Νέο χαράτσι για τακτοποιημένους ημιυπαίθριους από τις 28 Απριλίου
Βάσει αυτής της εγκυκλίου, που έχει σταλεί σε όλους τους δήμους, το τέλος ακίνητης περιουσίας που υπολογίζεται με βάση την αντικειμενική αξία ενός ακινήτου ή την τιμή ζώνης, χρεώνεται μέσω του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος και αποδίδεται ως έσοδο στους δήμους.
Από το υπουργείο Εσωτερικών στηρίζουν τη θέση τους στο γεγονός ότι "το εµβαδόν των ηµιυπαίθριων χώρων, των πιλοτών και των παταριών λαµβάνεται υπόψη πρωτογενώς ως στεγασµένος χώρος του κτιρίου για τον υπολογισµό τού ύψους τέλους καθαριότητας και φωτισµού και τού φόρου ηλεκτροδοτούµενων χώρων χωρίς να εξετάζεται η πραγµατική χρήση των χώρων αυτών".
Έτσι, οι ημιυπαίθριοι χώροι που τακτοποιήθηκαν αναγνωρίζονται πλέον ως κύριας χρήσης και συνυπολογίζονται με τους υπόλοιπους κύριους χώρους. Χρώνονται άρα με την καταβολή τέλους ακίνητης περιουσίας και μάλιστα αναδρομικά από την εφαρμογή του νόμου.
Το δεύτερο χαράτσι έρχεται για όσους δεν είχαν δηλώσει τον ημιυπαίθριο χώρο τους στον δήμο, καθώς θα κληθούν, όπως αναφέρει η εγκύκλιος, να πληρώσουν αναδρομικά στους δήμους και τα ανταποδοτικά τέλη, όπως τέλη καθαριότητας και φωτισμού, καθώς στην περίπτωση αυτή αυτά τα δημοτικά τέλη υπολογίζονται σε οποιαδήποτε επιφάνεια έχει ένα ακίνητο.
Μείνε ενημερωμένος
Εβδομαδιαία ενημέρωση για εκδηλώσεις, νέα και πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης.
