ΤΕΧΝΕΣ · ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ · ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΧΑΝΙΑ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΛΑΣΙΘΙ BLOGS · ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ · ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΕΧΝΕΣ · ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ · ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΧΑΝΙΑ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΛΑΣΙΘΙ BLOGS · ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ · ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
Σήμερα Αύριο Μεθαύριο

Νεοάστεγοι σε 52 σημεία της Αθήνας

25/01/2012 97 digitalcrete.gr
Σοκάρουν τα στοιχεία για τις διαστάσεις του φαινομένου των "νεοαστέγων" στην Αθήνα. Διαβάστε αναλυτικά:

Άνθρωποι που ζούσαν εύπορα πριν το ξέσπασμα της κρίσης και ολόκληρες οικογένειες καταλύουν σε παγκάκια, με χαρτόνια και κουβέρτες, στο Ζάππειο, την πλατεία Κουμουνδούρου, τη Σανταρόζα, το Γκάζι, κάτω από γέφυρες ή έξω από κλειστά καταστήματα.

Τα στοιχεία που κατέθεσαν στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, ο υφυπουργός Υγείας, Μ. Μπόλαρης, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης και εκπρόσωποι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), σοκάρουν.

Στους "νεοάστεγους" περιλαμβάνονται πλέον και ολόκληρες οικογένειες, ενώ ο αριθμός τους είναι αδιευκρίνιστος.

Οι περισσότεροι από κείνους που πλέον βρίσκουν προσωρινή "στέγη" σε 52 σημεία της Αθήνας είναι οφειλέτες της εφορίας.

Άλλοι χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγάλουν βιβλιάριο απορίας, να αποκλείονται έτσι από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ως εκ τούτου να ζουν σε καθεστώς εξαθλίωσης.

Όσο υπάρχει κρίση, το πρόβλημα θα μεγαλώνει

Ο υφυπουργός Υγείας, Μ. Μπόλαρης, ανέφερε πως το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και ενημέρωσε ότι ήδη νομοπαρασκευαστική επιτροπή καταρτίζει το σχέδιο νόμου, που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα για τον νεοάστεγο.

Όπως είπε, αν δεν υπήρχε η αλληλεγγύη στην ελληνική οικογένεια, ο αριθμός των αστέγων θα ήταν πολύ μεγαλύτερος.

Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε πως δεν είναι ακόμα γνωστός ο ακριβής αριθμός των αστέγων καθώς δεν είναι καταγεγραμμένοι και επισήμανε την ανάγκη για κοινή προσπάθεια από το υπουργείο Υγείας, την τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία και τις αρμόδιες οργανώσεις που ήδη είναι δίπλα τους.

"Το πρόβλημα είναι μεγάλο και όσο υπάρχει κρίση το πρόβλημα θα μεγαλώνει", είπε.

"Για το λόγο αυτό χρειάζεται μια σειρά δράσεων όπως η ύπαρξη υπνωτηρίων, κέντρων ημέρας για ψυχολογική υποστήριξη ακόμα και θέσεις εργασίας", τόνισε.

Μείνε ενημερωμένος

Εβδομαδιαία ενημέρωση για εκδηλώσεις, νέα και πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης.