Ανοιχτά διόδια στις 09/01 για Καλαμάτα - Θεσσαλονίκη

Δημοσίευση: 07/01/2011 12:01
Συντάκτης: digitalcrete.gr
213 προβολές

Με σύνθημα “μας φοβούνται, δεν τους φοβόμαστε” οι κινήσεις οργανωμένων πολιτών σε όλη την Ελλάδα, που αντιδρούν στην καταβολή του αντιτίμου των διοδίων, καλούν τους οδηγούς των περιοχών όπου υπάρχουν νέοι σταθμοί, να σηκώσουν τις μπάρες από τις 3 έως τις 5 το απόγευμα της Κυριακής (09/01).

Στην Πελοπόννησο, η προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή Πελοποννήσου ενάντια στα διόδια, κάλεσε όλους τους οδηγούς να ανοίξουν τα διόδια σε όλους τους σταθμούς του αυτοκινητόδρομου από την Ασέα μέχρι την Κόρινθο, στις 3 το μεσημέρι της Κυριακής (09/01).

Οι πολίτες και οι φορείς της Μεσσηνίας θα ανοίξουν τα διόδια της γέφυρας Μάναρη στην Ασέα. Οι Αρκάδες και οι Λάκωνες τα διόδια της Νεστάνης και οι Κορίνθιοι με τους Αργολιδείς τα διόδια του Σπαθοβουνίου.

Όπως σημείωσε σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Πελοποννήσου ενάντια στα διόδια, “η κίνηση αυτή προγραμματίστηκε στο πλαίσιο πανελλαδικής αντίδρασης που γίνεται την ίδια μέρα σε όλη την Ελλάδα απ' όλες τις επιτροπές, ανοίγοντας όλους τους σταθμούς διοδίων από τη Θεσσαλονίκη ως την Καλαμάτα, ξεκινώντας ένα νέο κύκλο αγώνων απέναντι σε όσους θέλουν να ξεπουλήσουν τη χώρα, τη ζωή και το μέλλον μας”.

Υπενθυμίζεται, πως περισσότερο “λάδι στη φωτιά” μεταξύ των οδηγών και των κοινοπραξιών, που διαχειρίζονται τους μεγάλους εθνικούς οδικούς άξονες, έβαλε η πρόσφατη θετική γνωμάτευση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες, θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες των πινακίδων των οχημάτων που διέρχονται από τους σταθμούς χωρίς να πληρώσουν, επιτρέποντάς τους να κινήσουν μέσω Πρωτοδικείου τη διαδικασία έκδοσης διαταγής πληρωμής, για την αξίωση των οφειλών.

Στελέχη των κοινοπραξιών υποστηρίζουν ότι τυπικά, µε τα στοιχεία που θα έχουν στη διάθεσή τους, θα µπορούν σε πρώτη φάση να ειδοποιήσουν τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου που πέρασε χωρίς να πληρώσει να καταβάλει τα διόδια κι αν δεν το κάνει, η κοινοπραξία νοµιµοποιείται µέσα σε διάστηµα 15 ηµερών να ζητήσει το 20πλάσιο, εκδίδοντας διαταγή πληρωµής από το Πρωτοδικείο.

Πάντως, νομικοί κύκλοι εκφράζουν τις ενστάσεις τους, ως προς τη νομιμότητα της θετικής γνωμάτευσης της Αρχής, που κατά τη γνώμη τους, “υποπίπτει σε σοβαρή και ανεξήγητη αντίφαση σε σχέση με την Γνωμοδότηση 1/2009, με την οποία -η Αρχή- έκρινε αντισυνταγματική την τότε τροπολογία για τις κάμερες, όταν η ΝΔ επέβαλε την νομοθετική εξαίρεση εφαρμογής της προστασίας προσωπικών δεδομένων από κάθε κάμερα του δημοσίου”.

Κοινό μέτωπο και από τις κοινοπραξίες

Την ίδια ώρα, οι 5 κοινοπραξίες (Ολυµπία Οδός, Μορέας, Νέα Οδός, Κεντρική Οδός και Αυτοκινητόδροµοι Αιγαίου) εξετάζουν τη διαμόρφωση κοινού και ενιαίου μετώπου, για την εξασφάλιση των αντιτίμων, ενώ μέχρι στιγμής, µόνο η “Ολυµπία Οδός” έχει στραφεί δικαστικά εναντίον 25 οδηγών, που δεν πλήρωναν διόδια.

Η εταιρεία πήρε τα στοιχεία των οδηγών από την ειδική φόρµουλα που συµπλήρωναν οι ίδιοι οι οδηγοί, προκειµένου να περάσουν χωρίς να πληρώσουν.

“Τους προκαλούµε να µας πάνε στα δικαστήρια για να µπορέσουµε να αποδείξουµε ποιος είναι ο παράνοµος”, δήλωσε στα “Νέα” (07/01) το µέλος της Κίνησης Φορέων ΒΑ. Αττικής Ενάντια στα διόδια, Γιάννης Γερµανός.