ΤΕΧΝΕΣ · ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ · ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΧΑΝΙΑ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΛΑΣΙΘΙ BLOGS · ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ · ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΕΧΝΕΣ · ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ · ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΧΑΝΙΑ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΛΑΣΙΘΙ BLOGS · ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ · ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
Σήμερα Αύριο Μεθαύριο

Ευάγγελος Βενιζέλος: Αναγκαία τα μέτρα

20/10/2011 85 digitalcrete.gr
Τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση είναι αναγκαία, ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα, τόνισε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο για την εφεδρεία, το ενιαίο μισθολόγιο και τα φορολογικά μέτρα.

Ο  κ. Βενιζέλος είπε στην αρχή της ομιλίας του ότι πρέπει να σκεφθούμε με σοβαρότητα και ψυχραιμία το τι συμβαίνει στη χώρα, ενώ αναφερόμενος στις κριτικές ότι η τρόικα ευθύνεται για την κατάσταση της οικονομίας σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα έκανε διαφορετικές επιλογές, αν υπήρχε αυτή η δυνατότητα καθώς οι συσχετισμοί είναι «πολύ σκληροί».

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για μία «αναγκαία και εναγώνια προσπάθεια» της κυβέρνησης να αποφευχθούν τα χειρότερα της κρίσης καθώς, όπως είπε, «οι συνθήκες που ζούμε είναι πολεμικές».

Εχει μεγάλη σημασία να ολοκληρώσουμε το σχέδιο, ώστε να παρουσιαστεί η χώρα το επόμενο διάστημα με διαπραγματευτική ισχύ και αξιοπρέπεια και να επιτευχθεί μία οριστική λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, το δεύτερο πακέτο βοήθειας και την ανάπτυξη.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμα και για το «δράμα» που ζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καθώς έρχεται σε αντίθεση με τις δυνάμεις που το στήριζαν μέχρι και τις τελευταίες εκλογές και προσπαθεί να αποδείξει ότι οι σημερινές δύσκολες συνθήκες για να αποφευχθούν «άλλες τρισχειρότερες» και να ανοίξει ένα «παράθυρο ελπίδας» για τη χώρα.

Αν δεν εφαρμόσουμε το σχέδιο, τότε μόνο «θα κινδυνεύσουμε να γίνουμε προτεκτοράτο» της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ., υπογράμμισε.

«Τώρα, δεν έχουμε άλλη λύση, άλλη εκδοχή», προσέθεσε.

Την Κυριακή «δίνουμε τη μάχη των μαχών» τόνισε και επεσήμανε ότι χωρίς τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου δεν θα κλείσει ο φετινός προϋπολογισμός και δεν θα μπορεί να διαμορφωθεί ο προϋπολογισμός για το 2012.

Απεστάλη η έκθεση της τρόικας

Στο μεταξύ, στην εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα οδηγούν τα συμπεράσματα της έκθεσης που συνέταξε η τρόικα για την ελληνική οικονομία, μετά την αξιολόγηση που έκανε το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στην Αθήνα.

Πρόκειται για δύο κείμενα, τα οποία βρίσκονται ήδη στα χέρια των Υπουργείων Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης.

- Το πρώτο αφορά στην προσαρμογή της χώρας στις επιταγές του μνημονίου, βάσει της οποίας θα εκταμιευτεί η έκτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα

- Το δεύτερο αφορά στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την «έκθεση προσαρμογής» θα προκύπτει το συμπέρασμα ότι πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση των 8 δισ. ευρώ.

Θα επισημαίνεται, όμως, η ανάγκη πιστής εφαρμογής των συμπεφωνημένων.

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, με την οποία συναρτάται η συνέχιση των χρηματοδοτήσεων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η έκθεση προσδιορίζει τα σενάρια βάσει των οποίων, με χρονικό ορίζοντα το 2020, το ελληνικό δημόσιο χρέος μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο, δηλαδή εξυπηρετήσιμο.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές το Δ.Ν.Τ. εμφανίζεται προς το παρόν εξαιρετικά επιφυλακτικό.

Τα σενάρια αυτά αποτελούν ήδη αντικείμενο μελέτης όχι μόνων των κυβερνητικών και διεθνών Αρχών, αλλά και του λεγόμενου ιδιωτικού τομέα, από τη συμβολή του οποίου εξαρτάται εν πολλοίς η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας.

Και αυτό, διότι, όπως οι πάντες πλέον συμφωνούν, στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου υπερεκτιμήθηκαν τα προσδοκώμενα οφέλη, τόσο από την αποκρατικοποίηση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας όσο και από το «κούρεμα» κατά 21% της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Σε ό,τι αφορά το «κούρεμα», το 21% ανήκει πλέον στο παρελθόν και ήδη γίνεται λόγος για διπλασιασμό του.

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, το οποίο θα «εξισορροπεί» τις πρόσθετες αρνητικές επιπτώσεις στους τομείς των Τραπεζών και των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Οι προαναφερθείσες εκθέσεις θα μελετηθούν εντατικά τις επόμενες ώρες και στη συνέχεια θα έλθουν προς συζήτηση στη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης αύριο στις Βρυξέλλες.

Μείνε ενημερωμένος

Εβδομαδιαία ενημέρωση για εκδηλώσεις, νέα και πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης.