ΤΕΧΝΕΣ · ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ · ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΧΑΝΙΑ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΛΑΣΙΘΙ BLOGS · ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ · ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΕΧΝΕΣ · ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ · ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΧΑΝΙΑ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΛΑΣΙΘΙ BLOGS · ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ · ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
Σήμερα Αύριο Μεθαύριο

Παπουτσής: Φρούριο ο Έβρος

08/09/2011 116 digitalcrete.gr
Με ένα φράχτη μήκους 10.3 χιλιομέτρων στα ελληνοτουρκικά σύνορα και με σύγχρονο εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, που περιλαμβάνει ελικόπτερα αλλά και 210 τζιπ, η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της λαθραίας εισόδου μεταναστών στη χώρα.

Αναμένεται να δημοσιευτεί στο ειδικό τεύχος της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο με καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση προσφορών την 4η Οκτωβρίου.

Την ενημέρωση έκανε κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου την Τρίτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.

Αναφερόμενος στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, ο υπουργός είπε ότι το συνολικό μήκος θα είναι 10,3 χιλιόμετρα, θα κατασκευαστεί στο βορειοανατολικό τμήμα της Ελλάδας κατά μήκος των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία και θα αποτελείται από διπλή περίφραξη ισχυρού συρματοπλέγματος σε στύλους και ανάμεσα στις δύο περιφράξεις θα τοποθετηθούν χαλύβδινα συρματοπλέγματα.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος διαχείρισης των συνόρων, όπως είπε ο κ. Παπουτσής, θα γίνει εγκατάσταση στην Ορεστιάδα συστήματος αυτοματοποιημένης επιτήρησης με χρήση θερμικών καμερών πάνω σε ιστούς που βρίσκονται σε σταθερά σημεία.

Θα γίνει προμήθεια:

Δύο ελικοπτέρων με θερμικές κάμερες

Πέντε αυτοκινούμενων επιχειρησιακών κέντρων, τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με ραντάρ και κάμερα θερμικής απεικόνισης

Τεσσάρων αυτοκινούμενων μονάδων με ακτίνες Χ για τη «σάρωση» του εσωτερικού οχημάτων και τον εντοπισμό παράνομων μεταναστών σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες

40 φορητών θερμικών καμερών

210 οχημάτων τύπου τζιπ 4x4

Λογισμικού ανάλυσης εγκληματολογικών πληροφοριών i2

44 ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων περιπολίας μαζί με ισάριθμα ειδικά οχήματα μεταφοράς τους

Επίσης, θα εγκατασταθεί Σύστημα Πληροφοριών Σέγκεν δεύτερης γενιάς.

Για το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή προβλέπεται η προμήθεια:

έξι σκαφών παράκτιας περιπολίας μήκους 20 μέτρων, παντός καιρού με ταχύτητα 30 - 40 κόμβων/ώρα

ενός σκάφους ανοικτής θαλάσσης μήκους 50 μέτρων με επιχειρησιακή ταχύτητα 25 κόμβων

δύο ταχύπλοων περιπολικών σκαφών (φουσκωτά)

15 διοπτρών νυχτερινής παρατήρησης

30 οχημάτων τύπου τζιπ 4x4

Παράλληλα θα γίνει προμήθεια εξοπλισμού για το Συντονιστικό Κέντρο του Λιμενικού Σώματος, εγκατάσταση συστήματος ραντάρ για την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων στο βόρειο Αιγαίο και προγραμματισμός προμήθειας για 25 κιάλια θερμικής απεικόνισης.

Το σύνολο του προγράμματος, όπως σημείωσε ο κ. Παπουτσής, θα χρηματοδοτηθεί με 275 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 55 εκατ. προέρχονται από εθνικούς πόρους, τα 200 εκατ. από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων και 20 εκατ. από επιχορηγήσεις μέσω του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Νορβηγία, Ελβετία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν).

Μείνε ενημερωμένος

Εβδομαδιαία ενημέρωση για εκδηλώσεις, νέα και πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης.