ΤΕΧΝΕΣ · ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ · ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΧΑΝΙΑ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΛΑΣΙΘΙ BLOGS · ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ · ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΕΧΝΕΣ · ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ · ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΧΑΝΙΑ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΛΑΣΙΘΙ BLOGS · ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ · ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
Σήμερα Αύριο Μεθαύριο

Απάντηση Ε. Βενιζέλου στην Μ. Σκραφνάκη σχετικά με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

07/03/2012 114 digitalcrete.gr
Απαντώντας στην Ερώτηση της Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑ.ΣΟ.Κ, κ. Σκραφνάκη Μαρίας, σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τα ποσά που εισπράχθηκαν από τις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφέρει ότι έχουν εισπραχθεί 8,5 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ έχουν συλληφθεί 69 άτομα για χρέη προς το ελληνικό δημόσιο. Αναλυτικότερα, ο Υπουργός Οικονομικών απαντάει τα εξής:

«Για την καταπολέμηση φαινόμενων φοροδιαφυγής οπουδήποτε αυτά εκδηλώνονται διενεργούνται τακτικοί και λοιποί έλεγχοι από τις κατά περίπτωση αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες καθώς και από Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου ανάλογα με τη σπουδαιότητα και τα πραγματικά δεδομένα της κάθε υπόθεσης. Εξάλλου, με τις διατάξεις του άρθρου 82 του ν.2238/1994, όπως αυτός ισχύει, προβλέπεται ότι οι οριζόμενοι από το άρθρο αυτό φορείς, αρχές κ.λ.π. μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τα πιστωτικά ιδρύματα, οι εταιρείες παροχής πιστώσεων, οι εταιρείες μεσολάβησης στη μεταφορά κεφαλαίων, τα ιδρύματα πληρωμών και τα χρηματοδοτικά ιδρύματα, κατ' εξαίρεση των διατάξεων για το τραπεζικό απόρρητο, υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στο Υπουργείο Οικονομικών   κάθε   στοιχείο   και   πληροφορία   οικονομικού   και   φορολογικού ενδιαφέροντος που τους ζητείται.

Περαιτέρω σας γνωρίζουμε ότι η επιλογή των προς έλεγχο υποθέσεων θα γίνεται πλέον  με  τη  χρησιμοποίηση   μεθόδων  ανάλυσης  κινδύνου  οι οποίες βασίζονται σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως π.χ. κλάδος ή τομέας δραστηριότητας, ανάλογα με την επικινδυνότητα και παραβατικότητα αυτού, την ύπαρξη στοιχείων από διασταυρώσεις του πληροφοριακού συστήματος ή από έλεγχους από τρίτους ή τρίτες πηγές για απόκρυψη φορολογητέας ύλης ή διάπραξης φορολογικών αδικημάτων, σε οικονομικά δεδομένα όπως π.χ. δεδομένα δηλώσεων και διαθέσιμα στοιχεία από βάσεις δεδομένων και άλλες πηγές πληροφοριών καθώς και σε χωροταξικά και χρονικά δεδομένα, με την υποστήριξη του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ελέγχων (ΕLΕΝΧΙS).

Επιπλέον, με τις διατάξεις των άρθρων 12 και 13 του ν.3763/2009 προβλέπεται η σύσταση Ειδικής Επιτελικής Ομάδας Εργασίας για τη μελέτη και δημιουργία Σχεδίου Εφαρμογής ηλεκτρονικών διασταυρώσεων καθώς και η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των διασταυρώσεων αυτών, με σκοπό την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Με τις διατάξεις του άρθρου 83 του ν.3842/2010 προβλέπεται η συγκρότηση στη Γ.Γ.Π.Σ. περιουσιολογίου όλων των φυσικών προσώπων κατόχων Α.Φ.Μ. Οι υπηρεσίες, φορείς, νομικά και φυσικά πρόσωπα οφείλουν να αποστέλλουν ή να παραδίδουν στοιχεία για περιουσιακά δεδομένα, κινητή περιουσία, τόκους εισοδημάτων σύμφωνα με την Οδηγία 2003/48 και το ν.3312/2005, δεδομένα οικονομικών συναλλαγών και κάθε πληροφορία οικονομικής φύσης στη Γ.Γ.Π.Σ.

Το Σ.Δ.Ο.Ε., στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, διενεργεί προληπτικούς και προσωρινούς ελέγχους σε κάθε μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπου και αν αυτή εκδηλώνεται, για τη διαπίστωση της ορθής εφαρμογής της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας.

Επίσης, εκτός των ανωτέρω αρμοδιοτήτων του, ακολουθεί την αυτόφωρη διαδικασία προσαγωγής των οφειλετών του δημοσίου ενώπιον της δικαιοσύνης κατ' εντολή του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος. Προς τούτο, έως σήμερα συνελήφθησαν 69 άτομα για χρέη προς το ελληνικό δημόσιο. Επίσης σε 29 περιπτώσεις, και προκειμένου να αποφύγουν την σύλληψη, οι οφειλέτες (κυρίως Φ.Π.Α.) του δημοσίου κατέβαλαν το ποσό των 8.446.000 ευρώ.»

Μείνε ενημερωμένος

Εβδομαδιαία ενημέρωση για εκδηλώσεις, νέα και πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης.