Δικαστικές προσφυγές και απεργιακές κινητοποιήσεις από ΓΕΝΟΠ

Δημοσίευση: 28/04/2011 08:04
Συντάκτης: digitalcrete.gr
184 προβολές

Επιμένουν τα μέλη της Γενικής Ομοσπονδίας εργαζομένων στη ΔΕΗ στις κινητοποιήσεις τους και τις δικαστικές προσφυγές, ενώ αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ, ώστε να σχεδιάσει το απεργιακό πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος εξήγγειλε δικαστικές προσφυγές για την κατοχύρωση της περιουσίας του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων στη ΔΕΗ, ύψους 11,9 δισ. ευρώ, η οποία είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της επιχείρησης.

Η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ, σε συνέντευξή της την Πέμπτη (28/04), πρότεινε να δανείσουν οι εργαζόμενοι στο κράτος τα 400 περίπου εκατ. που υπολογίζεται ότι θα συγκεντρώσει από αυτήν, ενώ στράφηκε εναντίον του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ .Ρακιντζή για το πόρισμα που έκρινε παράνομες τις χρηματοδοτήσεις του συνδικάτου από την επιχείρηση, που έχουν διακοπεί, καθώς και κατά του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Απ. Μπαράτση.

Οι απεργίες που ενδεχομένως να σημειωθούν, προσανατολίζονται μια βδομάδα πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου για την περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ, ενώ θα είναι επαναλαμβανόμενες 48ωρες.

Δηλαδή αν η ρύθμιση κατατεθεί στις 15 Μαΐου με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο, οι κινητοποιήσεις προγραμματίζεται να ξεκινήσουν στις 7 Μαΐου.

Αναφορικά δε με τις επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση και τους καταναλωτές, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ανέφερε ότι η απεργία είναι νόμιμο δικαίωμα και σε οποιονδήποτε κλάδο γίνεται, έχει επιπτώσεις.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ υποστήριξε ακόμα ότι αν προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ το αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού καθώς το μέλημα των ιδιωτών θα είναι η εξασφάλιση κερδοφορίας και όχι η κοινωνική πολιτική.

Σήμερα, όπως είπε, η ΔΕΗ έχει το τρίτο φθηνότερο τιμολόγιο στην ΕΕ, ενώ στις άλλες χώρες που έγιναν ιδιωτικοποιήσεις οι τιμές αυξήθηκαν μέχρι και στο διπλάσιο.

Η ΓΕΝΟΠ προσφέρεται επίσης να παράσχει δάνειο ύψους 400 εκατ. ευρώ στην κυβέρνηση, όσα περίπου αναμένονται τα έσοδα από την πώληση του 17 % των μετοχών της εταιρίας, προκειμένου να αποτρέψει την πώληση.

Ο κ. Φωτόπουλος έστρεψε τα βέλη του κατά της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός κ. Φ. Σαχινίδης ήταν παρόντες σε καταλήψεις που έκανε η ΓΕΝΟΠ επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.