Αγανάκτηση και αντιπαράθεση στον απόηχο των επεισοδίων

Δημοσίευση: 04/02/2009 12:02
Συντάκτης: digitalcrete.gr
479 προβολές

Επέστρεψαν στην Κρήτη - και οργανώνουν παναγροτικό συλλαλητήριο στο λιμάνι του Ηρακλείου - οι περίπου 2.000 αγρότες, έπειτα από δύο ημέρες παραμονής στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο μετατράπηκε πολλάκις σε «πεδίο μάχης».

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και κυβέρνησης για τη ρίψη χημικών την ώρα της επίσκεψης του Γ. Παπανδρέου στον Πειραιά. Την Τετάρτη (4/2), ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Χατζηγάκης συναντάται με την επίτροπο Μπόελ για τις κρατικές αποζημιώσεις ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Κινητοποιήσεις στην Κρήτη

Χωρίς να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους αλλά «με το κεφάλι ψηλά», έφτασαν στην Κρήτη το πρωί της Τετάρτης οι αγρότες οι οποίοι πήραν την Τρίτη το δρόμο της επιστροφής, αγανακτισμένοι για τη στάση της αστυνομίας. Κατά την άφιξή τους στο λιμάνι του Ηρακλείου, οι συνάδελφοί τους αλλά και φορείς του νομού τους υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα και επευφημίες.

Να σημειωθεί ότι έντονη δυσαρέσκεια προκλήθηκε στους αγρότες για τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Χρ. Μαρκογιαννάκη, μετά τις δηλώσεις του περί «υποκινούμενων κινητοποιήσεων», με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η αναχώρηση του «Φαιστός Παλάς» αφού κάποιοι αγρότες βγήκαν για να διαμαρτυρηθούν.

Μετά την αποβίβασή τους από τα πλοία στην Κρήτη μετέβησαν έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας, όπου επέδωσαν ψήφισμα με το οποίο ζητούν την παραίτηση του κ. Μαρκογιαννάκη. Πριν αποχωρήσουν, πέταξαν συμβολικά μικρή ποσότητα κηπευτικών.

Οι αγρότες που είχαν μεταβεί στον Πειραιά οργανώνουν μαζί με συναδέλφους τους, που τις προηγούμενες ημέρες είχαν αποκλείσει την Περιφέρεια Κρήτης, θα πραγματοποιήσουν παναγροτικό συλλαλητήριο στο λιμάνι του Ηρακλείου. Στα Χανιά, οργανώνονται καταλήψεις στις εφορίες και το Πρωτοδικείο, ενώ θα κλείσουν ξανά την εθνική οδό Ηρακλείου - Ρεθύμνου. Επιπλέον, από τα ξημερώματα έως τις 10:00 παραμένουν κλειστά τα πρατήρια πώλησης υγρών καυσίμων, σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών.

Συνεδριάζουν στον Προμαχώνα

Γενική συνέλευση πραγματοποιούν την Τετάρτη οι αγρότες που έχουν αποκλείσει τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα Σερρών, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Ο Προμαχώνας είναι κλειστός εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες, ενώ τις τελευταίες δύο ημέρες δεν επιτρέπεται ούτε η διέλευση φορτηγών με ευπαθή προϊόντα. Νταλίκες και Ι.Χ. αυτοκίνητα με προορισμό τη Βουλγαρία κατευθύνονται στο συνοριακό σταθμό Εξοχής, στη Δράμα.

Συνάντηση Χατζηγάκη-Μπόελ

Τα βλέμμα είναι στραμμένο και στις Βρυξέλλες, καθώς την Τετάρτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Χατζηγάκης συναντάται με την επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ, Μαριάν Φίσερ-Μπόελ, για την έγκριση του πακέτου των 500 εκατ. ευρώ που η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να δώσει στους αγρότες. Η κυρία Μπόελ θα εξετάσει το κατά πόσο το πακέτο αποτελεί κρατική ενίσχυση, καθώς και τη νομιμότητά του.

Ο κ. Χατζηγάκης δηλώνει αισιόδοξος για την έγκριση του πακέτου, κάνοντας λόγο για «τυπική διαδικασία», ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει επιφυλακτική και πηγές από την Κομισιόν δηλώνουν ότι θα υπάρξει απάντηση αφού η υπόθεση εξεταστεί από τις υπηρεσίες της Επιτροπής.

Να σημειωθεί ότι οι διαδικασίες της Κομισιόν δεν είναι σύντομες, άρα το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ δεν αναμένεται να πάρει γρήγορα το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πολιτική αντιπαράθεση για τα χημικά

Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης με αφορμή τη ρίψη χημικών και δακρυγόνων κατά την επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στο λιμάνι του Πειραιά.

Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκη, και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, ενώ ο κ. Μαρκογιαννάκης από την πλευρά του τόνισε ότι η αστυνομία δεν γνώριζε ότι βρισκόταν στο χώρο ο κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης υπεραμύνθηκε της στάσης της αστυνομίας, λέγοντας ότι δεν είχε ενημερωθεί για την άφιξη του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο λιμάνι, ενώ αρνήθηκε ότι την ώρα που ο κ. Παπανδρέου βρισκόταν στο λιμάνι του Πειραιά έγινε χρήση χημικών. Παρατήρησε ότι η ατμόσφαιρα ήταν επιβαρυμένη με χημικά, λόγω της χρήσης τους λίγα λεπτά νωρίτερα.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου κατήγγειλε την κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς την «επικίνδυνη», ενώ ανέφερε ότι από τα μεγάφωνα ανακοινώθηκε η έλευση του κ. Παπανδρέου και έπειτα έγινε η χρήση χημικών.

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης, από την πλευρά του, τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει την ευθύνη και να ζητήσει συγγνώμη για το περιστατικό από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως δήλωσε, ο πρωθυπουργός έπρεπε να έχει εκφράσει τη λύπη του στον Γ. Παπανδρέου, κάτι που δεν έχει συμβεί.

Όσον αφορά στην ενημέρωση της αστυνομίας για την άφιξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι κυβέρνηση και αστυνομία όφειλαν να γνωρίζουν, καθώς: ο νομάρχης Πειραιά Γ. Μίχας ενημέρωσε σχετικά τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στο λιμάνι του Πειραιά μόλις έφθασε ο Γ. Παπανδρέου στο χώρο, υπήρχαν τρία έως τέσσερα σημεία ελέγχου της αστυνομίας στην ακτή Κονδύλη πριν κάποιος εισέλθει στο λιμάνι, ο Χρ. Μαρκογιαννάκης βρισκόταν - όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος - στο κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. και είχε εικόνα της κατάστασης, ενώ τέλος οι αγρότες στο λιμάνι είχαν ζητήσει να συναντηθούν με τα κόμματα πριν αποχωρήσουν από το λιμάνι το βράδυ της Τρίτης.

Ο κ. Ραγκούσης καταδίκασε επίσης τη χρήση χημικών κατά των αγροτών και τα επεισόδια που σημειώνονταν επί δύο ημέρες στο λιμάνι του Πειραιά.

Πηγή: cosmo.gr