ΤΕΧΝΕΣ · ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ · ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΧΑΝΙΑ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΛΑΣΙΘΙ BLOGS · ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ · ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΕΧΝΕΣ · ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ · ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΧΑΝΙΑ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΛΑΣΙΘΙ BLOGS · ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ · ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
Σήμερα Αύριο Μεθαύριο

3η θέση η Ελλάδα στην ΕΕ για πληθωρισμό

14/01/2011 230 digitalcrete.gr
Με τον πληθωρισμό στην Ελλάδα να έχει διαμορφωθεί στο 5,2% σε ετήσια βάση, η Ελλάδα κατέλαβε την τρίτη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Δεκέμβριο.

Ο ετήσιος μάλιστα πληθωρισμός της Ευρωζώνης ανήλθε στο 2,2% και για πρώτη φορά από το 2008 βρέθηκε πάνω από το μεσοπρόθεσμο στόχο 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ωθούμενος κυρίως από καύσιμα, τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό.

Τα στοιχεία της Eurostat ενδέχεται να ενισχύσουν τις ανησυχίες για αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα του αναμενόμενου έπειτα και από την προειδοποίηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet, ότι ο πληθωρισμός μπορεί να ενισχυθεί μεσοπρόθεσμα, ωστόσο θα ομαλοποιηθεί αργότερα στο έτος.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,6% σε σχέση με το Νοέμβριο, οδηγώντας τον ετήσιο πληθωρισμό στο 2,2% από το 1,9% τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο ετησίως από τον Οκτώβριο του 2008, οπότε διαμορφώθηκε στο 3,2%.

Από την ανάλυση των στοιχείων έγινε εμφανές πως ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές ενέργειας, τροφίμων, αλκοόλ και καπνού, διαμορφώθηκε στο 0,4% σε μηνιαία βάση, ενώ ήταν σταθερός στο 1,1% για τρίτο διαδοχικό μήνα το Δεκέμβριο.

Τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού το Δεκέμβριο του 2010 καταγράφηκαν στη Σλοβακία (1,3%), την Ολλανδία (1,8%), τη Γερμανία και την Κύπρο (1,9%). Τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού καταγράφηκαν στη Ρουμανία (7,9%), την Εσθονία (5,4%) και την Ελλάδα (5,2%).

Μείνε ενημερωμένος

Εβδομαδιαία ενημέρωση για εκδηλώσεις, νέα και πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης.