Πρώτα μάθαμε ότι το βράδυ της Τρίτης (08/03) υπήρξε με πρωτοβουλία του Λίβυου πρόεδρου Μοαμάρ Καντάφι τηλεφωνική επαφή, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Σήμερα (Τετάρτη), μάθαμε, ότι το προεδρικό αεροσκάφος5A-DCN Falcon DA 900 του Καντάφι, εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο, με προορισμό το Κάιρο, υποβάλλοντας μάλιστα σχέδιο πτήσης στην ελληνική πολιτική αεροπορία.
Μετά από 14 λεπτά το προεδρικό αεροσκάφος της Λιβύης εξήλθε του ελληνικού εναέριου χώρου από τη θέση “Σαλούν”, όπου είναι το σημείο επαφής του ελληνικού FIR αυτό της Αιγύπτου.
Τελικά το αεροσκάφος που μεταφέρει σύμφωνα με πληροφορίες δύο άτομα, χωρίς να έχει ανακοινωθεί η ταυτότητά τους, φαίνεται ότι κατευθύνεται προς Αίγυπτο.
Πάντως πριν λίγες μέρες το συγκεκριμένο αεροσκάφος είχε επισκεφθεί το Αμμάν της Ιορδανίας και επέστρεψε στην Τρίπολη της Λιβύης.
Το προεδρικό αεροσκάφος είχε υποβάλλει κανονικά σχέδιο πτήσης στην ελληνική πολιτική αεροπορία, ενημερώνοντας ότι θα γίνει πτήση από την Τρίπολη με προορισμό το Κάιρο. Στο σχέδιο δεν είχε δηλωθεί ο αριθμός των επιβατών αλλά δεν υπήρξε και σήμα ένδειξης VIP, με αποτέλεσμα ακόμα και αυτή τη στιγμή να παραμένει αναπάντητο ερώτημα αν στο αεροσκάφος επέβαινε ο Καντάφι.
Σύμφωνα με την ελληνική πολιτική αεροπορία, για να πραγματοποιηθεί πτήση από την Τρίπολη στο Κάιρο, το αεροσκάφος υποχρεούται να εισέλθει για περίπου 15 λεπτά εντός του ελληνικού FIR.