Άγνωστη για την Ελλάδα η συνδεσμολογία της βόμβας στο υπουργείο

Δημοσίευση: 25/06/2010 06:06
Συντάκτης: digitalcrete.gr
408 προβολές

Αγνωστη για την Ελλάδα  η συνδεσμολογία της βόμβας που εξερράγη στο υπουργείο Προαστασίας του Πολίτη το βράδυ της Πέμπτης (24/6), ενώ σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το πιο πιθανό είναι η βόμβα - πακέτο να στάλθηκε μέσω ταχυδρομείου, γι' αυτό και δεν πέρασε από έλεγχο.

Ο μηχανισμός της βόμβας συναντάται για πρώτη φορά στην Ελλάδα , καθώς βρέθηκαν υπολλείμματα μπαταρίας 1,5 βολτ , καλώδια με ακροδέκτες και μεταλλικό άγκιστρο.

Η αντιτρομοκρατική εκτιμά ότι η βόμβα ήταν μέσα σε κουτί μικρών διαστάσεων, ίσως από μπισκότα με χάρτινη συσκευασία και η εκρηκτική ύλη ήταν ποσότητα κάτω από το μισό κιλό.

Η βόμβα περιλάμβανε αργή εκρηκτική ύλη (πυρίτιδα) αλλά σε μεγάλη ποσότητα, με λίγη ποσότητα αμμωνίας.

Όπως προκύπτει από το ηλεκτρικό κύκλωμα που την αποτελούσε ήταν συνδεδεμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να προκαλέσει πυροδότηση της εκρηκτικής ύλης, όταν το πακέτο ανοιχθεί.

Τέτοιου είδους εκρητκικός μηχανισμός  είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται από τρομοκρατική οργάνωση στην Ελλάδα, γεγονός που προβληματίζει τις αρχές οι οποίες μιλούν για "εισαγόμενη" τεχνογνωσία, σε σχέση με τις τακτικές του παρελθόντος.  Έτσι λοιπόν θεωρείται ότι είτε είχε κατασκευστεί στο εξωτερικό, είτε από άνθρωποι που έχει αποκτήσει εμπειρία σ' αυτόν το τομέα.

Πάντως θεωρείται πια βέβαιο πως σκοπό είχε να σκοτώσει όπουν ανοιγε το δέμα και τελικός του προορισμός ήταν ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
ΕΔΕ για απόδοση ευθυνών

Ήδη έχει διαταχθεί και διεξάγεται ΕΔΕ με σκοπό να εντοπιστεί αν και που υπήρχαν ευθύνες και να αποδοθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δέματα ή επιστολές που φθάνουν ταχυδρομικώς στο υπουργείο, αφού θεωρείται σίγουρο ότι έχουν ελεγχθεί από τα ΕΛΤΑ. Επίσης οι ανιχνευτές μετάλλων που βρίσκονται στο ισόγειο του κτιρίου δεν ανιχνεύουν εκρηκτικές ύλες.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Αθανάσιος Κοκκαλάκης, μιλώντας την Παρασκευή (25/06), στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι το σύστημα ανίχνευσης εκρηκτικών λειτουργεί κανονικά και άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, λέγοντας: "Δε θέλω να πιστέψω ότι υπάρχει άνθρωπος που βοήθησε από μέσα".

Πάντως, δεν έχει αποκλειστεί ακόμη το ενδεχόμενο να έφτασε με κούριερ.

Σε ό,τι αφορά την ταυτότητα της οργάνωσης, οι αστυνομικοί δεν μπορούν να εκφράσουν συγκεκριμένη εκτίμηση, δεδομένης της ιδιαιτερότητας της τεχνογνωσίας, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο έγινε το χτύπημα, γι' αυτό και περιμένουν τυχόν ανάληψη ευθύνης από κάποια οργάνωση.

Πρόθυμοι για βοήθεια οι ΗΠΑ
Την πρόθεση των ΗΠΑ να συμβάλλουν στην επιχείρηση εντοπισμού των υπευθύνων για τη φονική επίθεση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε την Παρασκευή (25/06) ο πρεσβευτής της χώρας στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

"Από την πλευρά μου και εκ μέρους της κοινότητας της αμερικανικής πρεσβείας επιθυμώ να εκφράσω τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και τους συνεργάτες του αστυνομικού υποδιευθυντή Γ. Βασιλάκη. Μαζί με τους Ελληνες, οι Αμερικανοί καταδικάζουμε αυτή την αισχρή επίθεση και προσφέρουμε τη στήριξη και βοήθειά μας, στην προσπάθεια να προσαχθούν οι υπαίτιοι αυτής της πράξης στη Δικαιοσύνη", δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.