Χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών παραμένουν στους δρόμους

Δημοσίευση: 12/10/2011 12:10
Συντάκτης: digitalcrete.gr
133 προβολές

Εστίες μολύνσεων σε κάθε γειτονιά από τα σκουπίδια. Σε κίνδυνο η δημόσιο υγεία. Οι εργαζόμενοι, που πληρώνονται κανονικά, αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Η κατάσταση με τα σκουπίδια, που έχουν πνίξει κάθε γειτονιά, είναι πλέον οριακή. Χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών παραμένουν στους δρόμους, αποτελώντας κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Ενώ το πράγμα έχει φτάσει στο απροχώρητο, οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Αποφάσισαν μάλιστα να επεκταθούν οι κινητοποιήσεις τους με την κατάληψη όχι μόνο των δημοτικών γκαράζ και Δημαρχείων, αλλά και νευραλγικών υπηρεσιών των δήμων.

Οι απεργοί μάλιστα πληρώνονται κανονικά. Με πρόσχημα τις καταλήψεις, δεν γίνεται αποκομιδή των σκουπιδιών.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, οι πρώτοι υπολογισμοί δείχνουν πως μόνο στους δρόμους της πρωτεύουσας έχουν συσσωρευτεί 6.000 τόνοι σκουπιδιών.

Οι υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων τυπικά λειτουργούν κανονικά αλλά δεν μπορεί να γίνει η απόρριψη των σκουπιδιών στους χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ) εξαιτίας της κατάληψης.

Αυτό, όπως σημειώνουν "Τα Νέα", είχε ως αποτέλεσμα τις πρώτες ημέρες των καταλήψεων τα απορριμματοφόρα να εκτελούν δρομολόγια σε κάποιες περιοχές και να οδηγούν τα σκουπίδια σε σταθμούς μεταφόρτωσης.

Ωστόσο, όταν δεν υπήρχε πλέον και αυτή η δυνατότητα λόγω του όγκου των σκουπιδιών, σταμάτησε απλώς να γίνεται και η αποκομιδή.

Η εισαγγελική παραγγελία που δόθηκε ύστερα από επιστολή του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, με την οποία διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν παρεμποδίζεται η είσοδος των απορριμματοφόρων στον ΧΥΤΑ Φυλής, που παραμένει κλειστός λόγω της κατάληψης, έπεσε στο κενό.

Τότε, μάλιστα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Ελένη Ράικου είχε δώσει σχετική εντολή στα αστυνομικά όργανα να ελέγχουν αν διαπράττονται αξιόποινες πράξεις και να εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία στις περιπτώσεις εκείνες που πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες από ανώτατους αξιωματικούς της ΓΑΔΑ δεν διαπιστώθηκε απόπειρα παρεμπόδισης εισόδου απορριμματοφόρων στον ΧΥΤΑ, γιατί απλώς, γνωρίζοντας πως βρίσκεται υπό κατάληψη, δεν μετέβαιναν καν απορριμματοφόρα στον χώρο.

Σε ό,τι αφορά τις καταλήψεις σε δημοτικά γκαράζ, τα ίδια στελέχη της ΓΑΔΑ δήλωναν πως δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια καταγγελία από την πλευρά των δήμων που θα δικαιολογούσε την παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων.

Η εμπλοκή αυτή οδήγησε σε παρέμβαση για δεύτερη φορά μέσα στις τελευταίες ημέρες της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Αθηνών, Ελένης Ράικου.

Η νέα εισαγγελική παραγγελία στρέφεται αυτή τη φορά προς την πλευρά των δήμων, οι υπεύθυνοι των οποίων θα κληθούν να καταθέσουν και να απαντήσουν γιατί οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας δεν προχωρούν στην αποκομιδή των απορριμμάτων.

Έτσι απλά οι ευθύνες για την απουσία ουσιαστικής παρέμβασης γίνονται μπαλάκι, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.