωρίς λόγο, χωρίς να με ενημερώσετε. Πετάξατε την εκπομπή για να βάλετε μια άλλη δικής σας έμπνευσης, την “3 ΝΕΤ”. Τι είναι αυτό που σας έκανε να θέλετε τόσο πολύ να σταματήσετε ένα πετυχημένο “προϊόν”, εσείς ένας μάνατζερ, για να βάλετε κάτι άλλο; Δε μου απαντήσατε.
Στη συνέχεια, προσπαθήσατε να κάνετε την εκπομπή 15μερη λέγοντας διάφορες δικαιολογίες που πάλι δεν κάνατε τον κόπο να πείτε σε μένα.
Το πιο χαρακτηριστικό απ’ όλα είναι ότι μια μέρα ενώ επρόκειτο να παίξει η εκπομπή, παίξατε τη μεθεπόμενη και στις 2 μετά τα μεσάνυχτα την Πανδώρα που ήταν προγραμματισμένη για τις 23:00.
Το γεγονός προκάλεσε σχόλια στον Τύπο αλλά εσείς συνεχίσατε ακάθεκτος. Το επόμενο διάστημα όταν είχα σε εξέλιξη τρεις εκπομπές έρευνας για το στημένο ποδόσφαιρο, οι εκπομπές μου έπαιζαν μετά τα μεσάνυχτα, ενώ δεν έπαιζε καν τρειλερ, με το επιχείρημα πως έπρεπε να τις δει η νομική υπηρεσία. Όπως έχω μάθει, είμαι ο μοναδικός δημοσιογράφος που έχω το προνόμιο να μου ελέγχετε αυτοπροσώπως τις εκπομπές, μαζί με την κουστωδία συνεργατών σας, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με δημοσιογραφία, ούτε και τέτοιο θεσμικό ρόλο.
Σε μία από τις εκπομπές, αυτή για τον Μάκη Ψωμιάδη, δεν παίξατε κανένα τρέιλερ και αναγκάστηκα να δημοσιοποιήσω μέσω ίντερνετ το γεγονός ώστε να μην πάει χαμένη μια εκπομπή και μια πολύ σοβαρή έρευνα-σοκ που αποτελεί πλέον κομμάτι της δικογραφίας για τα στημένα. Αν και τότε δεν πίστεψα πως μπορεί κάτι να φοβηθήκατε σε αυτή την εκπομπή επειδή ήσασταν συνομιλητής του Ψωμιάδη κατά την αγοραπωλησία της ΑΕΚ, ωστόσο δεν μπόρεσα ποτέ να εξηγήσω τη συμπεριφορά σας.
Το τραγελαφικό επίσης είναι πως λίγο καιρό πριν με είχατε καλέσει με άλλους συναδέλφους (Αυγερόπουλο, Βασιλόπουλο, Κούλογλου) να δώσω χείρα βοηθείας στην προσπάθειά σας για νέο πρόγραμμα. Τελικώς η πρότασή σας για το νέο πρόγραμμα ήταν η εκπομπή Escape η οποία προκάλεσε μεγάλα σχόλια για το κοστολόγιό της. Στοίχιζε 14.000, μία εκπομπή σε ένα στούντιο, όταν θεωρούσατε πως η Πανδώρα με γυρίσματα σε όλο τον πλανήτη και έρευνα μηνών , στοιχίζει πολλά (20.000 ευρώ). Το πόσο έπρεπε να στοιχίζει η εκπομπή την οποία παρότι παίζατε 3 φορές τη μέρα δεν εξασφαλίζατε τηλεθέαση, μπορείτε να το δείτε σε κοστολόγια αντίστοιχων εκπομπών σε ιδιωτική τηλεόραση. (Θα σας παρακαλέσω να μην επικαλεστείτε εδώ τα περί επιτροπής κοστολογίου της ΕΡΤ).
Διαφωνώ με την αντίληψη που έχετε για την Δημόσια Τηλεόραση. Είστε ένας ακόμη που θεωρεί πως η ΕΡΤ πρέπει να σπαταλά εκατομμύρια για να αγοράζει προγράμματα όπως το Champions League , τα οποία αδυνατούν να αγοράσουν ιδιωτικά κανάλια μεγάλης θεαματικότητας επειδή τα έξοδα είναι δυσανάλογα των εσόδων. Δεν ξέρω το λόγο που πρέπει να παίρνουν συνεχώς λεφτά οι εταιρείες πώλησης δικαιωμάτων από την ΕΡΤ που εδώ και χρόνια φαίνεται πρόθυμη να τους πληρώνει. Ξέρω όμως πως με τα χρήματα αυτά ( 30 εκατομμύρια;) θα μπορούσε να δημιουργηθεί πολύ σημαντικό πρόγραμμα στη Δημόσια τηλεόραση και να λυθεί διαφορετικά το θέμα με τους χιλιάδες συναδέλφους που είναι υπό απόλυση.
Δεν ξέρω αν η στάση σας έχει σχέση με απειλές που δέχτηκα από πολιτικό πρόσωπο δημόσια για το θάρρος μου να κάνω τη δουλειά μου. Ξέρω όμως πως αυτή η ΕΡΤ έχει ταλαιπωρηθεί επί δεκαετίες από κομματικές παρεμβάσεις, ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί για τη διοίκησή τους και άλλους που την αντιλαμβάνονται ως φέουδο και όχι Δημόσιο αγαθό.
Κύριε Ταγματάρχη, η Δημόσια τηλεόραση δεν χρειάζεται λοχαγούς κομματικών γραμμών ή συμφερόντων. Δεν χρειάζεται ούτε μάνατζερ που αντιλαμβάνονται έναν ευαίσθητο χώρο ως πεδίο συμφωνιών με την γνωστή πιάτσα, αλλά αλήθειες γνωστές σε όλους. Εγώ πάντως αυτό που χρειάζομαι είναι η απάντησή σας, πριν καταφύγω στη Δικαιοσύνη για να σας μηνύσω για παράβαση καθήκοντος".
Μετά από λίγη ώρα, ο κ. Ταγματάρχης προσπάθησε να απαντήσει με τη δική του επιστολή:
"Αγία Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2011
Προς
τον κ. Κώστα Βαξεβάνη
Δημοσιογράφο
κύριε Βαξεβάνη
Έλαβα την επιστολή σας (χωρίς ημερομηνία) και προσπαθώ να κατανοήσω τις πραγματικές προθέσεις σας. Δηλαδή,
1. αν θέλετε να ενημερωθείτε για την καθυστέρηση υπογραφής της σύμβασης μεταξύ ΕΡΤ και της εταιρίας παραγωγής σας,
2. αν έχετε πρόβλημα με τον προγραμματισμό των εκπομπών σας,
3. αν με απειλείτε αναφερόμενος στις εκπομπές Escape και Champions League
4. αν θέλετε να μου εκθέσετε τις απόψεις σας για τη Δημόσια Τηλεόραση,
5. αν θέλετε να δηλώσετε πως βρίσκεστε υπό καθεστώς πολιτικής δίωξης.
1. Στην πρώτη ερώτησή σας για ποιο λόγο δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση της εκπομπής σας η απάντηση είναι :
• Γιατί στη σύμβαση που είχε η εταιρία παραγωγής σας με την ΕΡΤ και έληξε στις 30/06/2011 υπήρχαν ελλιπή και προβληματικά παραστατικά που αφορούσαν εκτός έδρας μετακινήσεις σας. Ειδικότερα, υπήρχαν τιμολόγια τα οποία δεν ανταποκρίνονταν στον προϋπολογισμό που είχατε καταθέσει και είχε εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ. Το θέμα εκκρεμούσε στην Επιτροπή Κοστολογίου και τις Οικονομικές Υπηρεσίες οι οποίες εντέλει απέρριψαν παραστατικά ύψους 24.000€ ως μη αποδεκτά.
• Διότι κατόπιν δικού σας αιτήματος το Νοέμβριο 2011, ζητήσατε τροποποίηση του επιμερισμού του κόστους της παραγωγής σας για τη νέα σύμβαση περίοδος 2011-2012. Η Επιτροπή Κοστολογίου εισηγήθηκε σχετικά στις 07-12-2011 πράγμα το οποίο ενημερωθήκατε και αποδεχτήκατε.
• Παρότι υπήρχε αυτή η οικονομική εκκρεμότητα με την ΕΡΤ, η
Δημόσια Τηλεόραση με την από 20-09-2011 Απόφαση Διοικητικού
Συμβουλίου της ενέκρινε την ανανέωση της σύμβασης παραγωγής της εκπομπής «Το κουτί της Πανδώρας».
2. Στο δεύτερο ερώτημά σας, σχετικά με τον προγραμματισμό των εκπομπών σας και ειδικότερα αυτών με θέμα τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, απάντηση είναι ότι, η συγκεκριμένη εκπομπή «Χάσαμε την μπάλα» (Α΄επεισόδιο) προβλήθηκε 2 φορές : την Πέμπτη 07/07/2011 στις
00:30 όπου μεταδόθηκε καθυστερημένα λόγω α) παράτασης του Κεντρικού
Δελτίου Ειδήσεων, β) έκτακτης συνέντευξης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών γ) προγραμματισμένης ζωντανής εκπομπής για τα μεγάλα θέματα στην παιδεία και την Κυριακή 10/07/2011 σε επανάληψη. Το Β΄επεισόδιο της εκπομπής, μεταδόθηκε στις 14/07/2011 στην προγραμματισμένη ώρα και το Γ΄επεισόδιο μεταδόθηκε στις 21/07/2011 και ώρα 00:41 κατόπιν σύστασης της Νομικής Υπηρεσίας λόγω ορισμένων σκληρών τηλεοπτικών σκηνών που περιείχε. Παρεμπιπτόντως στην επιστολή σας αφήνετε απαράδεκτους υπαινιγμούς ότι δήθεν υπήρξα «συνομιλητής» του κ. Ψωμιάδη και γι’ αυτό το λόγο μετατέθηκε η εκπομπή σας. Θα πρέπει να γνωρίζετε ως ρεπόρτερ που μάλιστα έχει κάνει και έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα ότι, με το συγκεκριμένο άτομο είχα δεκάδες δικαστικές διαμάχες για αρκετά χρόνια. Κι αν δεν το γνωρίζετε μπορείτε πολύ εύκολα να το μάθετε αν ανατρέξετε στα σχετικά πρωτοσέλιδα ή ρωτήσετε συναδέλφους σας.
3. Όσον αφορά τους εκβιαστικούς υπαινιγμούς σας σχετικά με το κόστος της εκπομπής Escape και το κόστος αγοράς των δικαιωμάτων μετάδοσης του Champions League, σας απαντώ ότι υιοθετείτε άθελά σας την άποψη των ιδιωτικών καναλιών που θέλουν την ΕΡΤ φτωχό συγγενή στον τηλεοπτικό χώρο. Παρόλα αυτά, θέτω στη διάθεσή σας – όπως και σε κάθε Έλληνα πολίτη - κάθε πληροφορία σχετική με τις εκπομπές αυτές.
4. Σέβομαι τις απόψεις σας για τη Δημόσια Τηλεόραση και σας εύχομαι όταν θα αναλάβετε τη θέση μου να τις εφαρμόσετε.
5. Κατανοώ την ανάγκη σας να εμφανιστείτε ως ήρωας και θύμα πολιτικής δίωξης στη χώρα μας. Αντιπαρέρχομαι τα σενάρια συνομωσίας που αναφέρετε στην επιστολή σας και τις προσωπικές σας εναντίον μου ύβρεις («λοχαγός κομματικών γραμμών ή συμφερόντων») και σας γνωρίζω ότι:
• η ανανέωση της σύμβασης παραγωγής της εκπομπής σας, έγινε κατόπιν δικής μου εισήγησης
• προγραμματίστηκε να προβληθεί άμεσα, παρότι υπήρχαν οι προαναφερόμενες εκκρεμότητες
• η προγραμματισμένη μετάδοση της εκπομπής σας αναβλήθηκε, λόγω των παρατεταμένων απεργιακών κινητοποιήσεων των δημοσιογράφων. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΣΗΕΑ δεν επιτρέπει τη μετάδοση οποιασδήποτε εκπομπής ενημερωτικού χαρακτήρα (μαγνητοσκοπημένη ή ζωντανή) σε πρώτη μετάδοση.
• η εκπομπή σας θα μεταδοθεί αμέσως μετά τον έλεγχο της Νομικής
Υπηρεσίας και το τέλος των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Σας προκαλώ λοιπόν να καταφύγετε στη δικαιοσύνη για να καταθέσετε τη σχετική μήνυση για παράβαση καθήκοντος.
Αναρωτιέμαι :
1. τι είδους «πολιτική δίωξη» είναι αυτή, όταν η εταιρία σας από τη συνεργασία σας με την ΕΡΤ έχει ήδη εισπράξει για την περίοδο 2010-2011 το ποσό των 1.174.120€ ενώ για την νέα περίοδο 2011-2012
έχει εγκριθεί το ποσό των 943.164€, σύνολο και για τις 2 περιόδους
2.117.284€ (δύο εκατομμύρια εκατόν δεκαεπτά χιλιάδες διακόσια ογδοντατέσσερα Ευρώ).
2. τί είδους «πολιτική δίωξη» είναι αυτή, όταν σας ανανεώσαμε τη σύμβασή σας παρά τα προβλήματα που αναφέρθηκαν
3. τί είδους «πολιτική δίωξη» είναι αυτή, όταν μόλις στις 12/12/2011 κάναμε αποδεκτές τις τροποποιήσεις που ζητήσατε για τη νέα σας σύμβαση και προγραμματίσαμε την προβολή της εκπομπής σας
4. τί είδους «πολιτική δίωξη» είναι αυτή, όταν η εκπομπή σας γνωρίζετε ότι θα προβληθεί άμεσα.
Αναρωτιέμαι αν υπάρχουν όρια στην ανοχή που πρέπει να επιδείξουν στελέχη της εταιρίας - δεν αναφέρομαι μόνο στο πρόσωπό μου - σε ύβρεις, προσωπικές λοιδορίες και εκβιασμούς.
Ο καθένας από μας, κ. Βαξεβάνη, έχει τη δική του μικρή ιστορία στο χώρο της δημοσιογραφίας. Η δική μου δεν σας επιτρέπει να αφήνετε υπονοούμενα ότι δέχτηκα ή αποδέχτηκα οποιεσδήποτε πιέσεις για να σας κόψω την εκπομπή, αλλά δεν μου επιτρέπει και να σας παρουσιάσω ως θύμα σκευωριών και συνομωσιών.
Λάμπης Ταγματάρχης
Διευθύνων Σύμβουλος ΕΡΤ Α.Ε."
Ο Κώστας Βαξεβάνης με νέα του απάντηση-επιστολή επισημαίνει πως "απάντηση τελικά δεν πήρε" στην ερώτηση που έθεσε:
"Κύριε Ταγματάρχη,
Μου γράψατε τρεις σελίδες επιστολή για να μην απαντήσετε και πάλι σε κάτι πάρα πολύ απλό. Γιατί δεν έχετε υπογράψει τη σύμβαση μιας εκπομπής που έχει εγκρίνει το ΔΣ της ΕΡΤ; Κατ αρχήν γνωρίζετε καλά πως δεν έχω καμία εταιρεία παραγωγής, αλλά σκόπιμα δημιουργείτε εντυπώσεις για μια «εταιρεία παραγωγής μου» που έχει εισπράξει λεφτά από την ΕΡΤ. Είναι ξεκάθαρο αυτό.
Πάμε στην ουσία. Τρεις μήνες δεν υπογράφετε. Η εκπομπή για τους οφειλέτες του Δημοσίου ήταν έτοιμη μια βδομάδα πριν, αλλά οι υπηρεσίες σας δεν την παραλάμβαναν επειδή δεν είχε υπογραφεί καμία σύμβαση από την μεριά σας. Εξάλλου έχετε ήδη στα χέρια σας άλλες 3 εκπομπές από την περυσινή σεζόν, τις οποίες μάλιστα έχετε πληρώσει. Παρ όλα αυτά η νέα εκπομπή παραδόθηκε στις 19 Δεκεμβρίου και είχατε 40 ώρες για να τη δείτε. Όχι εσείς, ούτε η Νομική Υπηρεσία. Η Νομική Υπηρεσία δεν είναι δημοσιογραφικό όργανο, αλλά γνωμοδοτικό. Επιβεβαιώνετε λοιπόν, ότι για μένα, μόνο για μένα και την εκπομπή μου, έχετε θεσμοθετήσει μια παραλειτουργία. Την βάζετε σε εφαρμογή για να δημιουργήσετε προσχήματα και εμπόδια. Ένα νέο «όργανο», ξένο με τις δημοσιογραφικές λειτουργίες, που αποτελείται από ανθρώπους που έχετε επιλέξει και δεν έχουν καμιά θεσμική αρμοδιότητα, ασελγεί πάνω σε δημοσιογραφικές έρευνες και δουλειά ανθρώπων. Για ποιό λόγο, αλήθεια; Είναι η δουλειά σας να βλέπετε εκπομπές prive και να λογοκρίνετε; Σε ποιες άλλες εκπομπές το κάνετε;
Επικαλεστήκατε διάφορα περί προβληματικών παραστατικών. Ναι, απ ό,τι με ενημέρωσε η εταιρεία παραγωγής (βλέπετε, εμένα η δουλειά μου είναι η έρευνα και όχι οι παραγωγές) οι υπηρεσίες σας, μετά τη σύγκρουσή μας για την προσπάθειά σας να κόψετε την εκπομπή χωρίς την έγκριση του ΔΣ της ΕΡΤ, πέρυσι ακόμη, αρνήθηκαν να εγκρίνουν ποσό 24.000 ευρώ για έξοδα αποστολών της προηγούμενης χρονιάς. Το ποσό αυτό δεν ήταν ποσό που υπερέβαινε το κόστος παραγωγής. Απλώς οι υπηρεσίες σας αναγνώριζαν μεν, ως έξοδα αποστολής την μετακίνηση, το ξενοδοχείο και το φαγητό, ωστόσο δεν αναγνώριζαν ως έξοδα αποστολής εκτός Αθηνών τα καύσιμα, τους διερμηνείς και τις εσωτερικές μετακινήσεις.
Εν ολίγοις χρειάστηκε χαρτούρα και ραντεβού ωρών μετά από απαίτηση της εταιρείας για να οριστεί η φύση των εξόδων αυτών. Καμιά εκπομπή δεν στοίχισε παραπάνω στην ΕΡΤ, από όσα όριζε η σύμβαση. Κι αυτό είναι ξεκάθαρο.
Τα υπόλοιπα είναι όπως τα ξέρετε και σας τα έχω γράψει. Δεν απαντάτε. Γιατί πέρυσι πετάξατε το «Κουτί της Πανδώρας» και βάλατε μια άλλη εκπομπή; Γιατί κόβατε τα τρέιλερ; Γιατί «τραβάγατε» τα δελτία δύο ώρες, όποτε είχε αποκαλυπτική «Πανδώρα»; Γιατί τέτοιο προσωπικό ενδιαφέρον για τις εκπομπές με το ποδόσφαιρο;
Όσα λέτε και παρουσιάζετε ως χάρη σε μένα και την εκπομπή μου, είναι το αυτονόητο δικαίωμα των επαγγελματιών που έχουν 25 χρόνια στο επάγγελμα να διεκδικούν μια ώρα εκπομπής στην ΕΡΤ, την οποία προφανώς αντιλαμβάνεστε ως τσιφλίκι, στο οποίο δίνεται προσωπικές άδειες και διαβατήρια.
Αυτά που αναφέρετε, ότι δήθεν κάνω υπαινιγμούς για προγράμματα που επιλέξατε, είναι πράγματα που έχουν δημοσιευτεί σε σοβαρές εφημερίδες και αποτελούν αξιολογική κρίση ενός ανθρώπου που είναι δεκαετίες στη δουλειά. Ξέρω πολύ καλά πόσο στοιχίζει μια εκπομπή στούντιο. Σε ό,τι αφορά τα του ποδοσφαίρου τα οποία έχουν προκαλέσεις ερωτήσεις βουλευτών στη Βουλή, είναι ήδη θέμα δικαστικής διερεύνησης.
Επιμένω σε αυτό που έγραψα. Τα τελευταία χρόνια η ΕΡΤ με το πρόσχημα της «εμπορικότητας» ανακάλυψε EUROVISION, events, ποδοσφαιρικές εκδηλώσεις, ακριβά προϊόντα που πάντα διοργανώνουν συγκεκριμένες εταιρείες. Έχω καταθέσει γι αυτά στην εισαγγελέα. Η Δημόσια Τηλεόραση πρέπει να έχει άλλο ρόλο. Και ναι, δεν μπορεί να δίνει 30 εκατομμύρια για κάτι που δεν αγοράζουν τα ιδιωτικά κανάλια, επειδή δεν συμφέρει. Την ώρα μάλιστα που κλείνει ένα δημόσιο κανάλι όπως η ΕΤ 1 αφήνοντας κόσμο στο δρόμο, επανδρωμένο με επαγγελματίες δημοσιογράφους και τεχνικούς και όχι «υπαλλήλους της κρατικής».
Είναι επίσης προφανές πως δεν έχω καμιά ανάγκη να εμφανιστώ ως ήρωας. Ούτε να σας βάλω στη θέση κάποιου εχθρού. Ακόμη και αν αντιλαμβανόμουν στρεβλά το επάγγελμά μου, ακόμη και αν επέλεγα να γίνω «ήρωας» είναι σίγουρο πως δεν θα επέλεγα εσάς.
Ξέρετε, ο αντίπαλος δίνει αξία στον αντίπαλο. Και δεν νομίζω πως μπορείτε να μου δώσετε καμία.
Κώστας Βαξεβάνης"
Εν αναμονή ακόμη μιας απάντησης από τον Λάμπη Ταγματάρχη...(;)
Πιο συγκεκριμένα, ο Κώστας Βαξεβάνης ξεκίνησε τον "χορό" των επιστολών με την παρακάτω:
"Κύριε Ταγματάρχη,
Εδώ και μήνες είστε Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ. Της Δημόσιας Τηλεόρασης δηλαδή και όχι της “κρατικής”, όπως θέλουν να την αποκαλούν κάποιοι. Μιας τηλεόρασης που με το δυναμικό της, μπορεί σήμερα, τον καιρό της κρίσης, να παίξει σημαντικό ρόλο ενημέρωσης. Αυτό είναι για κάθε Έλληνα πολίτη το ζητούμενο και όχι για μια ακόμη φορά η ανακάλυψη “συνταγών” ακριβών και ευφάνταστων προγραμμάτων που είχαν ανακαλύψει προκάτοχοί σας που σήμερα απολογούνται στον εισαγγελέα.
Στις 20 Σεπτεμβρίου (ακριβώς πριν 3 μήνες), το Δ.Σ της ΕΡΤ ενέκρινε τον νέο κύκλο επεισοδίων για “Το Κουτί της Πανδώρας”. Οι λόγοι νομίζω είναι αυτονόητοι για κάθε Έλληνα. Μια εκπομπή έγκυρη, μεγάλης τηλεθέασης, ειδικού βάρους και φτηνότερη έως και 10.000 ευρώ από άλλες ομοειδείς.
Η ΕΡΤ ανακοίνωσε πως η πρώτη εκπομπή του νέου κύκλου θα έπαιζε σήμερα στις 23:00, με θέμα “Οι χρεοφειλέτες που όλοι αγαπήσαμε” και αφορούσε τους οφειλέτες του Δημοσίου που είχαν μια χλιδάτη ζωή ενώ χρωστούσαν εκατομμύρια στο Δημόσιο.
Παρά τον προγραμματισμό, εσείς ως σήμερα, δεν έχετε υπογράψει την σύμβαση της εκπομπής, καθιστώντας αδύνατο να παίξει (αυτό ανεξάρτητα με την απεργία της ΕΡΤ). Και το ερώτημα είναι γιατί; Γιατί για όσες εκπομπές εγκρίθηκαν μαζί με τη δική μου έχετε υπογράψει, αλλά όχι για Το Κουτί της Πανδώρας; Γιατί τις έχετε βγάλει όλες στον αέρα αλλά όχι τη δική μου, παρότι έχετε στα χέρια σας ήδη τέσσερα έτοιμα επεισόδια αποκαλυπτικών εκπομπών; Τι είναι αυτό που σας κάνει να συμπεριφέρεστε έτσι, διακινδυνεύοντας μάλιστα δίωξη για παράβαση καθήκοντος, πράγμα για το οποίο έχετε ενημερωθεί από τις νομικές υπηρεσίες;
Επειδή, λοιπόν, πιστεύω και στη Δημοσιογραφία και στη Δημόσια Τηλεόραση, θα σας παρακαλούσα δημόσια να μου απαντήσετε -μια και ποτέ δεν μπήκατε στον κόπο να απαντήσετε ως επαγγελματίας σε επιστολές που σας έστειλα- σε αυτά που ξέρετε καλά:
Πέρυσι ενώ βρισκόμουν σε αποστολή στο Μπαγκλαντές, έμαθα κατά τύχη πως είχατε δώσει εντολή να μην παίξει Το Κουτί της Πανδώρας. Χωρίς λόγο, χωρίς να με ενημερώσετε. Πετάξατε την εκπομπή για να βάλετε μια άλλη δικής σας έμπνευσης, την “3 ΝΕΤ”. Τι είναι αυτό που σας έκανε να θέλετε τόσο πολύ να σταματήσετε ένα πετυχημένο “προϊόν”, εσείς ένας μάνατζερ, για να βάλετε κάτι άλλο; Δε μου απαντήσατε.
Στη συνέχεια, προσπαθήσατε να κάνετε την εκπομπή 15μερη λέγοντας διάφορες δικαιολογίες που πάλι δεν κάνατε τον κόπο να πείτε σε μένα.
Το πιο χαρακτηριστικό απ’ όλα είναι ότι μια μέρα ενώ επρόκειτο να παίξει η εκπομπή, παίξατε τη μεθεπόμενη και στις 2 μετά τα μεσάνυχτα την Πανδώρα που ήταν προγραμματισμένη για τις 23:00.
Το γεγονός προκάλεσε σχόλια στον Τύπο αλλά εσείς συνεχίσατε ακάθεκτος. Το επόμενο διάστημα όταν είχα σε εξέλιξη τρεις εκπομπές έρευνας για το στημένο ποδόσφαιρο, οι εκπομπές μου έπαιζαν μετά τα μεσάνυχτα, ενώ δεν έπαιζε καν τρειλερ, με το επιχείρημα πως έπρεπε να τις δει η νομική υπηρεσία. Όπως έχω μάθει, είμαι ο μοναδικός δημοσιογράφος που έχω το προνόμιο να μου ελέγχετε αυτοπροσώπως τις εκπομπές, μαζί με την κουστωδία συνεργατών σας, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με δημοσιογραφία, ούτε και τέτοιο θεσμικό ρόλο.
Σε μία από τις εκπομπές, αυτή για τον Μάκη Ψωμιάδη, δεν παίξατε κανένα τρέιλερ και αναγκάστηκα να δημοσιοποιήσω μέσω ίντερνετ το γεγονός ώστε να μην πάει χαμένη μια εκπομπή και μια πολύ σοβαρή έρευνα-σοκ που αποτελεί πλέον κομμάτι της δικογραφίας για τα στημένα. Αν και τότε δεν πίστεψα πως μπορεί κάτι να φοβηθήκατε σε αυτή την εκπομπή επειδή ήσασταν συνομιλητής του Ψωμιάδη κατά την αγοραπωλησία της ΑΕΚ, ωστόσο δεν μπόρεσα ποτέ να εξηγήσω τη συμπεριφορά σας.
Το τραγελαφικό επίσης είναι πως λίγο καιρό πριν με είχατε καλέσει με άλλους συναδέλφους (Αυγερόπουλο, Βασιλόπουλο, Κούλογλου) να δώσω χείρα βοηθείας στην προσπάθειά σας για νέο πρόγραμμα. Τελικώς η πρότασή σας για το νέο πρόγραμμα ήταν η εκπομπή Escape η οποία προκάλεσε μεγάλα σχόλια για το κοστολόγιό της. Στοίχιζε 14.000, μία εκπομπή σε ένα στούντιο, όταν θεωρούσατε πως η Πανδώρα με γυρίσματα σε όλο τον πλανήτη και έρευνα μηνών , στοιχίζει πολλά (20.000 ευρώ). Το πόσο έπρεπε να στοιχίζει η εκπομπή την οποία παρότι παίζατε 3 φορές τη μέρα δεν εξασφαλίζατε τηλεθέαση, μπορείτε να το δείτε σε κοστολόγια αντίστοιχων εκπομπών σε ιδιωτική τηλεόραση. (Θα σας παρακαλέσω να μην επικαλεστείτε εδώ τα περί επιτροπής κοστολογίου της ΕΡΤ).
Διαφωνώ με την αντίληψη που έχετε για την Δημόσια Τηλεόραση. Είστε ένας ακόμη που θεωρεί πως η ΕΡΤ πρέπει να σπαταλά εκατομμύρια για να αγοράζει προγράμματα όπως το Champions League , τα οποία αδυνατούν να αγοράσουν ιδιωτικά κανάλια μεγάλης θεαματικότητας επειδή τα έξοδα είναι δυσανάλογα των εσόδων. Δεν ξέρω το λόγο που πρέπει να παίρνουν συνεχώς λεφτά οι εταιρείες πώλησης δικαιωμάτων από την ΕΡΤ που εδώ και χρόνια φαίνεται πρόθυμη να τους πληρώνει. Ξέρω όμως πως με τα χρήματα αυτά ( 30 εκατομμύρια;) θα μπορούσε να δημιουργηθεί πολύ σημαντικό πρόγραμμα στη Δημόσια τηλεόραση και να λυθεί διαφορετικά το θέμα με τους χιλιάδες συναδέλφους που είναι υπό απόλυση.
Δεν ξέρω αν η στάση σας έχει σχέση με απειλές που δέχτηκα από πολιτικό πρόσωπο δημόσια για το θάρρος μου να κάνω τη δουλειά μου. Ξέρω όμως πως αυτή η ΕΡΤ έχει ταλαιπωρηθεί επί δεκαετίες από κομματικές παρεμβάσεις, ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί για τη διοίκησή τους και άλλους που την αντιλαμβάνονται ως φέουδο και όχι Δημόσιο αγαθό.
Κύριε Ταγματάρχη, η Δημόσια τηλεόραση δεν χρειάζεται λοχαγούς κομματικών γραμμών ή συμφερόντων. Δεν χρειάζεται ούτε μάνατζερ που αντιλαμβάνονται έναν ευαίσθητο χώρο ως πεδίο συμφωνιών με την γνωστή πιάτσα, αλλά αλήθειες γνωστές σε όλους. Εγώ πάντως αυτό που χρειάζομαι είναι η απάντησή σας, πριν καταφύγω στη Δικαιοσύνη για να σας μηνύσω για παράβαση καθήκοντος".
Μετά από λίγη ώρα, ο κ. Ταγματάρχης προσπάθησε να απαντήσει με τη δική του επιστολή:
"Αγία Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2011
Προς
τον κ. Κώστα Βαξεβάνη
Δημοσιογράφο
κύριε Βαξεβάνη
Έλαβα την επιστολή σας (χωρίς ημερομηνία) και προσπαθώ να κατανοήσω τις πραγματικές προθέσεις σας. Δηλαδή,
1. αν θέλετε να ενημερωθείτε για την καθυστέρηση υπογραφής της σύμβασης μεταξύ ΕΡΤ και της εταιρίας παραγωγής σας,
2. αν έχετε πρόβλημα με τον προγραμματισμό των εκπομπών σας,
3. αν με απειλείτε αναφερόμενος στις εκπομπές Escape και Champions League
4. αν θέλετε να μου εκθέσετε τις απόψεις σας για τη Δημόσια Τηλεόραση,
5. αν θέλετε να δηλώσετε πως βρίσκεστε υπό καθεστώς πολιτικής δίωξης.
1. Στην πρώτη ερώτησή σας για ποιο λόγο δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση της εκπομπής σας η απάντηση είναι :
• Γιατί στη σύμβαση που είχε η εταιρία παραγωγής σας με την ΕΡΤ και έληξε στις 30/06/2011 υπήρχαν ελλιπή και προβληματικά παραστατικά που αφορούσαν εκτός έδρας μετακινήσεις σας. Ειδικότερα, υπήρχαν τιμολόγια τα οποία δεν ανταποκρίνονταν στον προϋπολογισμό που είχατε καταθέσει και είχε εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ. Το θέμα εκκρεμούσε στην Επιτροπή Κοστολογίου και τις Οικονομικές Υπηρεσίες οι οποίες εντέλει απέρριψαν παραστατικά ύψους 24.000€ ως μη αποδεκτά.
• Διότι κατόπιν δικού σας αιτήματος το Νοέμβριο 2011, ζητήσατε τροποποίηση του επιμερισμού του κόστους της παραγωγής σας για τη νέα σύμβαση περίοδος 2011-2012. Η Επιτροπή Κοστολογίου εισηγήθηκε σχετικά στις 07-12-2011 πράγμα το οποίο ενημερωθήκατε και αποδεχτήκατε.
• Παρότι υπήρχε αυτή η οικονομική εκκρεμότητα με την ΕΡΤ, η
Δημόσια Τηλεόραση με την από 20-09-2011 Απόφαση Διοικητικού
Συμβουλίου της ενέκρινε την ανανέωση της σύμβασης παραγωγής της εκπομπής «Το κουτί της Πανδώρας».
2. Στο δεύτερο ερώτημά σας, σχετικά με τον προγραμματισμό των εκπομπών σας και ειδικότερα αυτών με θέμα τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, απάντηση είναι ότι, η συγκεκριμένη εκπομπή «Χάσαμε την μπάλα» (Α΄επεισόδιο) προβλήθηκε 2 φορές : την Πέμπτη 07/07/2011 στις
00:30 όπου μεταδόθηκε καθυστερημένα λόγω α) παράτασης του Κεντρικού
Δελτίου Ειδήσεων, β) έκτακτης συνέντευξης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών γ) προγραμματισμένης ζωντανής εκπομπής για τα μεγάλα θέματα στην παιδεία και την Κυριακή 10/07/2011 σε επανάληψη. Το Β΄επεισόδιο της εκπομπής, μεταδόθηκε στις 14/07/2011 στην προγραμματισμένη ώρα και το Γ΄επεισόδιο μεταδόθηκε στις 21/07/2011 και ώρα 00:41 κατόπιν σύστασης της Νομικής Υπηρεσίας λόγω ορισμένων σκληρών τηλεοπτικών σκηνών που περιείχε. Παρεμπιπτόντως στην επιστολή σας αφήνετε απαράδεκτους υπαινιγμούς ότι δήθεν υπήρξα «συνομιλητής» του κ. Ψωμιάδη και γι’ αυτό το λόγο μετατέθηκε η εκπομπή σας. Θα πρέπει να γνωρίζετε ως ρεπόρτερ που μάλιστα έχει κάνει και έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα ότι, με το συγκεκριμένο άτομο είχα δεκάδες δικαστικές διαμάχες για αρκετά χρόνια. Κι αν δεν το γνωρίζετε μπορείτε πολύ εύκολα να το μάθετε αν ανατρέξετε στα σχετικά πρωτοσέλιδα ή ρωτήσετε συναδέλφους σας.
3. Όσον αφορά τους εκβιαστικούς υπαινιγμούς σας σχετικά με το κόστος της εκπομπής Escape και το κόστος αγοράς των δικαιωμάτων μετάδοσης του Champions League, σας απαντώ ότι υιοθετείτε άθελά σας την άποψη των ιδιωτικών καναλιών που θέλουν την ΕΡΤ φτωχό συγγενή στον τηλεοπτικό χώρο. Παρόλα αυτά, θέτω στη διάθεσή σας – όπως και σε κάθε Έλληνα πολίτη - κάθε πληροφορία σχετική με τις εκπομπές αυτές.
4. Σέβομαι τις απόψεις σας για τη Δημόσια Τηλεόραση και σας εύχομαι όταν θα αναλάβετε τη θέση μου να τις εφαρμόσετε.
5. Κατανοώ την ανάγκη σας να εμφανιστείτε ως ήρωας και θύμα πολιτικής δίωξης στη χώρα μας. Αντιπαρέρχομαι τα σενάρια συνομωσίας που αναφέρετε στην επιστολή σας και τις προσωπικές σας εναντίον μου ύβρεις («λοχαγός κομματικών γραμμών ή συμφερόντων») και σας γνωρίζω ότι:
• η ανανέωση της σύμβασης παραγωγής της εκπομπής σας, έγινε κατόπιν δικής μου εισήγησης
• προγραμματίστηκε να προβληθεί άμεσα, παρότι υπήρχαν οι προαναφερόμενες εκκρεμότητες
• η προγραμματισμένη μετάδοση της εκπομπής σας αναβλήθηκε, λόγω των παρατεταμένων απεργιακών κινητοποιήσεων των δημοσιογράφων. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΣΗΕΑ δεν επιτρέπει τη μετάδοση οποιασδήποτε εκπομπής ενημερωτικού χαρακτήρα (μαγνητοσκοπημένη ή ζωντανή) σε πρώτη μετάδοση.
• η εκπομπή σας θα μεταδοθεί αμέσως μετά τον έλεγχο της Νομικής
Υπηρεσίας και το τέλος των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Σας προκαλώ λοιπόν να καταφύγετε στη δικαιοσύνη για να καταθέσετε τη σχετική μήνυση για παράβαση καθήκοντος.
Αναρωτιέμαι :
1. τι είδους «πολιτική δίωξη» είναι αυτή, όταν η εταιρία σας από τη συνεργασία σας με την ΕΡΤ έχει ήδη εισπράξει για την περίοδο 2010-2011 το ποσό των 1.174.120€ ενώ για την νέα περίοδο 2011-2012
έχει εγκριθεί το ποσό των 943.164€, σύνολο και για τις 2 περιόδους
2.117.284€ (δύο εκατομμύρια εκατόν δεκαεπτά χιλιάδες διακόσια ογδοντατέσσερα Ευρώ).
2. τί είδους «πολιτική δίωξη» είναι αυτή, όταν σας ανανεώσαμε τη σύμβασή σας παρά τα προβλήματα που αναφέρθηκαν
3. τί είδους «πολιτική δίωξη» είναι αυτή, όταν μόλις στις 12/12/2011 κάναμε αποδεκτές τις τροποποιήσεις που ζητήσατε για τη νέα σας σύμβαση και προγραμματίσαμε την προβολή της εκπομπής σας
4. τί είδους «πολιτική δίωξη» είναι αυτή, όταν η εκπομπή σας γνωρίζετε ότι θα προβληθεί άμεσα.
Αναρωτιέμαι αν υπάρχουν όρια στην ανοχή που πρέπει να επιδείξουν στελέχη της εταιρίας - δεν αναφέρομαι μόνο στο πρόσωπό μου - σε ύβρεις, προσωπικές λοιδορίες και εκβιασμούς.
Ο καθένας από μας, κ. Βαξεβάνη, έχει τη δική του μικρή ιστορία στο χώρο της δημοσιογραφίας. Η δική μου δεν σας επιτρέπει να αφήνετε υπονοούμενα ότι δέχτηκα ή αποδέχτηκα οποιεσδήποτε πιέσεις για να σας κόψω την εκπομπή, αλλά δεν μου επιτρέπει και να σας παρουσιάσω ως θύμα σκευωριών και συνομωσιών.
Λάμπης Ταγματάρχης
Διευθύνων Σύμβουλος ΕΡΤ Α.Ε."
Ο Κώστας Βαξεβάνης με νέα του απάντηση-επιστολή επισημαίνει πως "απάντηση τελικά δεν πήρε" στην ερώτηση που έθεσε:
"Κύριε Ταγματάρχη,
Μου γράψατε τρεις σελίδες επιστολή για να μην απαντήσετε και πάλι σε κάτι πάρα πολύ απλό. Γιατί δεν έχετε υπογράψει τη σύμβαση μιας εκπομπής που έχει εγκρίνει το ΔΣ της ΕΡΤ; Κατ αρχήν γνωρίζετε καλά πως δεν έχω καμία εταιρεία παραγωγής, αλλά σκόπιμα δημιουργείτε εντυπώσεις για μια «εταιρεία παραγωγής μου» που έχει εισπράξει λεφτά από την ΕΡΤ. Είναι ξεκάθαρο αυτό.
Πάμε στην ουσία. Τρεις μήνες δεν υπογράφετε. Η εκπομπή για τους οφειλέτες του Δημοσίου ήταν έτοιμη μια βδομάδα πριν, αλλά οι υπηρεσίες σας δεν την παραλάμβαναν επειδή δεν είχε υπογραφεί καμία σύμβαση από την μεριά σας. Εξάλλου έχετε ήδη στα χέρια σας άλλες 3 εκπομπές από την περυσινή σεζόν, τις οποίες μάλιστα έχετε πληρώσει. Παρ όλα αυτά η νέα εκπομπή παραδόθηκε στις 19 Δεκεμβρίου και είχατε 40 ώρες για να τη δείτε. Όχι εσείς, ούτε η Νομική Υπηρεσία. Η Νομική Υπηρεσία δεν είναι δημοσιογραφικό όργανο, αλλά γνωμοδοτικό. Επιβεβαιώνετε λοιπόν, ότι για μένα, μόνο για μένα και την εκπομπή μου, έχετε θεσμοθετήσει μια παραλειτουργία. Την βάζετε σε εφαρμογή για να δημιουργήσετε προσχήματα και εμπόδια. Ένα νέο «όργανο», ξένο με τις δημοσιογραφικές λειτουργίες, που αποτελείται από ανθρώπους που έχετε επιλέξει και δεν έχουν καμιά θεσμική αρμοδιότητα, ασελγεί πάνω σε δημοσιογραφικές έρευνες και δουλειά ανθρώπων. Για ποιό λόγο, αλήθεια; Είναι η δουλειά σας να βλέπετε εκπομπές prive και να λογοκρίνετε; Σε ποιες άλλες εκπομπές το κάνετε;
Επικαλεστήκατε διάφορα περί προβληματικών παραστατικών. Ναι, απ ό,τι με ενημέρωσε η εταιρεία παραγωγής (βλέπετε, εμένα η δουλειά μου είναι η έρευνα και όχι οι παραγωγές) οι υπηρεσίες σας, μετά τη σύγκρουσή μας για την προσπάθειά σας να κόψετε την εκπομπή χωρίς την έγκριση του ΔΣ της ΕΡΤ, πέρυσι ακόμη, αρνήθηκαν να εγκρίνουν ποσό 24.000 ευρώ για έξοδα αποστολών της προηγούμενης χρονιάς. Το ποσό αυτό δεν ήταν ποσό που υπερέβαινε το κόστος παραγωγής. Απλώς οι υπηρεσίες σας αναγνώριζαν μεν, ως έξοδα αποστολής την μετακίνηση, το ξενοδοχείο και το φαγητό, ωστόσο δεν αναγνώριζαν ως έξοδα αποστολής εκτός Αθηνών τα καύσιμα, τους διερμηνείς και τις εσωτερικές μετακινήσεις.
Εν ολίγοις χρειάστηκε χαρτούρα και ραντεβού ωρών μετά από απαίτηση της εταιρείας για να οριστεί η φύση των εξόδων αυτών. Καμιά εκπομπή δεν στοίχισε παραπάνω στην ΕΡΤ, από όσα όριζε η σύμβαση. Κι αυτό είναι ξεκάθαρο.
Τα υπόλοιπα είναι όπως τα ξέρετε και σας τα έχω γράψει. Δεν απαντάτε. Γιατί πέρυσι πετάξατε το «Κουτί της Πανδώρας» και βάλατε μια άλλη εκπομπή; Γιατί κόβατε τα τρέιλερ; Γιατί «τραβάγατε» τα δελτία δύο ώρες, όποτε είχε αποκαλυπτική «Πανδώρα»; Γιατί τέτοιο προσωπικό ενδιαφέρον για τις εκπομπές με το ποδόσφαιρο;
Όσα λέτε και παρουσιάζετε ως χάρη σε μένα και την εκπομπή μου, είναι το αυτονόητο δικαίωμα των επαγγελματιών που έχουν 25 χρόνια στο επάγγελμα να διεκδικούν μια ώρα εκπομπής στην ΕΡΤ, την οποία προφανώς αντιλαμβάνεστε ως τσιφλίκι, στο οποίο δίνεται προσωπικές άδειες και διαβατήρια.
Αυτά που αναφέρετε, ότι δήθεν κάνω υπαινιγμούς για προγράμματα που επιλέξατε, είναι πράγματα που έχουν δημοσιευτεί σε σοβαρές εφημερίδες και αποτελούν αξιολογική κρίση ενός ανθρώπου που είναι δεκαετίες στη δουλειά. Ξέρω πολύ καλά πόσο στοιχίζει μια εκπομπή στούντιο. Σε ό,τι αφορά τα του ποδοσφαίρου τα οποία έχουν προκαλέσεις ερωτήσεις βουλευτών στη Βουλή, είναι ήδη θέμα δικαστικής διερεύνησης.
Επιμένω σε αυτό που έγραψα. Τα τελευταία χρόνια η ΕΡΤ με το πρόσχημα της «εμπορικότητας» ανακάλυψε EUROVISION, events, ποδοσφαιρικές εκδηλώσεις, ακριβά προϊόντα που πάντα διοργανώνουν συγκεκριμένες εταιρείες. Έχω καταθέσει γι αυτά στην εισαγγελέα. Η Δημόσια Τηλεόραση πρέπει να έχει άλλο ρόλο. Και ναι, δεν μπορεί να δίνει 30 εκατομμύρια για κάτι που δεν αγοράζουν τα ιδιωτικά κανάλια, επειδή δεν συμφέρει. Την ώρα μάλιστα που κλείνει ένα δημόσιο κανάλι όπως η ΕΤ 1 αφήνοντας κόσμο στο δρόμο, επανδρωμένο με επαγγελματίες δημοσιογράφους και τεχνικούς και όχι «υπαλλήλους της κρατικής».
Είναι επίσης προφανές πως δεν έχω καμιά ανάγκη να εμφανιστώ ως ήρωας. Ούτε να σας βάλω στη θέση κάποιου εχθρού. Ακόμη και αν αντιλαμβανόμουν στρεβλά το επάγγελμά μου, ακόμη και αν επέλεγα να γίνω «ήρωας» είναι σίγουρο πως δεν θα επέλεγα εσάς.
Ξέρετε, ο αντίπαλος δίνει αξία στον αντίπαλο. Και δεν νομίζω πως μπορείτε να μου δώσετε καμία.
Κώστας Βαξεβάνης"
Εν αναμονή ακόμη μιας απάντησης από τον Λάμπη Ταγματάρχη...(;)
Μείνε ενημερωμένος
Εβδομαδιαία ενημέρωση για εκδηλώσεις, νέα και πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης.
