ΤΕΧΝΕΣ · ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ · ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΧΑΝΙΑ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΛΑΣΙΘΙ BLOGS · ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ · ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΕΧΝΕΣ · ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ · ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΧΑΝΙΑ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΛΑΣΙΘΙ BLOGS · ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ · ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
Σήμερα Αύριο Μεθαύριο

Τον Ιούνιο οι κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της Ευρωζώνης

25/03/2011 169 digitalcrete.gr
Σε τρίμηνη αναβολή των αποφάσεων για το μέλλον της Ευρωζώνης συμφώνησαν οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών το οποίο σημαίνει πως τελικές αποφάσεις θα παρθούν τον ερχόμενο Ιούνιο. Παράλληλα, η Γερμανία έφερε ως αίτημα στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των κρατών – μελών της ΕΕ που ξεκίνησε την Πέμπτη (24/3) τον επιμερισμό της συνεισφοράς της Γερμανίας στην καταβολή χρηματοδότησης και μετά το πέρας του 2013.

Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η κατάσταση στην Πορτογαλία όπου πριν από λίγες ώρες είχε παραιτηθεί ο πρωθυπουργός της χώρας και υποβαθμίστηκε δύο βαθμίδες από τον οίκο Fitch.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της Συνόδου, αυτό που τονίστηκε ήταν ότι παραμένουν οι κίνδυνοι για την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά το σωστό δρόμο που έχει πάρει η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη.

«Υιοθετούμε σήμερα ένα πακέτο συνολικών μέτρων που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ε.Ε. και τη διασφάλιση της σταθερότητας στο σύνολο της ευρωζώνης», σημειώθηκε στα συμπεράσματα.

Οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα προχωρήσουν οι 27 της ΕΕ αφορούν κυρίως την απασχόληση και την ανάπτυξη ενώ προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως τα 24 από τα 27 μέλη έχουν σημαντικά δημοσιονομικά ελλείμματα.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε για το «Σύμφωνο για το Ευρώ», που αποτελεί πρωτοβουλία της Γερμανίας και της Γαλλίας με σκοπό την εναρμόνιση των εθνικών πολιτικών σε θέματα συντάξεων, μισθών, φορολογίας και γενικότερα δημοσιονομικής πολιτικής.

«Αν ζητήσει η Πορτογαλία ευρωπαϊκή υποστήριξη, το εν λόγω ποσό μου φαίνεται το κατάλληλο», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Προσέθεσε μάλιστα πως η Πορτογαλία δεν έχει αποκλείσει την προσφυγεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

«Φυσικά είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε και να βοηθήσουμε αλλά αυτό προϋποθέτει να το ζητήσει η Πορτογαλία», είπ εο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς.

Από την πλευρά της, η Άγγελα Μέρκελ ζήτησε από τα κόμματα της Πορτογαλίας να προσπαθήσουν να μειώσουν και άλλο το δημοσιονομικό έλλειμμα.

«Η Πορτογαλία παρουσίασε ένα πολύ γενναίο πρόγραμμα για τις χρονιές 2011, 2012, 2013. Ήταν το κατάλληλο. Εκφράζω τη βαθιά μου λύπη που δεν το ενέκρινε η πλειοψηφία του κοινοβουλίου της Πορτογαλίας. Αυτή τη στιγμή είναι πολύ, πολύ σημαντικό όλοι όσοι μιλούν στο όνομα της Πορτογαλίας να δηλώσουν ξεκάθαρα ότι αισθάνονται δεσμευμένοι από τους στόχους αυτού του προγράμματος. Αυτό δεν είναι σημαντικό μόνο για την Πορτογαλία αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη και κυρίως για τις χώρες μέλη της ευρωζώνης», είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Η Πορτογαλία μέσω του εκπροσώπου του υπουργικού συμβουλίου Πέδρο Σίλβα Περέιρα υποστήριξε πως θα συνεχιστούν οι προσπάθειες να μην προσφύγουν σε εξωτερική βοήθεια.

«Η κυβέρνηση θα αγωνιστεί και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αποφύγει μια εξωτερική βοήθεια, η οποία θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις για την οικονομία και θα επιβάλει ένα πρόγραμμα προσαρμογής το οποίο δεν επιθυμούν βεβαίως οι Πορτογάλοι», είπε ο Περέιρα.

Την ίδια στιγμή Γαλλία και Γερμανία θέλουν από την Ιρλανδία να προχωρήσει σε συγκεκριμένες δημοσιονομικές αλλαγές ώστε να εγκριθούν ελαφρύνσεις στο πακέτο διάσωσης της Ιρλανδίας.

Νέο εμπόδιο στην τελική συμφωνία από Γερμανία

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το αίτημα της Γερμανίας έφερε καθυστέρηση στις ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις της Συνόδου Κορυφής. Παράλληλα, εμπειρογνώμονες από τα 17 μέλη της Ευρωζώνης συνεδρίασαν ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιφυλάξεις του Βερολίνου.

Υπενθυμίζεται πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερμανός υπουργός Οικονομικών, συμφώνησε με τους Ευρωπαίους ότι το μισό της γερμανικής συνεισφοράς που αγγίζει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ θα δοθεί έως και το 2013, χρονιά όπου θα λειτουργήσει ο μόνιμος μηχανισμός.

Η Γερμανία ωστόσο επειδή το 2013 θα βρίσκεται σε εκλογικούς ρυθμούς ζητά να καταβληθεί η συνεισφορά σε 5 δόσεις από το 2013 και ύστερα.

Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν πως το ESM θα διαθέτει 80 δισ. ευρώ σε καταβεβλημένα κεφάλαια και 620 δισ. ευρώ σε καταβλητέα. Η συνολική δανειοδοτική δυνατότητα του μηχανισμού θα φτάσει τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ.

Λίγες μέρες πριν, την Τετάρτη (23/3) ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έδειχνε αισιόδοξος για την πορεία των συζητήσεων ωστόσο φάνηκε επιφυλακτικός στο θέμα του γερμανικού αιτήματος και αν είναι ικανό να οδηγήσει σε χαμηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση του μηχανισμού.

«Η Γερμανία αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα συμφωνίας από 27 μέλη που καταγγέλλεται στη συνέχεια από ένα κράτος, χωρίς αυτό να νοιάζεται για τις θέσεις των άλλων κρατών», είπε χαρακτηριστικά.

Γ. Παπανδρέου: "Οι προσπάθειες της Ελλάδας αναγνωρίστηκαν"

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ζήτησε από τους Ευρωπαίους εταίρους να  να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα προς τις διεθνείς αγορές ότι το ευρώ στηρίζεται.

"Πήραμε πολύ δύσκολες αποφάσεις για να καταστήσουμε βιώσιμη την οικονομία, πρόσθεσε, ενώ σήμερα, όπως είπε, μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία και εμπιστοσύνη. Οι προσπάθειες της Ελλάδας αναγνωρίστηκαν τόσο στην πρόσφατη σύνοδο του Eurogroup όσο και στη σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου", είπε ο κ. Παπανδρέου.

Την Παρασκευή (25/3), αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στη Λιβύη αλλά και τα συμπεράσματά τους για την οικονομική κρίση.

Μείνε ενημερωμένος

Εβδομαδιαία ενημέρωση για εκδηλώσεις, νέα και πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης.