ΤΕΧΝΕΣ · ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ · ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΧΑΝΙΑ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΛΑΣΙΘΙ BLOGS · ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ · ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΕΧΝΕΣ · ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ · ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΧΑΝΙΑ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΛΑΣΙΘΙ BLOGS · ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ · ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
Σήμερα Αύριο Μεθαύριο

Eurogroup: Μόνιμη εποπτεία της Αθήνας ζητά η Ολλανδία

20/02/2012 93 digitalcrete.gr
Η ώρα της αλήθειας για ΕΕ και Ελλάδα. Αισιοδοξία για "πράσινο φως" στη νέα δανειακή σύμβαση από το Eurogroup. Οι διαπραγματεύσεις και οι δηλώσεις. Συνεχής ενημέρωση.

Άρχισε το κρίσιμο Eurogroup, που αναμένεται να εγκρίνει τη νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα.

Μέχρι την τελευταία στιγμή υπήρχαν ανοικτά ζητήματα και γι' αυτό το απόγευμα της Κυριακής μετέβη στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ώστε να εκπροσωπηθεί η Ελλάδα στο υψηλότερο επίπεδο.

Ο Λουκάς Παπαδήμος φαίνεται ότι θα συμμετάσχει προσωπικά στις σκληρές διαπραγματεύσεις και αναμένεται να έχει επαφές με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τους εκπροσώπους του IIF Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί και πρόσθεσε ότι σήμερα "κλείνει" μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας.

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση Βενιζέλου

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε επιστολή του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, τόνισε: "θα κάνω το καλύτερο για την υπεράσπιση των συμφερόντων της πατρίδας, στο πλαίσιο της εγκεκριμένης, με ευρύτατη πλειοψηφία, από τη Βουλή συμφωνίας με τους θεσμικούς μας εταίρους, των σχετικών ομοφώνων αποφάσεων του υπουργικού Συμβουλίου και σε στενή συνεργασία με τον πρωθυπουργό που βρίσκεται επίσης στις Βρυξέλλες".

Στην επιστολή του προς τον κ. Βενιζέλο, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζητούσε, μεταξύ άλλων, να μην ληφθούν νέα μέτρα τον Ιούνιο και να μην αποφασιστούν από το Eurogroup, ο "ειδικός λογαριασμός" και η "επιτροπεία" της χώρας.

Όλοι ελπίζουν σε τελική συμφωνία

Το κλίμα πριν τη συνεδρίαση ήταν, κλίμα αισιοδοξίας, ενώ θετικά ήταν τα μηνύματα και από το Βερολίνο.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι αισιόδοξη, αν και μένει να διευθετηθούν κάποια σημεία.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν είναι η σύσταση μηχανισμών ελέγχου της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, αλλά και η σύσταση ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού για το νέο δάνειο.

"Το δεύτερο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας θα έχει θετικό αντίκτυπο σε όλες τις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης", επισήμανε την Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν.

"Το ποσοστό της κυβερνητικής βοήθειας που θα χορηγηθεί είναι ακόμη ανοικτό", δήλωσε προσερχόμενος στην αίθουσα της συνόδου ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Συνέχισε λέγοντας ότι "δεν είναι στην πρόθεση ουδενός να βγει η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ" και πρόσθεσε ότι "πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο".

"Έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για την Ελλάδα", επανέλαβε από τις Βρυξέλλες ο Γάλλος υπουργός οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν, προσερχόμενος στο συμβούλιο Eurogroup.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας προσερχόμενος στο Eurogroup τάχθηκε υπέρ της "μόνιμης" εποπτείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) της Ελλάδας, ώστε να ελέγχεται καλύτερα η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας.

"Τάσσομαι υπέρ μίας μόνιμης παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα. Όταν παρατηρούνται εκτροχιασμοί, αυτό είναι μάλλον αναγκαίο", σημείωσε ο Γιαν Κις ντε Γιάγκερ, κρίνοντας ότι "είναι ανεπαρκής" η εξέταση της πορείας της ελληνικής οικονομίας ανά τρίμηνο.

Σε κάθε περίπτωση η Ευρώπη και οι αγορές αναμένουν σήμερα να δοθεί μια τελική λύση, χωρίς εκκρεμότητες, κάτι για το οποίο πιέζουν και οι ΗΠΑ, με παραινέσεις προς το ΔΝΤ.

Μάλιστα η ίδια η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λανγκάρντ, προσερχόμενη στο Eurogroup, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντική προσπάθεια και το ΔΝΤ θα κάνει από την πλευρά του ό,τι του αναλογεί.

Μείνε ενημερωμένος

Εβδομαδιαία ενημέρωση για εκδηλώσεις, νέα και πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης.