ΤΕΧΝΕΣ · ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ · ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΧΑΝΙΑ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΛΑΣΙΘΙ BLOGS · ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ · ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΕΧΝΕΣ · ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ · ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΧΑΝΙΑ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΛΑΣΙΘΙ BLOGS · ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ · ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
Σήμερα Αύριο Μεθαύριο

Διορισμούς σε σχολεία του εξωτερικού καταγγέλει η Γεννηματά

24/01/2011 185 digitalcrete.gr
Για πελατειακές σχέσεις που οδήγησαν σε αύξηση του αριθμού των αποσπασμένων εκπαιδευτικών στο εξωτερικό έκανε λόγο τη Δευτέρα (24/01) η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το νομοσχέδιο της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στη Διασπορά.

Όπως είπε η κα Γεννηματά: « Το 2004, οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί ήταν περίπου 1.650 και η συνολική δαπάνη των επιμισθίων τους ανερχόταν σε περίπου 38.000.000 ευρώ ενώ το 2009 ο αριθμός τους εκτινάχθηκε σε περίπου 2.350 και η συνολική δαπάνη των επιμισθίων τους περίπου στα 46.000.000 ευρώ. Επιπλέον, αν συνυπολογισθεί και το κόστος μισθοδοσίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που αντικατέστησαν αυτούς που αποσπάστηκαν στο εξωτερικό, η συνολική πρόσθετη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού το έτος 2009, σε σχέση με το έτος 2004, αγγίζει τα 22.000.000 ευρώ».

Η κα Γεννηματά ανέφερε παράδειγμα συντονιστή εκπαίδευσης το 2007-2008 σε ευρωπαϊκή χώρα, παρήγγειλε 132.799 τόμους σχολικών βιβλίων με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημία περίπου 100.000 ευρώ για το ελληνικό δημόσιο

Το κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης για το νομοσχέδιο (για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στη Διασπορά), θα έχει ολοκληρωθεί ως τις αρχές Μαρτίου, έτσι ώστε ως τον Μάιο να έχει καταρτισθεί και το σχετικό νομοσχέδιο με τις αλλαγές που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον εξορθολογισμό τόσο των αποσπάσεων όσο και των κονδυλίων.     

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή η ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε 72 χώρες και σε 57 υπάρχουν έδρες ελληνικών σπουδών.

Η υπουργός παιδείας για συγχωνεύσεις σχολείων

Αυστηρά παιδαγωγικά και μόνον είναι τα κριτήρια που διέπουν τις συνενώσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, δήλωσε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου της ηγεσίας του Υπουργείου, για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση.

Η υπουργός αναφέρθηκε και σε δημοσιεύματα που μιλούν για κατάργηση ή υποβάθμιση του σχολικού αθλητισμού, λέγοντας ότι τα πρωταθλήματα ανεστάλησαν για μικρό χρονικό διάστημα, καθώς ο σχολικός αθλητισμός πρέπει να επαναπροσδιοριστεί συνολικά.    

Επίσης, σχετικά με την αναστάτωση που παρατηρήθηκε σε ορισμένα Τεχνολογικά Ιδρύματα, που ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω οικονομικών προβλημάτων, η υπουργός είπε ότι δόθηκε οικονομική ενίσχυση και η λειτουργία των συγκεκριμένων ΤΕΙ συνεχίζεται κανονικά.

Την Τετάρτη (26/01) καθηγητές και δάσκαλοι, θα πραγματοποιήσουν 3ωρη στάση εργασίας  και παράσταση διμαρτυρίας στο υπουργείο παιδείας , αντιδρώντας στις συγχωνεύσεις…

Μείνε ενημερωμένος

Εβδομαδιαία ενημέρωση για εκδηλώσεις, νέα και πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης.