ΤΕΧΝΕΣ · ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ · ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΧΑΝΙΑ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΛΑΣΙΘΙ BLOGS · ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ · ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΕΧΝΕΣ · ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ · ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΧΑΝΙΑ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΛΑΣΙΘΙ BLOGS · ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ · ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
Σήμερα Αύριο Μεθαύριο

Λ. Παπαδήμος: Η διαπραγμάτευση για το PSI δεν έχει κλείσει

03/12/2011 77 digitalcrete.gr
Η διαπραγμάτευση για το PSI είναι σε εξέλιξη και στην παρούσα φάση «δεν θα ήταν ούτε σκόπιμο ούτε υπεύθυνο να δημοσιοποιήσουμε στοιχεία που αφορούν τις εθνικές μας θέσεις», δήλωσε χθες από το βήμα της Βουλής ο Λ. Παπαδήμος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλ. Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι οι θέσεις της κυβέρνησης αποσκοπούν στην καλύτερη δυνατή διασφάλιση των συμφερόντων της Ελλάδας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα «εάν επιδιώξουμε να επιτύχουμε περισσότερη και βαθύτερη ενοποίηση της Ευρώπης».

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναφερθεί στις «κόκκινες γραμμές» που έχει βάλει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το PSI, ζητώντας επίσης απάντηση στο ερώτημα εάν θα αποδεχθεί η κυβέρνηση το αίτημα των πιστωτών για αλλαγή του δικαίου που διέπει τις δανειακές συμβάσεις στο αγγλοσαξονικό δίκαιο, αλλά και στο γιατί δέχεται την επιλογή να μην ενταχθούν στο PSI τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η απάντηση του πρωθυπουργού

«Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, ιδιαίτερα στο σκέλος που αφορούσαν την Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα επωφελείς για τη χώρα μας και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν έχουν δεσμευτεί στην υλοποίηση των αποφάσεων αυτών καθώς και της οικονομικής πολιτικής που απορρέει από αυτές», απάντησε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «έχει σημασία η επέκταση της κρίσης στην Ευρωζώνη να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότερο τρόπο, με μεγαλύτερη πρόοδο στη δημοσιονομική σύγκλιση και στην ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη».

«Η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα εάν επιδιώξουμε να επιτύχουμε περισσότερη και βαθύτερη ενοποίηση της Ευρώπης, η οποία αποτελεί πάγιο στρατηγικό ορίζοντα της χώρας μας», τόνισε.

Αναφορικά με τη διαδικασία του PSI, ο πρωθυπουργός είπε ότι η διαπραγμάτευση της Ελλάδας σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους και θεσμικούς εταίρους και με τους εκπροσώπους των πιστωτών είναι σε εξέλιξη.

«Όσο αυτή η διαδικασία της διαπραγμάτευσης εξελίσσεται: Σενάρια, αιτήματα, πληροφορίες, σχετικά με τις διαφόρους παραμέτρους της διαπραγμάτευσης θα βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Τέτοιες πληροφορίες πρέπει να ερμηνεύονται στο πλαίσιο αυτής της δυναμικής διαδικασίας και να μην θεωρούνται ως δεδομένα της τελικής συμφωνίας.

Η διαπραγμάτευση αυτή είναι μία σύνθετη και πολύπλοκη διαδικασία. Δεν θα ήταν ούτε σκόπιμο, ούτε υπεύθυνο -όσο η διαπραγμάτευση εξελίσσεται- να δημοσιοποιήσουμε στοιχεία που αφορούν τις εθνικές μας θέσεις», επισήμανε.

Όσον αφορά στο δίκαιο που θα διέπει τις δανειακές συμβάσεις, ο κ. Παπαδήμος είπε ότι είναι ένα από τα θέματα, τα οποία συζητούνται με τους πιστωτές. «Δεν έχει γίνει αποδεκτό το αίτημα των πιστωτών να διέπονται οι δανειακές συμβάσεις απ' το αγγλοσαξονικό δίκαιο.

Είναι ένα σημαντικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης, το οποίο θα συνεκτιμηθεί στο σύνολο των παραμέτρων που θα διέπουν την τελική συμφωνία με τους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα. Να είστε βέβαιοι ότι οι θέσεις της κυβέρνησης αποσκοπούν στην καλύτερη δυνατή διασφάλιση των συμφερόντων της Ελλάδας», υποστήριξε.

Σχετικά με τον ρόλο της ΕΚΤ όσον αφορά τη διακράτηση ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, ο κ. Παπαδήμος είπε ότι «η ΕΚΤ, με τις παρεμβάσεις της στην αγορά κρατικών ομολόγων έχει συμβάλει καθοριστικά στην άμβλυνση των πιέσεων που έχουν εκδηλωθεί στις αγορές αυτές, στην αντιμετώπιση δυσλειτουργιών που παρατηρήθηκαν και στην αποτελεσματικότερη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στις οικονομίες των κρατών - μελών της Ευρωζώνης».

«Χωρίς τη χρηματοδοτική στήριξη των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, οι συνθήκες ρευστότητας θα ήταν πραγματικά ασφυκτικές», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προφανώς δεν είναι κερδοσκοπικό ίδρυμα.

Είναι η νομισματική Αρχή της Ευρωζώνης και είναι ένα θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Πολιτική ενοποίηση χωρίς Δημοκρατία είναι πουκάμισο αδειανό», απάντησε στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τάχθηκε κατά της αυστηροποίησης του δημοσιονομικού πλαισίου που διέπει την Ευρωζώνη.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα των ελλειμμάτων της διετίας 2008 - 2009, καταγγέλλοντας –επικαλούμενος απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή- ότι χωρίς να υπάρχει καμία υποχρέωση ή παρότρυνση από την Κομισιόν ή τη Eurostat η ελληνική κυβέρνηση «φούσκωσε» τα ελλείμματα του 2008 και του 2009 με τα χρέη των Νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί το έλλειμμα του 2009.

Συνάντηση με Προβόπουλο

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας είχε χθες Παρασκευή ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με αντικείμενο τη διαδικασία του PSI και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Mega, θέση της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ότι πρέπει να προχωρήσουν με ένταση οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, να εκτελεστεί κανονικά ο προϋπολογισμός, να γίνουν προσπάθειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής, να μην επιβληθούν νέα φορολογικά μέτρα και να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στις περικοπές δαπανών.

Από την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση ξεκινά «μαραθώνιο» για να προχωρήσει όλα εκείνα τα νομοσχέδια που απαιτούνται για να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της χώρας έναντι των δανειστών. Το ΔΣ του ΔΝΤ συνεδριάζει στις 5 Δεκεμβρίου για να συζητήσει την έκθεση του Πολ Τόμσεν και στη συνέχεια να αποφασίσει για την εκταμίευση της 6ης δόσης και από τη δική του πλευρά.

Στις 12 Δεκεμβρίου ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Πόλ Τόμσεν, φτάνει στην Ελλάδα για να ξεκινήσουν οι πρώτες διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση που θα καλύψει τις ταμειακές ανάγκες της χώρας για 10 χρόνια και θα μειώσει το χρέος κατά 100 δισ. ευρώ.

Μείνε ενημερωμένος

Εβδομαδιαία ενημέρωση για εκδηλώσεις, νέα και πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης.