ΤΕΧΝΕΣ · ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ · ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΧΑΝΙΑ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΛΑΣΙΘΙ BLOGS · ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ · ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΕΧΝΕΣ · ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ · ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΧΑΝΙΑ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΛΑΣΙΘΙ BLOGS · ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ · ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
Σήμερα Αύριο Μεθαύριο

Δανέλλης: Η πράσινη φορολόγηση της ναυτιλίας πρέπει να είναι παγκόσμια

19/04/2012 144 digitalcrete.gr
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αναθεώρηση του πλαισίου φορολόγησης των καυσίμων και ενεργειακών προϊόντων στην Ε.Ε. (έκθεση A. Lulling), στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης τοποθετήθηκε υπέρ ενός παγκόσμιου συστήματος φορολόγησης του καυσίμου της ναυτιλίας, τονίζοντας πως η μονομερής εφαρμογή ενός τέτοιου φόρου από την Ε.Ε. δεν θα είχε αποτέλεσμα.

«Θα αναφερθώ στην πρόταση κατάργησης των εξαιρέσεων που ισχύουν για τη φορολογία των κλάδων της ναυτιλίας και των αερομεταφορών. Ως στόχος, ο περιορισμός των εκπομπών άνθρακα των δύο κλάδων είναι όχι μόνο θεμιτός, αλλά απόλυτα αναγκαίος.

Η ζήτηση για τις υπηρεσίες των δύο κλάδων υπολογίζεται πως θα διπλασιαστεί μέχρι το 2050, και θα ήταν εγκληματικό αν αφήναμε τις εκπομπές άνθρακα να σημειώσουν αντίστοιχη αύξηση.

Ωστόσο η προσέγγισή μας πρέπει να εγγυάται το τελικό αποτέλεσμα. Και οι δύο κλάδοι, και ειδικά η ποντοπόρος ναυτιλία, σε περίπτωση φορολογίας καυσίμου σε επίπεδο Ε.Ε., θα παρουσίαζαν εξαιρετικά σοβαρό ρίσκο «διαρροής άνθρακα», ανεφοδιάζοντας τα πλοία εκτός Ε.Ε. και προσαρμόζοντας τις μεταφορικές διαδρομές τους. Για αυτόν το λόγο, για να υπάρξει αποτελεσματικότητα, η φορολόγηση του καυσίμου των πλοίων θα έπρεπε να γίνει αποκλειστικά σε παγκόσμιο επίπεδο».

Μείνε ενημερωμένος

Εβδομαδιαία ενημέρωση για εκδηλώσεις, νέα και πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης.